![]() |
|
Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: SUDERLAND (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=289) +------ Dział: Władza (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=294) +------- Dział: Suderlandzkie Siły Zbrojne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=335) +------- Wątek: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych (/showthread.php?tid=2795) Strony:
1
2
|
Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Karl von Schwarzengrau - 27-11-2021 Suderlandzkie Siły Zbrojne obecnie liczą 150 000 żołnierzy. To pozwala na wystawienie ok. 10 dywizji. Do 12 grudnia zostaną one sformowane. Siły zostaną podzielone - 5 dywizji będzie stacjonować na Nordacie i 5 dywizji na Wyspach Suderlandzkich. Zanim jednak na Wyspy Suderlandzkie trafi jakakolwiek dywizja trzeba będzie rozerwać blokadę morską jaką stosuje zbuntowana Ostlandia. Uzbrojenie SSZ jest bardzo niejednolite. Ostatnie 1,5 roku było bardzo trudne dla wojska i przeplatano wdrażanie nowego sprzętu wraz z uzupełnianiem dywizji sprzętem przestarzałym lub zdobycznym. Od pół roku wyposażenie SSZ stanowi bardzo duży problem natury logistycznej. W każdym batalionie, a nawet w poszczególnych kompaniach znajduje się wyposażenie wymagające różnego typu amunicji, a także części zamiennych. Poważne problemy Suderlandzkich Sił Zbrojnych pojawiły się właśnie w maju roku 2020 kiedy to wróg wszedł w posiadanie sprzętu bardziej zaawansowanego technologicznie. Udało się zniwelować tę różnicę dzięki fanatycznej postawie suderlandzkich żołnierzy, posiadaniu broni masowego rażenia oraz programowi modernizacyjnemu jaki zaoferował Suderlandzkim Siłom Zbrojnym Ronon Dex. Nabyte technologie pozwoliły szybko dogonić wroga, ale ten kontynuował rozwój o wiele szybciej niż pogrążony w kryzysie Suderland. Do kolejnego kryzysu doszło w lutym tego roku kiedy to dopiero użycie całego dostępnego arsenału broni masowego rażenia umożliwiło zatrzymanie wrogiego natarcia i obronę Koburgii. Suderlandczycy odcięci od świata w Koburgii zaczęli na własną rękę przeprowadzać modernizację wojska wykorzystując (ograniczone) dostępne surowce. Modernizacja była przeprowadzana w oparciu o zdobyty sprzęt wojskowy na wrogu. Sprzęt zdobyczny oraz projekty opracowane na jego bazie stanowią obecnie ok. 50% całego wyposażenia SSZ. Ok. 30% stanowi sprzęt wytworzony dzięki programowi modernizacji wojska, pozostałe uzbrojenie to projekty wytworzone w latach 2017-19. Ostatnia grupa wyposażenia zostanie wycofana do końca bieżącego roku i zostanie zezłomowana. W Koburgii oraz na Wyspach Suderlandzkich znajdują się bardzo rozbudowane okręgi przemysłowe produkujące wyposażenie dla wojska. W zakładach znajdujących się na Wyspach jest duża nadzieja w odbudowaniu potencjału Suderlandzkiej Marynarki Wojennej oraz Sił Powietrznych, ponieważ obecnie Marynarka Wojenna posiada głównie przestarzałe okręty podwodne i okręty transportowe (Siły Powietrzne posiadają natomiast ok. 50 samolotów różnego typu). RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Ronon Dex - 31-01-2022 Padła propozycja (w innym temacie) by zmodernizowana armia Suderlandu była wyposażona w sprzęt radziecki z końcowego okresu „Zimnej Wojny” czy powiedzmy połowa lat 80-tych. W tym przypadku proponuję wyposażyć Wojska Lądowe Suredlandu w czołgi T-64 i T-80 (nazwy na razie realowe bo nie znam systemu nazewniczego Suderlandu), będzie to może troche oryginalniej niż opierać się na T-72 co jest niezmiernie rozpowszechnione w Mikroświecie. Tymczasem w tamtym okresie „na pierszej linii” ewentualnych działań bojowych stacjonowały właśnie T-64. A wybór nowszego T-80 jest naturalna konsekwencją wyboru T-64 (a nie konstruowanego równolegle i w dużej mierze na eksport T-72), bo był to pojazd rozwinety właśnie z T-64. W sumie wiem, że miały problemy z tymi turbinami gazowymi… ale w realu, w wirtualu wcale tak być nie musi. T-64 różne wersje ![]() T-80 różne wersje ![]() Idąc dalej to decydując się na sprzęt radziecki i ten okres to trzeba zaakceptować, że większość bojowych wozów piechoty to będą BMP-1 (oraz BRM-1). ![]() Pewną ilość można dać BMP-2… ![]() ...weszły do produkcji w 1980 i trochę ich już w połowie lat 80-tych było. Można założyć, że jednostki wyposażone w czołgi T-80 będzie miała też BMP-2, a te z czołgami T-64 jeszcze BMP-1. W przypadku transporterów gąsienicowych sprawa jest prosta – po prostu różne odmiany MTLB. ![]() Natomiast kołowe to BTR-70 i BTR-80… na podobnej zasadzie część jednostek (tych nowoczesniejszych BTR-80, a pozostałem BTR-70). ![]() Pojazd rozpoznawczy to oczywiście BRDM-2 – też różne odmiany. ![]() Artyleria to 2S1, 2S3 i 2S7 (na różne szczeble)… ![]() … natomiast decydując się na ten okres to trzeba się pogodzić w pewną ilości artylerii holowanej np. haubice D-30. ![]() To tak tytułem wstępu… oczywiście dojdzie jeszcze broń przeciwlotnicza itd. RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Karl von Schwarzengrau - 31-01-2022 Bardzo mi się podoba ta propozycja. Szczerze to również myślałem o T-64 i T-80, a nie T-72. Jeśli chodzi o nazewnictwo. Systemu nazewnictwa rozbudowanego nie mieliśmy (nigdy temu nie poświęciłem uwagi), ale czołgi najlepiej (przynajmniej wg mnie) jakby nazywały się po gatunkach zwierząt. Coś się wymyśli. Poczekam na dalsze propozycje sprzętu i dziękuję za szybkie przedstawienie uzbrojenia. RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Ronon Dex - 31-01-2022 (31-01-2022 14:52)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Systemu nazewnictwa rozbudowanego nie mieliśmy (nigdy temu nie poświęciłem uwagi), ale czołgi najlepiej (przynajmniej wg mnie) jakby nazywały się po gatunkach zwierząt. Coś się wymyśli.Nazwy jak nazwy... ale oznaczenia. Czy Suderland ma jakies nawiązanie językowe? Rosyjskich raczej uzyć sie nie da, podobnie jak odangielskich - oklepane i powtarzalne. O ile pamiętam mieliście swego czasu sporo nawiązań niemieckich... To może właśnie niemieckiego użyć do kombinowania oznaczeń broni i pojazdów? RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Karl von Schwarzengrau - 31-01-2022 Oznaczenia? Jak najbardziej! RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Ronon Dex - 01-02-2022 (31-01-2022 21:33)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Oznaczenia? Jak najbardziej!No to jeżeli bazujące na języku niemieckim to np. coś takiego: KPz - czołg podstawowy SPz - bojowy wóz piechoty TPz - transporter opancerzony Sfl - działo samobieżne (np. w typie 2S7) Stg - działo samobieżne (w pełni opancerzone) FPz - samobieżny zestaw plot (lufowy) Lkw - samochód ciężarowy Glw - samochód terenowy Można oczywiście stosować zapis złożony z samych wielkich liter czy np. KPZ, SPZ, TPZ, SFL itd. Teraz tylko kwestia jakie oznaczenia liczbowe? Można je stosować np. jako numery kolejne i sobie wyliczyć ile już wcześniej (w historii Suderlandu) było pojazdów danej klasy. Powiedzmy, że realowy T-64 to piąty czy szósty typ czołgu to wtedy byłby KPZ-6. Czyli historia suderlandzkiego militaryzmu do przejrzenia... Co o obrony przeciwlotniczej to na połowę lat 80-tych: ZSU-23-4, 9K35, 2K12, 9K33. ![]() Pojazdy samochodowe, to wiadomo - UAZ-469, odmiany Urałów-375/4320 czy Kraz-255. Ale można jeszcze poszukać i dorzuć jakieś ZiŁ-131 czy MAZ-y...
RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Karl von Schwarzengrau - 01-02-2022 SSZ posiadały wszystkie czołgi od PzKpfw I do PzKpfw VI. Jeśli uznamy Leoparda za PzKpfw VII/KPz VII to T-64 byłby KPz VIII, a T-80 - KPz IX. RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Ronon Dex - 02-02-2022 (01-02-2022 21:45)Karl von Schwarzengrau napisał(a): to T-64 byłby KPz VIII, a T-80 - KPz IX.No i pasuje... czy zachowujemy oznaczenie kolejnych typów liczbami rzymskimi? Czy zachowujemy to tylko w zakresie czołgów, a transportery i BWP oznaczamy inaczej. Czy może jednolicie i oryginalnie wszędzie liczby rzymskie? Przyznam, że moim zdaniem to ostatnie jest lepszym rozwiązaniem. Bojowych wozów piechoty nie było wczesniej, a więc może być SPz I i SPz II, natomiast transportery trzeba policzyć - jedyny powojenny to był M113, a więc drugowojenne (SdKfz 250 i SdKfz 251) plus 1, czyli MTLB to w sumie mógłby być TPz IV, BTR-70 i 80 to TPz V i TPz VI. Co do dział samobieżnych to można by dodawać kaliber... Tutaj jeszcze można "policzyć", ale np. StG VI/122 i StG VII/152 itd. RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Karl von Schwarzengrau - 06-02-2022 Jutro szerzej się odniosę, przez te kilka dni nie miałem za bardzo czasu. RE: Reorganizacja i modernizacja Sił Zbrojnych - Ronon Dex - 07-02-2022 (06-02-2022 23:30)Karl von Schwarzengrau napisał(a): Jutro szerzej się odniosę, przez te kilka dni nie miałem za bardzo czasu.Jasne, bez pośpiechu - ja też mam obecnie okres realiozy: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=173&pid=31561#pid31561 |