![]() |
|
PRZYJĘTY Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211) +----- Wątek: PRZYJĘTY Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. (/showthread.php?tid=2466) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ronon Dex - 06-05-2021 Wysoka Izbo, W toku dyskusji na temat braku władz Dżamahiriji Bialeńskiej zwróciliśmy uwagę na fakt, że w ustawie o "utworzeniu Rzeszy i Dżamahiriji" brakuje zapisów, które rozwiązałoby problem wakatu na stanowisku Burmistrza Bengazi... czyli sytuacji która w praktyce wystąpiła już nie po raz pierwszy. O ile w Rzeszy taka sytuację przewidziano, to w przypadku DB zapewne przez niedopatrzenie tego nie przewidzieliśmy. Proponuję rozwiązanie tego problemu w sposób analogiczny jak jest to w przypadku Rzeszy Bialeńskiej czyli aby w razie wakatu czy nieobecności obowiązki zarządzania regionem scedować na Prezydenta. Przy czym proponuję też pewną zmianę w zapisie dotyczącym Rzeszy - tak aby Prezydent nie musiał wszystkiego robić sam, a mógł scedować to na inną osobę (np. wiceprezydenta czy jakiegoś członka gabinetu, lub w ogóle osobę nie pełniącą funkcji państwowy). Proponowana poprawka powoduje, że w przypadku problemów personalnych w regionie niejako "z automatu" zarządzanie przejmuje Prezydent lub wyznaczona przez niego osoba. Unikamy problemów z absencją i "nierządem" w regionach. Jak mi się wydaje w sposób prosty, bez nadmiernego rozbudowywania prawa. Praktyka pokazała, że jest to nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania regionów. Projekt ustawy o zmianie Ustawy o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska, oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii i o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej.
Artykuł 1. Ustęp 4, Artykułu 4 ustawy otrzymuje brzmienie: W przypadku wakatu na stanowisku Lwa Wolnogradu lub nierozpatrzenia wniosku, którego adresatem jest ten organ w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej lub wyznaczona przez niego osoba jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej. Artykuł 2. W artykule 5 ustawy dodaje się ustęp 4 o następującym brzmieniu: W przypadku wakatu na stanowisku Burmistrza Bengazi lub nierozpatrzenia wniosku, którego adresatem jest ten organ w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej lub wyznaczona przez niego osoba jako Główny Komisarz Dżamahiriji Bialeńskiej. Artykuł 3. Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Joahim-von-R - 06-05-2021 1 dzień debaty. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ametyst Faradobus - 06-05-2021 Cóż, ze swojej strony to co ważne już powiedziałem. Wydaje mi się, że zaproponowane rozwiązanie odpowiada naszym potrzebom. Przy okazji warto zauważyć, że w Rzeszy istnieje też instytucja Miecznika - oczywiście nie chcę robić z DB kalki ustrojowej Rzeszy, ale być może w przyszłości warto by pomyśleć nad jakiś wiceprzewodniczącym LKD? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Karol Medycejski - 06-05-2021 Ugółem popieram projekt. Proponowałbym tylko zmianę „do niego” na „którego adresatem jest ten organ”. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ronon Dex - 06-05-2021 Karol Medycejski napisał(a):...którego adresatem jest ten organNie zmienia to sensu, poprawia brzmienie ... czyli korekta w zasadzie stylistyczna, jeżeli nie będzie sprzeciwu do jutra do południa to wprowadzę to jako autopoprawkę bez potrzeby odrębnego głosowania. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Karol Medycejski - 06-05-2021 Oczywiście, stylistyczna. Do meritum bowiem nie mam żadnych zastrzeżeń. Tak mi po prostu lepiej brzmi. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ametyst Faradobus - 06-05-2021 Jako autopoprawkę, nie potrzeba wtedy głosowania. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ronon Dex - 07-05-2021 W związku z tym, że jesteśmy w sumie zgodni co do poprawki stylistycznej - to nie czekam do południa i propozycje Karola wnoszę jako autoporawkę. W tekście pierwotnego wniosku naniesiono korektę. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Joahim-von-R - 07-05-2021 Ponieważ znając życie będą problemy z zebraniem kworum, to przedłużamy debatę. Tak do dziś, ale później. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o Rzeszy i Dżamahiriji. - Ronon Dex - 08-05-2021 Prezydent wydał dzisiaj stosowne postanowienie, przed chwilą uaktualniłem listę członków ZN - myślę, że Przewodniczący ZN może już ogłosić przejście do głosowania. |