Forum Republiki Bialeńskiej
Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392)
+----- Dział: Ministerstwo Infrastruktury (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=284)
+----- Wątek: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. (/showthread.php?tid=2639)

Strony: 1 2 3 4

Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 26-10-2021

Co prawda jest jeszcze czas na zgłoszenia do Narodowego Komitetu Budowy Stolicy, ale nic nie stoi na przeszkodzie by ruszyć z propozycjami, które były rozpoczęte w zbiorczym wątku na Placu Zielonym.

Umieściłem tam swoją wizję centrum stolicy - miejsca gdzie będą się znajdowały budynki rządowe, w tym te najważniejsze czyli siedziba Zgromadzenia Narodowego, Pałac Prezydencki oraz gmach Rady Republiki. W tej chwili przedstawiam to jako oficjalną propozycję pod przyszłe głosowanie (bo wiem, że to nie jedyny pomysł) - choć jeszcze możemy nad tym podyskutować i wprowadzić zmiany.

Ponieważ to robocze to ograniczę się do prostych schematów graficznych - bo szkoda czasu by nanosić coś niezatwierdzonego na przygotowywany plan miasta. Chodzi tylko o pewną idę rozplanowania tego "rdzenia" nowej stolicy... bo musimy uzgodnić jakiś punkt wyjścia do dalszych prac planistycznych.

[Obrazek: 3_26_10_21_12_51_14.png]

Centralnym punktem miasta byłoby wielkie "rondo", z umieszczonym na środku placem - gdzie możemy umieścić jakiś, najważniejszy dla nas monument. Plac na tyle duży by mogły się na nim odbywać jakieś uroczystości państwowe. Prowadzi do niego szeroka, dwujezdniowa aleja, wzdłuż której zostaną rozmieszczone różne budynki rządowe oraz przedstawicielstwa dyplomatyczne. Aleja ta jest przecinana przez drugą, podobną która prowadzi w obu kierunkach do innych części miasta.

Po północnej stronie tego centralnego placu (północnej umownie, bo samego położenia nie ustalamy na razie) wychodzą trzy ulice prowadzące do trzech najważniejszych obiektów: siedziby Zgromadzenia Narodowego, Pałacu Prezydenckiego oraz gmachu Rady Republiki. Kształt tych placów na razie całkowicie umowny - zarówno te budynki, jak i ich otoczenia będziemy planować oddzielnie - nie razie chodzi mi o ich położenie względem centrum.

Z tego wielkiego ronda wychodzą też dwie szerokie aleje prowadzące do innych części miasta. Jedna może prowadzić w kierunku kompleksu gdzie powstanie nasz "Pentagon", a druga np. do głównego portu lotniczego stolicy - tam by była dobra komunikacja w przypadku wizyt zagranicznych gości lub udawania się Prezydenta na zagraniczne wizyty. Inna sprawa, że sam Prezydent nie musi się "tłuc" na kołach (ale jego świta pewnikiem tak) - bo można urządzić lądowisko na terenie przyległym do Pałacu i przewozić Prezydenta śmigłowcem do portu lotniczego.

Na razie poddaję pod dyskusję... może jakiś pomysł, który tutaj padnie spowoduje modyfikacje mojej propozycji lub ją uzupełni.

RE: Planowanie przestrzenne centru stolicy. - Ametyst Faradobus - 26-10-2021

Możemy stworzyć osobne wątki dla najważniejszych gmachów, gdzie byśmy mogli stopniowo wrzucać pomysły z ich wizualizacjami.

RE: Planowanie przestrzenne centru stolicy. - Ronon Dex - 26-10-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Możemy stworzyć osobne wątki dla najważniejszych gmachów, gdzie byśmy mogli stopniowo wrzucać pomysły z ich wizualizacjami.
To oczywiste... tutaj chciałbym ustalać kwestie planowania przestrzennego centrum stolicy. Bo przecież musimy zrobić ten początek, od którego będziemy potem rozciągali miasto we wszystkich kierunkach. Aby zacząć dyskusję nad tymi najważniejszymi obiektami to warto by wcześniej ustalić gdzie się będą znajdowały.

A jaką powierzchnię będzie miało to centrum?

RE: Planowanie przestrzenne centru stolicy. - Ronon Dex - 26-10-2021

Chyba na tym etapie nie musimy tego ustalać... trochę to nam wyjdzie "w praniu" jak ustalimy jak będą wyglądać nasze najważniejsze budynki państwowe (bo będziemy znali ich wielkość, oraz wielkość terenu przylegającego) oraz jakie budynki rządowe i dyplomatyczne rozmieścimy wzdłuż tej głównej alei.

Wtedy wyliczy się jaki obszar to będzie zajmowało...

RE: Planowanie przestrzenne centru stolicy. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26-10-2021

W jakim programie zrobiłeś schemat? Też chciałbym estetycznie przygotować moją propozycję.

A co do pomnika to ja bym proponował zrobić ogólnokrajowy plebiscyt. Przy okazji w nowej stolicy przyda się też przedstawicielstwo władz Rzeszy, jako że będzie ona leżała na jej terytorium (chyba, że robimy coś w rodzaju Dystryktu Columbia).

RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 26-10-2021

Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):W jakim programie zrobiłeś schemat? Też chciałbym estetycznie przygotować moją propozycję.
Nabazgrałem w GIMP-ie, ale identycznie to samo uzyskałbym zwykłym Paintem (ot po prostu przyzwyczajenie do GIMP-a)... bo to budynki to zwykjła wklejka, byle czego z Net-u (robiłem to "na kolanie", na szybko i w pracy). Andrzeju nie marnuj czasu na estetykę na tym etapie (szczególnie, że w toku dyskusji będziemy to poprawiać zapewne), musimy przedyskutować i przyjąć koncepcję planu centrum (raczej "rdzenia" centurm), to nie etap na łądne rysunki.

To co już przedyskutujemy, przegłosujemy o przyjmiemy - to będę nanosił estetycznie i "na czysto" na docelowy plan miasta. Na razie to koncepcje, schematy itd.

Ametyst Faradobus napisał(a):A co do pomnika to ja bym proponował zrobić ogólnokrajowy plebiscyt. Przy okazji w nowej stolicy przyda się też przedstawicielstwo władz Rzeszy, jako że będzie ona leżała na jej terytorium (chyba, że robimy coś w rodzaju Dystryktu Columbia).
Jak wspomnaiłem wcześniej w innym temacie... te piktogramy nie mają obrazować wyglądu obiektów, to tylko takie zaznaczenie obiektu dla jasności obrazu. Oczywistym jest, że sprawy wyglądu budynków, pomników etc. to będzie odrębna dyskusja i jakaś sensowna grafika - zajmująca znacznie więcej czasu niż kopiuj-wklej ze zmianą rozmiaru.

RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ametyst Faradobus - 26-10-2021

Nie no, wiadomo. Dlatego proponuję, skoro już mamy dział, stopniowo omawiać po kolei kwestię najważniejszych budowli. Możemy nawet rozpisywać przetargi i konkursy z nagrodami. Przykładowo - jeśli chodzi o parlament to bardzo fajnymi inspiracjami mogą być Kapitole stanowe w USiA, niekiedy dużo ciekawsze i - co najważniejsze - mniej rozpoznawalne niż ten waszyngtoński.

Swoją drogą - czy tylko mnie irytuje kiedy ktoś idzie po najmniejszej linii oporu i mikronacyjne budowle ilustruje jakimś totalnym realowym mainstreamem, który każdy kojarzy? xD

RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - Ronon Dex - 26-10-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Swoją drogą - czy tylko mnie irytuje kiedy ktoś idzie po najmniejszej linii oporu i mikronacyjne budowle ilustruje jakimś totalnym realowym mainstreamem, który każdy kojarzy? xD
Mnie irytuje (no, nie w przypadku gdy jako piktogram daję coś znanego dla przykładu) - jak wymyślimy koncepcje budynków, to trzeba będzie to jakoś graficznie ogarnąć... tak "po naszemu". Jedyne co mnie nie irytuje to wykorzystywanie elementów gier komputerowych, bo mnie się to kojarzy z wirtualnym światem
czyli czymś co pasuje co mikronacyjnej zabawy. Ale chyba zauważyłeś, że o ile wzorców realowych uniknąć się nie da - to zawsze staram się przynajmniej odpowiednio to "stuningować".