Forum Republiki Bialeńskiej
Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. (/showthread.php?tid=3105)

Strony: 1 2

Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ronon Dex - 04-02-2022

Szanowni Koledzy... głosujemy obecnie nad zmianą Konstytucji i choć głosowanie potrwa do poniedziałku to z oddanych głosów już widać, że zmiany staną się faktem. Można zatem zacząć przygotowywać zmiany w prawie, które będą konieczne w związku z przeniesieniem pewnych spraw z Konstytucji na akty prawne niższego rzędu.

Jak rozumiem Ametyst napisze nową ustawę o Rzeszy Bialeńskiej, bo obecna ustawa dotyczy zarówno Rzeszy, jak Dżamahiriji. Z chwilą gdy nową ustawę przyjmiemy to z automatu straci moc dotychczasowa, a więc w sumie Dżamahirija przestanie istnieć. Warto więc zastanowić się nad aktem prawnym dla Bialenii Północnej.

Przy czym ponieważ znowelizowana Konstytucja ceduje wiele kwestii związanych z regionami na prawa lokalne, to moim zdaniem nie ma potrzeby tworzenia jakiś rozbudowanych ustaw w tym zakresie. Moim zdaniem wystarczą bardzo ogólne - określające w zasadzie nazwę regionu, sposób sprawowania władzy (na zasadzie jaki organ to robi - a on już sobie wyda stosowane prawa lokalne) oraz zasięg terytorialny.

Innych kwestii regionów bym nie zapisywał ustawowo - niech pozostałe kwestie rozstrzyga prawo lokalne, nie będzie trzeba robić "sraczki legislacyjnej" przy chęci jakiś zmian itd.

Oczywiście ze swojej strony dostosuję ustawę o gwardiach regionów do nowej sytuacji, ale to zasadniczo kosmetyka będzie, zresztą przy okazji to znacząco uproszczę i sceduję na umowy pomiędzy regionami, a Siłami Zbrojnymi RB. Tutaj nie bardzo jest co konsultować.

Natomiast musimy się zastanowić nad kwestią Regulaminu Legislacyjnego ZN, bo tutaj zmiany będą spore - w związku z tym, że Konstytucja ceduje na ten akt prawny w zasadzie większość spraw związanych z funkcjonowaniem ZN i legislacją.

To może na początek kwestia członkostwa w ZN...

W znowelizowanej Konstytucji członkostwo w ZN jest prawem aktywnego obywatela... a nie jest narzucane obligatoryjnie. W związku z tym proponuje by jeden z artykułów (na razie rozpatrzmy zapisy osobno, a potem je ubierzemy w całość, kolejność i numerację) brzmiał następująco:

Artykuł X

1. Członkiem Zgromadzenia Narodowego może być każdy aktywny obywatel Republiki Bialeńskiej, który złoży w Kancelarii Prezydenta stosowną deklarację woli zostania członkiem Zgromadzenia.

2. Utrata członkostwa w Zgromadzeniu następuje na skutek złożonej deklaracji o rezygnacji z członkostwa lub na skutek dwukrotnego nieuczestniczenia w zarządzonym głosowaniu, bez usprawiedliwienia.

3. Za usprawiedliwioną nieobecność uważa się złożenie informacji o czasowej nieobecności w Republice Bialeńskiej - członkostwo takiej osoby zostaje czasowo zawieszone, a po powrocie automatycznie jest przywracane.

4. Osoba, która została pozbawiona członkostwa z Zgromadzeniu na skutek absencji w głosowaniach może wystąpić ponownie o zaliczenie jej w poczet członków po upływie 30 dni od chwili pozbawienia członkostwa.

Powinno to rozwiązać problemy z "wymuszonym członkostwem" (wszak nie wszyscy muszą mieć ochotę na czynne uczestnictwo w życiu politycznym), zbieraniem kworum oraz możliwością czasowej nieobecności (co przecież np. w sezonie urlopowym zdarza się niejednemu z nas), bez pozbawiania członkostwa ZN i bez zbędnych formalności, poza ugruntowaną już przecież kwestią zgłaszania absencji w kraju.

Oczywiście musimy też do tego aktu prawnego przenieść kwestie zasad głosowania, kworum itp.

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ametyst Faradobus - 04-02-2022

(04-02-2022 10:59)Ronon Dex napisał(a): Jak rozumiem Ametyst napisze nową ustawę o Rzeszy Bialeńskiej

Jeśli trzeba to napiszę.

Dzisiaj dopiero wróciłem do domu, więc prawdopodobnie wypowiem się jutro. Jeśli bym zapomniał to mi przypomnijcie.

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ronon Dex - 04-02-2022

(04-02-2022 20:37)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeśli trzeba to napiszę.

Dzisiaj dopiero wróciłem do domu, więc prawdopodobnie wypowiem się jutro. Jeśli bym zapomniał to mi przypomnijcie.
Spoko... ja dzisiaj się resetuję reaowo. Ostatnio pewna sympatyczna kobieta w egzotycznym kawałku mikroświata powiedział mi, że "czas u nas płynie wolno, ale po co się spieszyć, wysokie temperatury powietrza rozleniwiają". I to jest mądrość... którą popieram, nie musimy się spieszyć, wszak zabawa w v-świat to nie jest coś na wyścigi, to coś mającego systematycznie działać i trwać jak najdłużej. Bez pośpiechu..

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ametyst Faradobus - 04-02-2022

Co do ustawy o Rzeszy to ja i tak zamierzam ją pisać w ramach konsultacji na Sejmie. Poniekąd czeka nas dyskusja o przyszłym kształcie Rzeszy jako takiej i o ewentualnych zmianach.

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Iwan Pietrow - 04-02-2022

Ja mimo wszystko apeluję o wyrozumiałość przy pisaniu ustaw. Niech tekstu i reguł od centrali będzie jak najmniej. Niech większość rzeczy ustalą sobie "użytkownicy" regionów.

No wiesz, ja nie mam nic przeciwko temu, aby zamiast tworzyć ustawę o Rzeszy na poziomie centralnym po prostu zarejestrować samorząd albo powołać go na mocy uchwały czy rozporządzenia, a potem już na poziomie Rzeszy stworzy się jakiś jeden dokument o większym poziomie ogólności, który zastąpi kilka lokalnych ustaw. Przykładowo - zamiast osobnej ustawy o miastach będzie jeden artykuł w tej "lokalnej konstytucji".

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Joahim-von-R - 05-02-2022

Przy okazji zmian w Regulaminie ZN można by też zmienić kwestię liczby członków ZN koniecznych do złożenia wniosku o skrócenie/przedłużenie debaty. Obecnie jest jedna, jasno ustalona liczba 5 osób. To może okazać się w przyszłości problemem, no bo co jeśli liczba członków ZN będzie niższa niż 5, Prezydent nagle gdzieś zniknie a projekt zostanie zgłoszony w poniedziałek? To co, mimo wyrażenia przez wszystkich swojego poparcia trzeba siedzieć i czekać do końca niedzieli bo nie ma 5 osób do złożenia wniosku formalnego? Trochę to bez sensu. Moim zdaniem powinno się ustalić liczbę proporcjonalną do liczby członków ZN, np. taki wniosek może złożyć 1/3 posłów.

Ale od razu mówię, że sam nie wiem czy takie coś powinniśmy wprowadzić czy też nie...

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ronon Dex - 05-02-2022

(04-02-2022 21:39)Iwan Pietrow napisał(a): Ja mimo wszystko apeluję o wyrozumiałość przy pisaniu ustaw. Niech tekstu i reguł od centrali będzie jak najmniej. Niech większość rzeczy ustalą sobie "użytkownicy" regionów.
No przecież to zaproponowałem... dotychczas mieliśmy "wielką" ustawę o Rzeszy i DB ze szczegółami itp. Ja proponuję by taka ustawa o utworzeniu regionu zawierała tylko i wyłącznie elementy niezbędne:

(04-02-2022 10:59)Ronon Dex napisał(a): Moim zdaniem wystarczą bardzo ogólne - określające w zasadzie nazwę regionu, sposób sprawowania władzy (na zasadzie jaki organ to robi - a on już sobie wyda stosowane prawa lokalne) oraz zasięg terytorialny.

Czyli jak to się nazywa, gdzie leży i jakie ma terytorium oraz jaka władza bedzie to reprezentować w RB i dokona wewnętrznie ustalania szczegółów (już dowolnie).

Oczywiście możemy zrobić to w inny sposób... zapisać w prawie tylko możliwość tworzenia regionu, a resztę scedować na Prezydenta. W tym momencie trzeba się jednak zastanowić czy chcemy by o powstaniu nowej jednostki administracyjnej decydował jednoosobowo Prezydent czy może jednak by powstanie takiego nowego tworu wymagało akceptacji większości obywateli czy ZN.

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ronon Dex - 01-03-2022

Podbije temat... bo chyba się już niektórym znudziło oglądanie tych samych obrazków w telewizorni itp. Może przejdziemy dalej...

Przypomnę jak w pierwszym poście, że musimy dopracować niektóre akty prawne - co ma związek z niedawną zmiana Konstytucji.

Na pierwszy ogień powinien iść Regulamin Legislacyjny ZN, a potem jeszcze parę detali. Ale to jest chyba najważniejsze, trzeba całą tą ustawę przejrzeć.

RE: Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji. - Ametyst Faradobus - 01-03-2022

Tak, wybaczcie, że się w tym trochę zaniedbałem. Może jakoś podzielimy się robotą?