Forum Republiki Bialeńskiej
Organizacja świąt marcowych - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Organizacja świąt marcowych (/showthread.php?tid=3158)

Strony: 1 2 3

Organizacja świąt marcowych - Iwan Pietrow - 17-02-2022

Drodzy Obywatele!

Za miesiąc będziemy obchodzić najważniejsze dla naszej republiki święto - święto Rewolucji Marcowej. Nie możemy także zapominać o święcie odrodzenia Bialenii.

Chciałbym w związku z tym powołać grupę, która zajmie się organizacją obchodów - porozsyła zaproszenia, przygotuje grafiki, itd. W ramach jej prac chciałbym także uzgodnić plan obchodów. Mam kilka pomysłów, ale o tym później. Póki co warto ustalić przez ile dni będziemy świętować.

21 marca przypada w tym roku w poniedziałek. W prywatnej rozmowie ze mną, nasz Елбасы Andrzej Ordyński słusznie zauważył, że w związku z tym faktem obchody można rozciągnąć na weekend przed 21 marca. Dzięki temu w odpowiedni sposób będziemy mogli uczcić te drogie nam święta.

Ja jestem za tym, aby świętować te kilka dni. Plan obchodów można by wtedy urozmaicić i połączyć z jakimiś eventami, defiladami, rozdawaniem cukierków, itp.

Zapraszam do dyskusji.

RE: Organizacja świąt marcowych - Tymoteusz Dostojewski - 17-02-2022

Możemy porozsyłać zaproszenia, ja jestem Ambasadorem Republiki Bialeńskiej w Baridasie, to mogę do nich wysłać zaproszenia. Co do obchodów to proponuję zrobić wielką paradę, a także wręczać kwiaty weteranom.

RE: Organizacja świąt marcowych - Ametyst Faradobus - 17-02-2022

Ja rzecz jasna dopisuję się do komitetu. Mogę zająć się przygotowaniem zaproszeń i koordynować ich rozsyłanie, a także pomagać przy otoczce propagandowej.

Andrzej rzucił też fajnym pomysłem, aby wybudować dziesięć meczetów na dziesięciolecie. Ja sam jakiś czas temu położyłem kamień węgielny pod Muzeum Powstania Marcowego - może otworzylibyśmy je po roku na stronie w formie historii z eksponatami i artefaktami? Chociażby w Encyklopedii.

RE: Organizacja świąt marcowych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 17-02-2022

Ja też chętnie się włączę, zwłaszcza, że jestem chyba ostatnim aktywnym Bialeńczykiem, który pamięta rewolucję. Wink

Kilkudniowe obchody to dobry pomysł, wszyscy zainteresowani zdążą przybyć i włączyć się w obchody.

Co do Muzeum, dobry pomysł, ale czy masz konkretne pomysł, co tam umieścimy i czy Ronon zdąży wrzucić tu na stronę?

RE: Organizacja świąt marcowych - Ametyst Faradobus - 17-02-2022

Wiesz, każde muzeum rozwija się z biegiem lat. Ja bym postawił na kwerendę na starym forum, zebranie jakichś pamiątek i napisanie krótkiej historii Powstania w kontekście początków bialeńskiej państwowości - tak, aby pokazać że tam są nasze korzenie, że tam w tym mieście w Auterze wszystko się zaczęło.

RE: Organizacja świąt marcowych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 17-02-2022

Ja mogę przekazać do muzeum relikwie czapki Jana Kaniewskiego. Smile
Ale tak serio, pomysł mi się bardzo podoba i chętnie włączę się w opisywanie eksponatów.

RE: Organizacja świąt marcowych - Tymoteusz Dostojewski - 17-02-2022

Ciekawa inicjatywa to muzeum, postaram się jakoś włączyć.

RE: Organizacja świąt marcowych - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 28-02-2022

Konduktorze, jutro zaczyna się marzec. Porozdzielaj zadania. Jeśli wkrótce nie ruszymy, wyjdzie klapa, a nie pompatyczne obchody 10. rocznicy Powstania Marcowego. I czyje to będzie zwycięstwo? Tych którzy z powstaniem walczyli! Nie możemy na to pozwolić!

RE: Organizacja świąt marcowych - Ametyst Faradobus - 28-02-2022

Ja jestem do dyspozycji. Mogę zająć się zaproszeniami i ogólną koncepcją Muzeum.

RE: Organizacja świąt marcowych - Tymoteusz Dostojewski - 06-03-2022

Ja też do dyspozycji.