![]() |
|
Nowe mapy Bialenii. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99) +---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149) +---- Wątek: Nowe mapy Bialenii. (/showthread.php?tid=2584) |
Nowe mapy Bialenii. - Ronon Dex - 20-09-2021 Bialeńskie Biuro Kartograficzne rozpoczęło dzisiaj prace nad nowymi mapami Republiki Bialeńskiej. Nasza obecna mapa powstała w 2014 i jest w zasadzie już kompletnie zdezaktualizowana, a do tego przez te lata wypracowałem juz nowe standardy robienia map. Zresztą zmieniliśmy już tak wiele, że poprawianie nie ma już sensu - zmiany w infrastrukturze (głównie kolejowej), zmiany zwiazane z Dżamahiriją, zmiany rozmieszczenia Sił Zbrojnych i różne inne poprawki wynikające z rozwoju kraju przez prawie 8 lat. Trzeba podjąc prace od nowa... zacząłem dzisiaj, ale oczywiście to ten wstepny etap, który jest czasochłonny i zmudny - a nie bardzo jest na razie co pokazać. Ale przyjdzie na to czas, mam nadzieję że niebawem. Choć to prace na kilka tygodni, w zalezności o tego na ile real pozwoli. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ametyst Faradobus - 21-09-2021 Ja stale oferuję swoją pomoc, głównie zapewne merytoryczną. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ronon Dex - 21-09-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):Ja stale oferuję swoją pomoc, głównie zapewne merytoryczną.Na pewno się przyda... jednak już na etapie nanoszenia infrastruktury (zresztą niejednej) oraz pewnie w uzupełnianiu braków nazewniczych (trzeba dodać trochę wód śródlądowych po trochę za sucho jest... wszak zawsze mogło powstać trochę sztucznych zbiorników, a do tego warto dodać trochę pomniejszych rzek, bo w pierwotnej mapie były tylko główne, największe). Na razie jestem na etapie (tym najbardziej nudnym i żmudnym) czyli robienia nowej (w lepszej jakości) linii brzegowej, komponowania ukształtowania terenu - chcę aby poza kolorami były też warstwice (powiedzmy co 100 m), bo Wyspa Bialeńska jest raczej nizinna, a więc będzie niewiele zróżnicowania kolorystycznego. Potem naniosę istniejące wody śródlądowe i będę je uzupełniał o pomniejsze. Nie będzie problemu z miastami, bo je mamy rozmieszczone i nazwane - tyle co lepiej to graficznie wykonam. Potem będziemy nanosić infrastrukturę... i tutaj zapewne zrobię dwie wersje mapy. Jedną typową fizyczną, a drugą taką mapę obejmującą kwestie infrastruktury i gospodarki. Będzie to czytelniejsze... W podobny sposób wykończę potem mapę Anatoli... czyli też typowo fizyczną oraz drugą taką powiedzmy polityczno-gospodarczą. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ametyst Faradobus - 21-09-2021 Warto by też zrobić prostą mapę administracyjną z samym tylko podziałem na Rzeszę i Dżamahiriję oraz z uwzględnionymi terenami lenn i wolnych miast, może się przydać. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ronon Dex - 21-09-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):Warto by też zrobić prostą mapę administracyjną z samym tylko podziałem na Rzeszę i Dżamahiriję oraz z uwzględnionymi terenami lenn i wolnych miast, może się przydać.Można, ale raczej jako wersję zmniejszoną... zbyt mało informacji by pakować to na pełnoskalową mapę. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ametyst Faradobus - 21-09-2021 Wiadomo, po prostu tak żeby można było łatwo rzucić okiem i aby ten podział administracyjny utkwił nam w głowie. RE: Nowe mapy Bialenii. - Ronon Dex - 21-09-2021 Ametyst Faradobus napisał(a):Wiadomo, po prostu tak żeby można było łatwo rzucić okiem i aby ten podział administracyjny utkwił nam w głowie.Tak, masz rację... zrobię to w mniejszej skali, tak aby to była jedna mapa typowo "policzna" obejmująca zarówno Wyspę Bialeńską, jak i Anatolię (oraz Wyspy Przyjaźni - w rakca, bo są daleko). Ale to trochę później... na razie siedzę nad warstwicami, co w przypadku Wyspy Bialeńskiej jest nieco upierdliwe, bo trzeba to rozplanować i narysować do już istniejącego terenu wcześniej (rzeki nie płyną pod góre itp.) oraz w pewnym sensie położenia miast, by ich położenie było "logiczne" w stosunku do ukształtowania terenu. Nie mam takiej swobody jak przy robieniu niedawno map Brodrii, gdzie praktycznie wcześniejsze informacje to było minimum (w zasadzie prawie nic) i można było to planować swobodnie. RE: Nowe mapy Bialenii. - Heinz-Werner Grüner - 22-09-2021 Z chęcią poczekam na efekty prac Herr Dexa... RE: Nowe mapy Bialenii. - Ronon Dex - 22-09-2021 Ogólnie będzie to podobne do robionych przeze mnie map: - Brodrii - Wysp Przyjaźni - Ludowej Republiki Magnifikatu (przed rozrostem tego kraju) Ponieważ Ametyst stwierdził konieczność wykonania mapy podziału administracyjnego, a rozmowa z Andrzejem (w sprawie lenna) na "krzykopudełku" mnie w tym uświadczyła - to dzisiaj mała przerwa od mapy fizycznej (nie można robić tych samych rzeczy codziennie, bo zbrzydnie) i wezmę się za rzeczoną mapę podziału administracyjnego. RE: Nowe mapy Bialenii. - Heinz-Werner Grüner - 23-09-2021 Rewelacyjna sprawa! Masz Szanowny zdolności! |