![]() |
|
DEBATA TEMATYCZNA Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393) +----- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=11) +------ Dział: Władze Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=89) +------- Dział: Sejm Rzeszy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=90) +------- Wątek: DEBATA TEMATYCZNA Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? (/showthread.php?tid=3113) |
Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ametyst Faradobus - 05-02-2022 ![]() XII SESJA: DEBATA NA TEMAT PRZYSZŁOŚCI RZESZY
![]() Wysoki Sejmie, chyba od dłuższego czasu wszyscy zdajemy sobie sprawę z potrzeby pewnych zmian, które powinniśmy wprowadzić zarówno w kraju, jak w Kolosalnym Związku. Pojawiają się różne pomysły - włącznie z likwidacją dzisiejszego systemu dwóch samorządów. Początkowo ograniczały się one do zmiany formuły działania dzisiejszej Dżamahiriji, ale w ostatnim czasie - póki co zakulisowo - pojawiają się nawet postulaty rezygnacji z samej Rzeszy jako organizmu, który poniekąd się wyczerpał i nie do końca wpisuje się w narracyjną rzeczywistość Bialenii jako całości. Ja rzecz jasna daleki jestem od popierania likwidacji Kolosalnego Związku i wydaje mi się, że popiera mnie w szczególności wielu lenników, ale pewne argumenty jestem w stanie zrozumieć. Na pewno Bialenii brakuje takiej trudnej do zdefiniowania wyrazistej spójności, która mogłaby przyciągnąć innych. Być może jest tak, że to szlachecka i latyfundialna Rzesza przyćmiła Republikę?
Niemniej do Rzeszy rzeczy: póki co pojawił się plan, aby Zgromadzenie Narodowe zniosło obecną ustawę o Rzeszy i Dżamahiriji, co samo w sobie nie jest rzesczą złą (chociażby z uwagi na konieczność zreformowania północnych regionów RB). Przy okazji stajemy przed szansą uproszczenia prawa lokalnego oraz centralnego. Jednocześnie powstanie w ten sposób prawna pustka, którą trzeba będzie wypełnić w stopniu przynajmniej minimalnym. Jak dokładnie? To pytanie chciałbym zadać w czasie tej debaty. Ja sam na ten moment widzę kilka opcji: A. Uchwalenie przez Zgromadzenie Narodowe ustawy o Rzeszy regulującej najważniejsze sprawy związane z jej funkcjonowaniem. Problem, który odczuwamy już dzisiaj, polega na tym, że wówczas nadal trzeba będzie iść do Zgromadzenia, aby zmienić którąś z podstaw ustroju naszego samorządu. Będę zatem postulował, aby ta ustawa była na jak największym poziomie ogólności i aby była elastyczna i czytelna. B. Można wprowadzić zasadę, że samorządy powołuje i likwiduje Prezydent albo Zgromadzenie Narodowe. Wtedy na poziomie Rzeszy moglibyśmy uchwalić coś, co roboczo nazywam Statutem. Wówczas mógłby on zastąpić od razu kilka ustaw (o Gwardii, Prawo miejskie, o wspólnotach), aby wszystko co najważniejsze zawrzeć w jednym dużym, zrozumiałym i czytelnym akcie - bez niepotrzebnego rozdrabniania się. Oczywiście taki statut można by uchwalić także w razie przyjęcia opcji A. Tak czy inaczej wtedy najważniejsze zmiany będziemy mogli szybko i na bieżąco rozwiązywać na poziomie Sejmu. Osobna kwestia to terytorium: obecnie Rzesza dominuje także dlatego, że zajmuje ogromną część powierzchni Republiki. Jednocześnie nasza działalność narracyjna skupiona jest w kilku miejscach: w różnych regionach Anatolii (która swoją drogą miała mieć takie jakby "pasy kulturowe" tak, aby lenna i miasta położone blisko siebie były spójne), na Polesiu i na Półwyspie Lisewskim. Oceania i Pomorze leżą odłogiem, a to one - wraz z terenami Dżamahiriji - jako większa część terytorium Wyspy mogłyby w moim przekonaniu być miejscami najbardziej bialeńskimi, wyrazistymi dla odbiorcy zewnętrznego. To taki temat na boku, możemy go podjąć też w ramach osobnej dyskusji. No i dziękuję ugułem za tę wypowiedź, zapraszam do debaty. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ronon Dex - 05-02-2022 (05-02-2022 14:29)Ametyst Faradobus napisał(a): Uchwalenie przez Zgromadzenie Narodowe ustawy o Rzeszy regulującej najważniejsze sprawy związane z jej funkcjonowaniem. Problem, który odczuwamy już dzisiaj, polega na tym, że wówczas nadal trzeba będzie iść do Zgromadzenia, aby zmienić którąś z podstaw ustroju naszego samorządu. Będę zatem postulował, aby ta ustawa była na jak największym poziomie ogólności i aby była elastyczna i czytelna.Tak jak proponowałem w innym temacie, gdzie konsultujemy zminy prawne związane z nowelizacją Konstytucji - nowa ustawa dotycząca Rzeszy Bialeńskiej (jak i każda inna dotycząca powołania regionu czy innej komórki administracyjnej) powinna zawierać tylko informacje pozwalające na zidentyfikowanie danego regionu (itp.) w zakresie: 1/ terytorium, 2/ władzy reprezentującej region w RB, 3/ jakiegoś bardzo ogólnego określenia czym dany region jest. Reszta powinna być scedowana na akty prawa lokalnego. Czyli w naszym przypadku wszelkie pozostałe kwestie regulujemy na poziomie Lwa Wolnogradu i Sejmu Rzeszy. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ametyst Faradobus - 05-02-2022 A zatem, Rononie, jesteś zwolennikiem opcji A. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ronon Dex - 05-02-2022 (05-02-2022 14:51)Ametyst Faradobus napisał(a): A zatem, Rononie, jesteś zwolennikiem opcji A.Jestem zwolennikiem powoływania regionów przez przyjęcie w ZN ustawy - a nie jednoosobowo przez Prezydenta. Natomiast sama taka ustawa powinna określać tylko nazwe regionu, jego zasięg terytorialny oraz formę sprawowania w nim władzy (reprezentacji regionu przez włądzą centralną). Wszelkie kwestie związane z prawem wewnętrznym, kształtem regionu i jego funkcjonowaniem powinny już być regulowane prawem lokalnym. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ametyst Faradobus - 05-02-2022 Zbierzemy zatem głosy i jeśli ta opcja zwycięży to będę optował za wprowadzeniem tej zasady do Konstytucji i za uchwaleniem takiej zwięzłej ustawy o Rzeszy. Powstaje natomiast pytanie, czy będziemy wtedy uchwalali jakieś regulacje na poziomie lokalnym (Sejm, wybór i kompetencje Lwa, wolne miasta itp)? RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Tymoteusz Dostojewski - 05-02-2022 Ja jestem za pierwszą opcją. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-02-2022 (05-02-2022 15:36)Ronon Dex napisał(a): Jestem zwolennikiem powoływania regionów przez przyjęcie w ZN ustawy - a nie jednoosobowo przez PrezydentaJa też. Nie przesadzajmy już z tą wszechwładzą prezydenta. Uważam, że ustawa o Rzeszy (i ustawy o innych regionach) powinna być jak najbardziej ogólne, zaś wszelkie szczegóły regulowałby samorząd we własnym zakresie. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ametyst Faradobus - 05-02-2022 Przyjrzyjmy się na początku, jakie kwestie związane z funkcjonowaniem Rzeszy reguluje obecnie ustawa centralna: 1. Nazwa. 2. Terytorium (według kryterium regionalnego: Polesie, Pomorze, Oceania, Anatolia, Półwysep Lisewski). 3. Status (region autonomiczny, na którym obowiązują wszystkie akty normatywne powszechnie obowiązujące na terenie Republiki Bialeńskiej). 4. Definiuje Sejm Rzeszy jako władzę zwierzchnią oraz określa: a. skład Sejmu (posiadacze folwarków, plenipotenci wolnych miast), b. tryb pracy (samodzielnie ustala Sejm, obrady przynajmniej raz na dwa miesiące z możliwością wyjątkowego niezwołania), c. sposób podejmowania decyzji (zwykła większość, ustalenie kto ma jaką wagę głosu). 5. Definiuje Lwa Wolnogradu jako przewodniczącego Sejmu Rzeszy oraz ustala: a. zasady wyboru Lwa, b. kadencję i do kiedy pełni urząd, c. ustanawia Wikariusza Rzeszy Bialeńskiej w osobie Prezydenta i określa sposób jego działania, d. ustala obowiązki Lwa jako przewodniczącego Sejmu. Powstaje pytanie: jak dokładna ma być nowa ustawa o Rzeszy? Co z powyższych ustaleń powinno się w niej znaleźć, a co trafić do aktów prawnych niższego rzędu? RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ronon Dex - 05-02-2022 Tak na szybko... (05-02-2022 17:37)Ametyst Faradobus napisał(a): 1. Nazwa.4. Definicja kto reprezentuje Rzeszę przed władzami centralnymi RB czyli kto jest przywódcą regionu. Pozostałe kwestie pozostawiłbym prawu lokalnemu, w tym jak się wybiera Lwa Wolnogradu, jak pracuje Sejm Rzeszy itd. itp. RE: Przyszłość Rzeszy - nowa ustawa? - Ametyst Faradobus - 05-02-2022 Może zatem coś w tym stylu: "Wobec Republiki Bialeńskiej Rzeszę Bialeńską reprezentuje Lew Wolnogradu jako jej zwierzchnik i przewodniczący Sejmu Rzeszy Bialeńskiej, który jest najwyższym kolegialnym organem samorządowym." |