Forum Republiki Bialeńskiej
Kwestia znaków rozpoznawczych - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: BRODRIA (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=304)
+--- Dział: Organizacje, instytucje, przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=309)
+---- Dział: Imperialne Siły Zbrojne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=314)
+---- Wątek: Kwestia znaków rozpoznawczych (/showthread.php?tid=2847)

Strony: 1 2

Kwestia znaków rozpoznawczych - Iwan Pietrow - 05-12-2021

Chciałbym wznowić dyskusję z brodryjskiego forum nt. znaków rozpoznawczych Sił Powietrznych.

Dziękuję Rononie za przygotowanie propozycji kokard. Tak sobie myślę - a może pójść o krok do przodu i w symbolu Sił Powietrznych zawrzeć carską koronę z projektu nowego herbu Brodrii (coś jak w znaku rozpoznawczym Sił Powietrznych realowej Szwecji)? Wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie bardziej oryginalne od zwyczajnej kokardy.

Nawet jeśli jest to pomysł nietrafiony, to z chęcią bym zobaczył jego wizualizację... Rononie, dasz radę coś takiego przygotować? Czy potrzebujesz ode mnie korony w dużej rozdzielczości?

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Ametyst Faradobus - 05-12-2021

A czy ta korona nie jest czasem zbyt szczegółowa?

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Ronon Dex - 05-12-2021

(05-12-2021 13:14)Iwan Pietrow napisał(a): Wydaje mi się, że takie rozwiązanie będzie bardziej oryginalne od zwyczajnej kokardy.
Ale zdajesz sobie sprawę, że dla wizualizacji trzeba to umieścić na teksturze i że często jest to element o rozmiarze/średnicy kilkudziesięciu pikseli czyli im bardzie szczegółowe tym mniej będzie to widzoczne. Po prostu zmiejszenie sposowuje, ze się to będzie zlewać. Z praktyki - swego czasu kombinowaliśmy ze znakiem dla Dżamahiriji... chcieli mieć w znaku godlo czy inny znaczek, po zorbieniu i przedsatwieniu efektu - została sama kokarda, bo znaczej się po prostu zlewał w nieokreśloną plamkę.

(05-12-2021 13:14)Iwan Pietrow napisał(a): Nawet jeśli jest to pomysł nietrafiony, to z chęcią bym zobaczył jego wizualizację... Rononie, dasz radę coś takiego przygotować? Czy potrzebujesz ode mnie korony w dużej rozdzielczości?
Wstaw - albo podlinkuj skąd byłą wzięta. Dla znaku rozpoznawczego i tak muszę zrobić taką schematyczną, jak w podanym przykładzie Szwecji - ale potrzebuję dobrej bazy.

Uprzedzam, że "oryginalność" nie jest dobrym pomysłem jeżeli chodzi i zanki rozpoznawcze - liczy się czytelność i proste nawiązanie do barw państwowych. Znaki "upstrzone" ozdobnikami w realu są chatakterystyczne dla "unóf burmu", gdzie i tak mają po kilka samolotów na kupie i zwykle niebojowych lub jakieś starocie. Cywilizowane kraje tego raczej unikają.

Ale OK pokombinuje z tym - ale w takim razie nie taka kokarda, tylko coś innego... Właśnie tak jak w Szwecji czyli ta korona musi być na odpowiednio dużym, kontrastowym podkładzie.

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Iwan Pietrow - 05-12-2021

Macie rację, nie uwzględniłem kwestii szczegółowości. Korona z herbu w takim razie odpada.

W zamian za to przygotowałem uproszczoną wersję carskiej korony do znaku Sił Powietrznych. Rononie, czy takie coś się nada?

[Obrazek: 98_05_12_21_2_37_59.png]

(05-12-2021 14:42)Iwan Pietrow napisał(a): Rononie, czy takie coś się nada?
Nada się, ale wrzuć też tamtą z godła w dobrej rozdzielczości... jak masz, bo to z Wiki sobie ściągnąłem. Mam kilka koncepcji takich znaków. Tylko to potrwa trochę, bo muszę to potem sprawdzać na teksturze samolotu - jaki do to efekt.

Sami sobie porównajcie... i zobaczcie dlaczego należy unikać jakiś drobnych kształtów.

1. Znak w formie normalnej kokardy

[Obrazek: GCHIbV0.png]

2. Inna proporcja kokardy i wstawiona korona.

[Obrazek: JlsK6XE.png]

Można użyć znaku korony nie tyle jako znaku rozpoznawczego, ale jako ozdobnika graficznego - malowanego np. nad flagą państwową.

[Obrazek: qf36gm1.png]

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Piotr Romanow - 05-12-2021

Trzecia propozycja z koroną nad flagą państwową według mnie wygląda najlepiej. 

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Iwan Pietrow - 05-12-2021

Jeśli szczerze, to mnie się ta wersja oznaczenia z koroną w środku podoba najbardziej. Jest oryginalna, a na wizualizacji zarówno jedna jak i druga wersja są na tyle małe, że nie robi to jakiejś wielkiej różnicy.

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Ronon Dex - 10-01-2022

(05-12-2021 20:50)Iwan Pietrow napisał(a): Jeśli szczerze, to mnie się ta wersja oznaczenia z koroną w środku podoba najbardziej. Jest oryginalna, a na wizualizacji zarówno jedna jak i druga wersja są na tyle małe, że nie robi to jakiejś wielkiej różnicy.
Robi... ale skoro uparcie korona (choć osobiście optuję za "zwyczajną" kokardą czyli znakiem prostym, jakie używają kraje "cywilizowanego świata" - bez tych udziwnień, rodem z "republik bananowych") to nieco odmienne podejście, tak by w ogóle coś było widać.

[Obrazek: 3_10_01_22_8_12_33.png]

[Obrazek: 3JGWd0T.png]

RE: Kwestia znaków rozpoznawczych - Iwan Pietrow - 10-01-2022

Bardzo ładna propozycja. Chyba mam bananowego faworyta. Big Grin