![]() |
|
[Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Wydział Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=182) +---- Wątek: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB (/showthread.php?tid=2679) |
[Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Ametyst Faradobus - 07-11-2021 Szanowne Państwo, w dniu dzisiejszym po wielu latach oczekiwania odzyskaliśmy możliwość korzystania z archiwalnego forum naszego państwa. Trudno zliczyć ile wartościowego kontentu ono zawiera - jego eksploracja z pewnością potrwa wiele miesięcy i dlatego uważam, że należy ją należycie rozplanować. W związku z tym ogłaszam rozpoczęcie na Wydziale Nauk Humanistycznych nowego projektu, w ramach którego stopniowo zajmiemy się gromadzeniem treści najbardziej przydatnych z punktu widzenia badania najnowszych dziejów Bialenii, a także bieżących potrzeb naszego państwa.
Na samym początku będę chciał zająć się sprawami związanymi z Pierwszą Rzeszą Bialeńską, na temat której docelowo będę chciał popełnić jakąś pracę. Sugeruję wstępnie, aby ta faza projektu miała formę sympozjum, w ramach którego będziemy po prostu dyskutować, wymieniać się informacjami, porządkować chronologię dziejów samorządu.
Ten wątek służyć będzie planowaniu kolejnych inicjatyw związanych z przeczesywaniem zakamarków archiwalnego forum. Potraktujmy go zatem jako coś technicznego.
RE: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-11-2021 Przydałby się wątek na off-top staroforumowy. Np. mnie zaciekawiło, dlaczego w kwietniu 2018 r. zupełnie zaginąłeś i (tak samo jak ja) zupełnie nie brałeś udziału w tragicznych wydarzeniach? RE: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Ametyst Faradobus - 08-11-2021 Przejście na forum Sarmacji przypadło na okres, kiedy musiałem z różnych realowych powodów (głównie kończenie licencjatu plus różne zawirowania osobiste) zawiesić działalność mikronacyjną, która też chwilowo mi się wtedy znudziła i miałem inne rzeczy do roboty. Do Sarmacji z kolei nigdy mnie nie ciągnęło, więc nawet kiedy miałem więcej czasu nie zdecydowałem się działać w sarmackiej Bialenii - nie mój system, nie mój gust. Dopiero kiedy powróciła suwerenna Bialenia na własnym forum ktoś, nie pamiętam kto, namówił mnie na powrót. RE: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Ametyst Faradobus - 11-11-2021 Pierwsza ciekawostka: zbieram informacje na temat Pierwszej Rzeszy Bialeńskiej. 14 czerwca 2016 roku odbył się pierwszy w historii zjazd Sejmu, który faktycznie rozpoczął historię Kolosalnego Związku. Wpadłem na pomysł, aby w związku z tym ustanowić dzień 14 czerwca Świętem Rzeszy / Dniem Rzeszy. Już niebawem Wolnograd przestanie być miejscem większości uroczystości centralnych, a w okresie po 1 maja nie mamy zbyt wielu okazji do świętowania. Alternatywą jest 10 czerwca - dzień, w którym Parlament Republiki uchwalił ustawę o Rzeszy. RE: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Ametyst Faradobus - 21-12-2021 Jestem w trakcie opracowywania listy Lwów Wolnogradu. Będę chciał ją opublikować w Komnacie Chwały i z czasem uzupełnić o wizerunku oraz krótkie biogramy. Z pierwszym forum było łatwo, bo wszystkie elekcje przeprowadzano w jednym wątku (choć muszę to jeszcze zweryfikować). W chwili obecnej wykaz Lwów przedstawia się następująco: Cytat:I RZESZA BIALEŃSKA Nieco bardziej skomplykowana jest sprawa wykazu Mieczników, który też postaram się przygotować. W przypadku tego forum sprawa jest prosta, bo każdy miecznik ma swoją uchwałę w dzienniku praw (widzicie jakie jego istnienie ma zalety!). Co do starego forum to miałem gdzieś roboczą listę, ale mi zginęła. Postaram się zrobić kwerendę dziś lub na dniach. EDIT: było to łatwiejsze niż sądziłem Cytat:Miecznicy Bengazi RE: [Projekt naukowy] Kwerendy na archiwalnym forum RB - Ametyst Faradobus - 09-01-2022 Zacząłem powoli zagłębiać się w historie lenn Rzeszy i pozwolę sobie w tym poście wynotowywać niektóre fakty: Cytat:Razorno Ciekawostka heraldyczna: jak widać na przykładzie Mechanic niegdyś istniał zwyczaj (chyba nie do końca uregulowany prawnie), zgodnie z którym to Prezydent RB nadawał lennikom herb albo prawo do posługiwania się nim. Warto też zauważyć, ze lenno Lisendorff posiadało w przeszłości odmienny herb niż dzisiaj. |