Forum Republiki Bialeńskiej
Zielona Bialenia - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Zielona Bialenia (/showthread.php?tid=3174)

Strony: 1 2

Zielona Bialenia - Iwan Pietrow - 21-02-2022

[Obrazek: 98_21_02_22_11_52_44.jpeg]

ZIELONA BIALENIA

Drodzy Obywatele!

Wobec ostatnich wydarzeń na naszej scenie politycznej ogłaszam o powstaniu nowej partii politycznej w Bialenii - Zielonej Bialenii.

Powyższa inicjatywa jest efektem rozmów trzech osób - Karola Medycejskiego, Ametysta Faradobusa oraz mnie. Zdecydowaliśmy się o utworzeniu nowej partii, która będzie prezentować odmienny od reprezentowanego przez BPD pogląd na funkcjonowanie Bialenii i jej instytucji.

W trakcie naszych dyskusji doszliśmy do wniosku, że Bialenia potrzebuje ożywienia i odświeżenia. Zielona Bialenia ma właśnie do tego dążyć. 

Chcemy, m.in.:

- rozwijać narrację w Bialenii poprzez tworzenie jej unikalnego klimatu;
- wspierać równy rozwój bialeńskich regionów;
- promować Bialenię i jej unikalny ustrój w mikroświecie;
- wspierać bialeński republikanizm inicjując w jego ramach odpowiedni klimat do rozwoju politycznej konkurencji.

Zielona Bialenia ma stać się nowym stałym elementem bialeńskiej polityki. Gorąco liczymy na to, że nasze działania zostaną wsparte przez innych obywateli Republiki. 

Niech żyje Bialenia!

(-) Iwan Pietrow
(-) Karol Medycejski
(-) Ametyst Faradobus

RE: Zielona Bialenia - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 22-02-2022

Powodzenia!
A więc kolega Faradobus występuje z BPD i obie partie liczą teraz po 3 osoby, a ZB automatycznie uzyskuje reprezentanta w Radzie Republiki.

RE: Zielona Bialenia - Iwan Pietrow - 22-02-2022

Dziękujemy! Tak, dokładnie. Kulega Ametyst w najbliższym czasie się do tego wszystkiego w odpowiedni sposób ustosunkuje.

Jak BPD stworzy już swoje bojówki (nazwijmy je roboczo: Czynni Demokraci), to będą przychodzić na wykłady profesora Faradobusa i je zakłócać. Pomścimy zdradę monopartii! Tongue

RE: Zielona Bialenia - Ametyst Faradobus - 22-02-2022

Stosowny komentarz wygłosiłem wobec dotychczasowych kulegów z BPD: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=148&pid=32529#pid32529

Ja mam przede wszystkim nadzieję, że powstanie dwóch frakcji w miejsce systemu "BPD i bezpartyjny" pozwoli urozmaicić nasze życie polityczne. Nade wszystko jednak mam nadzieję, że konflikt polityczny zostanie ujęty w pewne ramy narracyjne i nie będzie się już opierał na rzeczywistych, negatywnych emocjach.

RE: Zielona Bialenia - Karol Medycejski - 22-02-2022

Jest to oczywiście wielka chwila dla Ludów Bialenii, gdy wielcy mężowie stanu łączą swe siły, by pracować dla dobra Kraju. Już niedługo zaprezentujemy więcej szczegółów, w tym identyfikację wizualną partii i projekt ustawy o odebraniu folwarków.

RE: Zielona Bialenia - Tymoteusz Dostojewski - 22-02-2022

Gratuluję i życzę sukcesów dla tej Partii.

RE: Zielona Bialenia - Ametyst Faradobus - 22-02-2022

Swoją drogą w obopólnym interesie ZB i BPD jest ustalenie wyraźnych różnic i charakteru obydwu formacji.

RE: Zielona Bialenia - Joahim-von-R - 22-02-2022

>i projekt ustawy o odebraniu folwarków.

Będę Wam błędy formalne wytykać byle ustawa pod obrady nie weszła!

(22-02-2022 14:51)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą w obopólnym interesie ZB i BPD jest ustalenie wyraźnych różnic i charakteru obydwu formacji.
O właśnie, cenna inicjatywa. Zgaduję, że żadna z partii nie chce iść w skrajności ideologiczne.
Nie mam jeszcze konkretnej koncepcji, ale kiedyś czytałem, że Kaddafi przez pewien czas miał konflikt z partią Baas. Nie znam szczegółów (ale pewnie gdzieś można znaleźć szczegóły, jeśli nie po polsku, to po angielsku lub rosyjsku). Więc niekoniecznie jedni muszą ubrać się w mundury SS, a drudzy bawić się w antifę, można się różnić trzymając się klimatu.