![]() |
|
[IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +---- Dział: Bialeńska Uniwersytecka Biblioteka im. Rewolucjonistów i Postępowych Intelektualistów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=191) +----- Dział: Colloquia Bialenica (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=235) +------ Dział: IV Colloquium Bialenicum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=365) +------ Wątek: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata (/showthread.php?tid=2843) |
[IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - AleksanderNovak - 04-12-2021 Historia przedinternetowa mikroświata Szanowni, Niedawno rozpocząłem pracę naukową nad historią przedinternetową całego mikroświata. Stanąłem wówczas nad olbrzymie trudnym zadaniem. By opisać historię przedinternetową trzeba połączyć historie wszystkich ludów mikroświata jakie kiedykolwiek powstały i zsynchronizować je. Ponadto poszczególne historie przedinternetowe państw mogą być niespójne, wiele też państw nie posiada opracowanych historii przedinternetowych. Musimy też opisać historię przedinternetową ludów które realnie już wymarły, i nie mają żadnych przedstawicieli. Stąd też rodzi się pytanie: co się dzieje z państwami upadłymi? Przez tysiące lat toczyła się historia wokół nich, a teraz po prostu upadły? Napisałem szczątkową prehistorię mikroświata, która może posłużyć za podstawę do tworzenia historii przedinternetowej. Jestem zwolennikiem zorganizowanego pisania historii przedinternetowej. Dotychczas każdy wydawał historię przedinternetową swoich państw nie licząc się z innymi, a przede wszystkim nie było bazy do pisania jej, bo nie było historii przedinternetowej ogólnej dla mikroświata. Przykładowo Sarmacja ma napisaną historię przedinternetową która odwołuje się do realowych kontynentów [1]. Powinniśmy współpracować w pisaniu przedinternetowej historii. Problemem który komplikuje pisanie historii przedinternetowej jest nawiązanie mikronacji do realowych dziejów, osób itp. Istnieją przecież Rzeczpospolita Obojga Narodów, Cesarstwo Niemieckie, Austro-Węgry, istniała Francja należąca dziś bodajże do Skarlandu, spotkałem się też z wirtualnym Królestwem Jugosławii, jak mamy pogodzić te wszystkie byty z naszą wymyśloną historią? Na pewno należy pozostawić historyczne osoby takie jak Jezus, Marks, Engels, i inne do których nawiązują mikronacje. Rzeczą którą przed nami stoi jest opracowanie historii przedinternetowych owych postaci, bo gdzie mikronacyjny Jezus się urodził? W Grodzisku? A Marks pewnie w Wandystanie. Proces pisania historii przedinternetowej będzie żmudny i czasochłonny, ale będzie to bardzo ważny krok na przód dla mikroświata, bowiem uporządkuje się i wypełni pustkę która obecnie istnieje jeśli popatrzymy w przeszłość mikroświata. Historia przedinternetowa jest nam potrzebna dla narracji, tożsamości, kultury. Dzisiaj już dawno upadła idea, iż wirtualne państwo to takie samo państwo co w realnym świecie, tyle że bez terytorium. Już za daleko zaszliśmy, mamy narracje, wirtualną planetę i również mikrowszechświat, który także trzeba opisać. Dążmy do całkowitego poznania mikroświata. Wierzę, że w przyszłości również nawiążemy współpracę z Micrą, i możliwie innymi wirtualnymi światami. Zachęcam do dyskusji oraz działań ku historii przedinternetowej mikroświata... [1] M. Radetzky oraz M. Winnicki.Historiae Sarmaticae czyli Opis Dziejów Wyspy Sarmacji RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - Ametyst Faradobus - 04-12-2021 Dziękuję za zagajenie kolejnej dyskusji. Swoją drogą polecam zapoznanie się z dorobkiem organizowanej kiedyś na naszej uczelni konferencji "Przeszłość", w czasie której te zagadnienia omawialiśmy w sposób dogłębny:
Ja, także jako historyk, nie mam wątpliwości, że jedna osoba nie jest w stanie napisać dzieła tak uniwersalnego jak opracowanie przedinternetowych dziejów całego mikroświata. Trochę to wygląda jak obecne realowe próby niezłego sowietologa Andrzeja Nowaka, który sobie wymyślił że napisze syntezę dziejów Polski od czasów Mieszka aż współczesność. Absurd jakiś. Możemy natomiast (i powinniśmy) pracować w zespołach, ale ograniczonych do przedstawicieli tych państw, które są niejako bohaterami danej historii. Krótko mówiąc najważniejsze jest to, aby historycy z Hirschbergii i Weerlandu współpracowali z tymi z Austro-Węgier i Trizondalu (Pięciopolski), a dajmy na to bialeńscy - z nordackimi. Chodzi przede wszystkim o wyznaczenie ogólnych ram, bo wiadomo że różne wizje będą się bardzo często zazębiać. Tu z kolei pojawia się ciekawa osobliwość mikronacyjnej debaty historycznej - tworzenie takiej wizji dziejów, aby była ona w miarę spójna. Bardzo dużym wyzwaniem jest zmienność na mapie Polinu. Dziś w danym miejscu jest państwo w klimatach chociażby żydowskich, rok później ono upadnie i umiejscowi się tam japoński szogunat, aby po jakimś czasie upaść i zostać zastąpionym przez coś w klimatach średniowiecznej Europy Zachodniej. W międzyczasie zaraz obok będzie istniało sobie przez wiele lat państwo w klimatach rosyjskich i co - mamy od niego wymagać dostosowywania za każdym razem własnej historiografii do nowego sąsiada? Od dawna apeluję, aby brać ten aspekt historyczny i dzieje poszczególnych krajów i regionów pod uwagę przy lokowaniu kolejnych państw na mapie. RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 04-12-2021 Cytat: By opisać historię przedinternetową trzeba połączyć historie wszystkich ludów mikroświata jakie kiedykolwiek powstały i zsynchronizować je. Ponadto poszczególne historie przedinternetowe państw mogą być niespójneTak. Przed takim problemem stanęli kol. Michalski i Kamiński, gdy podjęli się próby pisania przedinternetowej historii Bialenii. Co do wspólnego pisania historii przedinternetowej, piękna ideja, ale chyba jednak mało realna (żałuję, bo kiedyś też na to liczyłem!). Moja propozycja jest taka, by tworzyć sympozja pomiędzy krajami, które mają jakąś wspólną historię (więc np. w ramach Nordaty i okolic) i opracowywać na nich konkretny okres. W takim czymś chętnie bym wziął udział. Pisanie całej historii "od stworzenia świata" to na tyle żmudne zadanie, że potencjalni uczestnicy szybko się znudzą. Nie liczmy też, że jak spiszemy wszystko szczegółowo, to nagle wszyscy będą się do tego stosować. Na pewno nie uda się pogodzić wszystkiego, co zostało napisane dotychczas. Choć warto dążyć do uzgodnień i spójności, nie można od wszystkich wymagać, że porzucą spisane już dzieje. RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - Ametyst Faradobus - 16-12-2021 Ta dyskusja nie była bardzo burzliwa, trochę dlatego żeśmy o tym już rozmawiali na innej konferencji (którą swoją drogą można by było jakoś post-factum podsumować w ładnej formie), ale być może istnieje potrzeba podsumowania? RE: [IV COLLOQUIUM BIALENICUM] Historia przedinternetowa mikroświata - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 16-12-2021 Ja bym tylko chciał zaproponować koledze Novakowi, byśmy zwołali niedługo consilium na temat wspólnych wątków w historii Insulii i Bialenii. |