![]() |
|
Odpowiedź Burbonowi - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Odpowiedź Burbonowi (/showthread.php?tid=2654) |
Odpowiedź Burbonowi - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 02-11-2021 http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=2629&pid=26087#pid26087 Cytat:zupełnie przez przypadek dowiedziałem się o Waszych planach względem mojej osoby, a także o wszystkich burbonowskich spiskach, błędach i całym źle, które spotkało Bialenię przez burbonowców. Doprawdy to niesłychanie ciekawe, że choć minęły dwa lata od jakiejkolwiek mojej działalności w Bialenii, to dopiero teraz doczekałem się "zasłużonego" odebrania przyznanych mi wcześniej odznaczeń. A pojawienie się mojego nazwiska w programie wyborczym kandydata na Prezydenta Republiki Bialeńskiej i podjęcie przez niego działań względem mojej osoby jako pierwszych w czasie sprawowania urzędu? - zaprawdę jeszcze ciekawsze.Wcześniej mieliśmy inne, pilniejsze sprawy. Teraz, po opadnięciu emocji i odbudowie kraju, nadszedł czas na małe porządki. Cytat:I o ile oczywiście jestem w stanie zrozumieć zbudowanie całej narracji i sposobu postępowania wokół "złego Burbona" i "bohatera Swarzewskiego", to ciężko mi zrozumieć przyjęcie wszystkich Bialeńczyków bardzo prostolinijnego sposobu odebrania działań podejmowanych przeze mnie w latach 2018-2019. Nikt nie pyta o powody, o działania będące ostatnią deską ratunku, o postępowaniu i zaniechaniach wielu osób od wielu miesięcy, co doprowadziło do podjęcia działań w kierunku zaprzyjaźnienia z Księstwem Sarmacji, a w następstwie tego podjęcia decyzji o podpisaniu traktatu stowarzyszeniowego. Nic nie jest tak proste, jak pisze o tym obywatel Swarzewski. Zdaję sobie sprawę, że łatwiej było przyjąć linię zło-dobro niż zapoznawać się i przedstawiać całą prawdę, to jednak proponuję przesianie każdego wypowiadanego słowa na temat wydarzeń z roku 2018, szczególnie przez osoby, które tak śmiele wypowiadają się na mój temat...Jedynym słusznym działaniem w 2018 r. byłoby przeczekanie kryzysu. Sytuacja aktywnościowa i demograficzna była ciężka, ale czy to coś dziwnego w lecie? I to w dodatku w lecie - dla kilku Bialeńczyków - pomaturalnym. Zamiast podejmować partyzanckie działania, trzeba było po prostu odczekać do jesieni. Z resztą krytyka Pańskich działań nie tyle dotyczy samego faktu stowarzyszenia, co dążenia do całkowitego zrezygnowania z niepodległości. O ile jakaś forma koegzystencji z Sarmacją była wówczas dla części Bialeńczyków do zaakceptowania, to już chęć całkowitej rezygnacji z niepodległości wywołała słuszne oburzenie. Cytat:A wracając do meritum całego aktualnie trwającego zamieszania wokół mojej osoby, żadne odebrane odznaczenia czy tytuły nie sprawią, że w jakikolwiek sposób uderzę się w pierś czy zacznę żałować mojej działalności w Bialenii. Jeżeli to symboliczne postępowanie jest dla Was niezbędne do dalszego kreowania burbonizmu jako powszechnie znanego zła i wynoszenia na piedestały obywatela Swarzewskiego, to pozostaje to wyłącznie w Waszych rękach. To, czy moja działalność w Bialenii będzie szanowana czy też nie (i czy dalej będę miał jakiekolwiek bialeńskie odznaczenia), nie zmieni ani Waszej historii, ani tego, jak ja ją postrzegam, ani zupełnie niczego nie zmieni w moim (i zapewne Waszym) v-życiu.Nikt nie dąży do zmiany historii, ani nie zamierza zmuszać do bicia się w pierś. Republika Bialeńska wysyła po prostu jasny i klarowny sygnał, że nie będzie przymykać oka na zdradę stanu. Cytat:Mimo bardzo "ciekawych" rzeczy, które miałem okazję dzisiaj przeczytać na mój temat i o okresie mojej działalności w Bialenii, to życzę zarówno Wam, jak i samej Bialenii, wszystkiego dobrego, mimo że to już zupełnie inna Bialenia, którą ja zastałem i którą zostawiłem. Oraz porządnego wykształcenia umiejętności rozpoznawczych, których w tym przypadku ewidentnie zabrakło.Bardzo dziękuję za komplement. Cieszę się, że obecna Bialenia jest już zupełnie inną Bialenią niż sarmacki protektorat gotowy do zrezygnowania z wszelkiej odrębności. |