![]() |
|
Iwan Pietrow 2022 - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Iwan Pietrow 2022 (/showthread.php?tid=3088) |
Iwan Pietrow 2022 - Iwan Pietrow - 30-01-2022 ![]() B I A L E N I A Z C H A R A K T E R E M
Drodzy Bialeńczycy, Дорогие соотечественники,
Dziękuję Wam za dotychczasowe wsparcie i oddane na mnie podpisy. Dzięki nim mogę oficjalnie wystartować w nadchodzących wyborach prezydenckich.
Bycie Prezydentem Republiki Bialeńskiej to niełatwe zadanie. Prezydent w naszym kraju odpowiedzialny jest za jego sprawne działanie. Jeżeli mielibyśmy w prosty sposób przedstawić, od czego zależy pomyślność Bialenii, to należy powiedzieć krótko - słaby Prezydent to słaby kraj, natomiast silny Prezydent to silny kraj.
Oczywiste jest to, że potrzebujemy silnego Prezydenta, a nie kucharkę, która przygotowuje kotlety. Wszyscy chcemy, aby Bialenia była silna i rozwijała się. Chcemy, aby była liderem mikroświata i wzorem do naśladowania. Poprzedni i obecny Prezydent bardzo o to dbali. I bardzo dobrze im to wychodziło. Jeżeli zostanę Prezydentem Bialenii będę musiał zmierzyć się z wielkim wyzwaniem – kontynuacją ich mądrej i sprawnej polityki.
Przed ogłoszeniem chęci startu w wyborach wielokrotnie zastanawiałem się, czy na pewno uda mi się zrealizować to zadanie. Na moich barkach obecnie ciąży już wiele obowiązków. Bycie Carem Brodrii to ciężkie brzemię.
Uznałem jednak, że dam radę. Wiele osób mnie do tego zachęcało i utwierdziło w przekonaniu, że jestem gotowy do zostania Prezydentem Republiki – tego świętego i niesamowitego kawałka mikronacyjnej ziemi.
W trakcie swojej prezydentury chciałbym doprowadzić do tego, żeby Bialenia rozwinęła otoczkę narracyjną i dzięki temu wytworzyła swój unikalny charakter.
W mojej ocenie, ostatnie lata bialeńskiej państwowości wyssały z niej jej narracyjne soki. Działając jeszcze w 2018 r. pamiętam, że Bialenia była tak w zasadzie symulatorem prawa i parlamentu. Było nas wtedy zdecydowanie więcej i jeszcze jako tako to funkcjonowało. Ta formuła niestety przetrwała do dzisiaj i w obecnych realiach kompletnie się nie sprawdza. Jesteśmy państwem biurokracji i zbyt dużej ilości przepisów. Nie przyciągamy nowych mikronautów. Należy to zmienić.
Nie mówię tu o przepisywaniu całego prawa, bo przez to nigdy nie wyjdziemy z wyżej opisanego prawotwórczego i nudziarskiego schematu. Moim pomysłem na rozwiązanie tego problemu jest postawienie na narrację i przeniesienie ciężaru funkcjonowania państwa z prawa i przepisów na nasze umysły i wyobraźnię.
Mikronacyjne statystyki pokazują, że spora część mikronautów wybierając mikronacje do osiedlenia patrzy na ich narracyjny klimat i otoczkę. Być może jestem w błędzie, ale ja tej otoczki w Bialenii nie widzę… Bialenia nie kojarzy mi się tak naprawdę z niczym. Pomimo swojej rewolucyjnej przeszłości obecnie nie ma dla mnie żadnego charakteru.
Gdy zostanę Prezydentem będę chciał zainicjować debatę na temat naszego klimatu i tego, co możemy zrobić, żeby pokolorować naszą rzeczywistość. Potrzebujemy w tym zakresie zmian, które dookreślą Bialenię.
Będę chciał ponadto powołać do życia Komisję Rozwoju Regionów – organizację podległą Prezydentowi, która będzie centralnie rozwijać poszczególne bialeńskie regiony. Dołączyć do Komisji będą mogli wszyscy. Dzięki temu będziemy mogli wspólnie zadecydować o narracyjnym wyglądzie naszego państwa.
Moim zdaniem jej utworzenie jest potrzebne. Bialenia dysponuje bowiem ogromem niewykorzystanych ziem, które warto byłoby w jakiś sposób zagospodarować i rozwinąć.
Od razu zaznaczam, że celem Komisji nie będzie opisanie wszystkiego w naszym państwie, lecz zainicjowanie pewnych tematów, które mam nadzieję w przyszłości zostaną pociągnięte przez osoby nimi zainteresowane.
Odnosząc się natomiast do samej kwestii rozwoju regionów – jest to temat nie mniej aktualny niż problem ucharakteryzowania naszego państwa. Regiony w Bialenii są od dawna przedmiotem sporów i ożywionych dyskusji, polem udanych i mniej udanych inicjatyw. Nie ulega wątpliwości, że reforma regionów jest w Bialenii potrzebna, ponieważ na chwilę obecną aktywnie (i to też nie zawsze) działa tylko jeden z nich.
Kontynuując natomiast temat narracyjnego renesansu, to z wielkim zaangażowaniem chciałbym kontynuować zainicjowaną przez naszego Елбасы, Prezydenta Swarzewskiego, budowę naszej nowej stolycy. Bialenia zasługuje bowiem na jej rozwój.
Tworząc program wyborczy w tym okresie, nie sposób pominąć temat obchodów rocznicy Powstania Marcowego. Chciałbym aby były one huczne i radosne. Planuję zorganizowanie w ich trakcie konkursów i innych inicjatyw. Będzie to święto, w którym wezmą udział nie tylko Bialeńczycy, ale też liczni zagraniczni goście.
Chciałbym również, aby Bialenia była bardziej aktywna na arenie międzynarodowej. I nie mówię tu o aktywności tradycyjnej – opierającej się na współpracy z innymi mikronacjami – co też w pewnym stopniu jest potrzebne. Mam na myśli to, żeby przyciągała do siebie mikronautów. Moim zdaniem będąc jedną z największych mikronacji, powinniśmy rocznie organizować co najmniej dwie cykliczne imprezy dla mieszkańców mikroświata. Jakie to mogą być imprezy – chciałbym o tym z Wami porozmawiać.
Bez względu na powyższe chciałbym być Prezydentem wszystkich Bialeńczyków. Chciałbym, aby w trakcie mojej kadencji Bialenia rozwijała się i stawiała sobie nowe granice, ale przy tym pozostała dalej miejscem stabilnym – miejscem, w którym będą się dobrze czuć mieszkańcy starsi, ale też nowi. Jestem pewien, że tę harmonię można osiągnąć. Musimy jednak działać wspólnie – wszyscy w końcu jesteśmy Bialeńczykami.
RE: Iwan Pietrow 2022 - Ametyst Faradobus - 30-01-2022 Po pierwsze - cieszę się, że dałeś się namówić. Jutro przekażę szersze wyrazy poparcia. Co prawda debata toczy się w innym miejscu, ale także tu pozwolę sobie na drobny komentarz. Mnie, siłą rzeczy, najbardziej zainteresował wątek regionalny i postulaty z tym związane. Jestem w stanie się pod wieloma z nich podpisać mimo, że nie jestem też zwolennikiem jakiejś wielkiej rewolucji. Natomiast to, co piszesz o narracji przywodzi mi na myśl jeden wniosek: te regiony po prostu muszą się jakoś bardziej wpisywać w "bialeńskość". Rzesza to jest tak naprawdę misz-masz, co ma swoje plusy, ale i przyczynia się do tego, co określiłeś słowami "Bialenia nie kojarzy mi się z niczym". Z kolei na północ nie ma pomysłu mimo, że to przecież z Bengazi i Jahołdajewszczyzną związana jest potężna część naszych tradycji państwowych, cały ten kaddafizm i zielony socjalizm. Tak czy inaczej czeka nas duża debata i dobrze się stanie jeśli Ty zostaniesz jej moderatorem.
RE: Iwan Pietrow 2022 - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-01-2022 (30-01-2022 18:33)Iwan Pietrow napisał(a): Oczywiste jest to, że potrzebujemy silnego Prezydenta, a nie kucharkę, która przygotowuje kotletyAle każdą kucharkę powinniśmy nauczyć rządzić państwem. (30-01-2022 18:33)Iwan Pietrow napisał(a): W trakcie swojej prezydentury chciałbym doprowadzić do tego, żeby Bialenia rozwinęła otoczkę narracyjną i dzięki temu wytworzyła swój unikalny charakter.Czy masz jakąś wizję tego unikalnego klimatu? Masz moje poparcie. Przedstawione pomysły uważam za bardzo interesujące. Ja osobiście nie popieram dalszego odchodzenia od polityki, niemniej rozwój narracji też jest pożądany. Być może rozkręcenie polityki to zadanie kogoś nie stojącego na szczytach władzy?
RE: Iwan Pietrow 2022 - Ronon Dex - 30-01-2022 (30-01-2022 18:55)Ametyst Faradobus napisał(a): Z kolei na północ nie ma pomysłu mimo, że to przecież z Bengazi i Jahołdajewszczyzną związana jest potężna część naszych tradycji państwowych, cały ten kaddafizm i zielony socjalizm.Raczej pomysł to niby był... tylko nie ma za bardzo chętnych w zabawę w "socjalizm". A jeśli nie ma chętnych to trzeba sobie to odpuścić i iść inną drogą (bo nic na siłę). Jakiekolwiek pomysły bez chętnych "wykonawców" nie mają kompletnie sensu. Czas pokazał, że nikt z nas nie chce się bawić w socjalizm, komitety, kołchozy itp. Zatem trzeba iść w innym kierunku i tyle... a ten cały "kadafizm" to po prostu należy odesłać do muzeum (w sumie zrobienie muzeum spraw dawnych to też nie głupi pomysł)... może i z pewną estymą (jako elementu naszej historii), ale jednak do muzeum. RE: Iwan Pietrow 2022 - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-01-2022 W mojej wizji Bialenii Północnej jest miejsce na kaddafizm. To mały fragment całego terytorium Bialenii, powinniście jakoś przeboleć, że region ten jest inny od Rzeszy. Bialenia Północna jest muzułmańska, kaddafistowska i postpowstańcza. Nikogo innego nie zmusza do przyjęcia takiego klimatu, ale chce w dalszym ciągu żyć tak, jak przez ostatnią dekadę. Zenga, zenga! RE: Iwan Pietrow 2022 - Ametyst Faradobus - 30-01-2022 No właśnie i pytanie, które poniekąd zadał Iwan: czy to nie olbrzymia Rzesza bez jednego, wyraźnego klimatu jest przyczyną tego rozkładu narracyjnego Bialenii? RE: Iwan Pietrow 2022 - Ronon Dex - 30-01-2022 (30-01-2022 20:03)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): W moim wizji Bialenii Północnej jest miejsce na kaddafizm. To mały fragment całego terytorium Bialenii, powinniście jakoś przeboleć, że region ten jest inny od Rzeszy.Ale tutaj nie chodzi o jakiś "ból"... mnie to kompletnie nie przeszkada, wprost przeciwnie - chodzi o to, że przez długi czas nie było chętnych do zabawy w taki system. Jeżeli faktycznie masz zamiar się w to bawić i do tego wciągniesz do tego jeszcze kogoś (praktycznie) to życzę powodzenia i będę kibicował. Mnie chodzi o to, że jeżeli nie ma kompletnie chętnych do tworzenia jakiegoś klimatu (a tak było i jest z obecną DB) to utrzymywanie tego nie ma sensu. Masz jakiś fajny pomysł na ten region, masz szansę na sukces, a nie totalny marazm to super. Uważam po prostu, że "utrzymywanie trupa" jest bez sensu... bo ta cała DB okazała się bez sensu (nikt się w to nie chciał bawić... nawet pomysłodawcy), ale jeśli "trup ożyje" to fajnie i mi to nie przeszkadza. Trzymam kciuki... RE: Iwan Pietrow 2022 - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-01-2022 Pomysł jest, gorzej z czasem i znalezieniem kogoś, kto chciałby dołączyć. Nie mogę obiecać cudów i wielkiej aktywizacji, ale czy całkowita zmiana klimatu Bialenii Północnej zapewni temu regionowi sukces? Śmiem wątpić. Za dwa tygodnie kończę prezydenturę. Real też kiedyś w końcu odpuści. Chciałbym spróbować zająć się tym regionem. RE: Iwan Pietrow 2022 - Ronon Dex - 30-01-2022 (30-01-2022 20:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): ...i znalezieniem kogoś, kto chciałby dołączyć.I tutaj jest pies pogrzebany... (30-01-2022 20:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): ...ale czy całkowita zmiana klimatu Bialenii Północnej zapewni temu regionowi sukces?Nie wiem... obecny klimat to tatalna porażka, czy więc może być gorzej? (30-01-2022 20:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Chciałbym spróbować zająć się tym regionem.No to super, miejmy nadzieję że tym razem coś się tam uda zrobić... cokolwiek, bo cokolwiek jest lepsze niż obecne jedno wielkie nic. RE: Iwan Pietrow 2022 - Ametyst Faradobus - 30-01-2022 Ja mam wrażenie, że tam nie udało się stworzyć klimatu innego niż anarchia. Najbliżej ogarnięcia tego burdelu był Ronon, ale on tam był właściwie fachowcem do wynajęcia. Inna sprawa, że spośród regionów Rzeszy też jakiś wyrazisty charakter zyskało jedynie Polesie. |