Forum Republiki Bialeńskiej
Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych (/showthread.php?tid=3412)

Strony: 1 2

Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Error2246 - 09-11-2022

Dowódcy dziś na afiszu sprawy bezpieczeństwa republiki podczas swieta republika oraz po nim należy rozwiązać najważniejsze sprawy (ostatni pobór wojskowy)

RE: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Ametyst Faradobus - 09-11-2022

Ależ w Bialenii nie ma poboru innego niż ochotniczy. Czy proponujesz to zmienić?

RE: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Error2246 - 09-11-2022

Zawsze lepiej mieć mocne plecy niż żeby w twarz mieli uderzyć

Problem polega na tym, że Bialenia ma dosyć dużą armię zawodową. Natomiast coś, co warto by ogarnąć to przyszły kształt sił rezerwowych - dziś złożonych z Gwardii Rzeszy i z Aharskich Sił Samoobrony. To jest właśnie taka rezerwa dla regularnego wojska. Niedługo zarówno Aharia, jak i Rzesza ulegną rozwiązaniu - pojawią się dwa nowe samorządy z nowymi granicami. Trzeba pomyśleć, czy zachowujemy dla nich prawo do posiadania własnych sił porządkowych. Ja osobiście nie będę miał nic przeciwko i tu skłaniałbym się do przekształcenia ASS (XD) w gwardię przyszłego Emiratu, a Anatolia przejęłaby Gwardię Rzeszy.

A wiec przenieśmy amie rzeszy na tereny ahari i tam utwórzmy nowe siły o nazwie jaką prezydent wybierze

Nie no, mi bardziej chodzi o to, aby wykorzystać obecną Gwardię Rzeszy za podstawę przyszłej gwardii Anatolii, zaś gwardię Aharii uczynić siłami rezerwowymi w ramach Emiratu Bialenii, czyli tego co będzie na terenie wyspy Bialenii, której północną część zajmuje dziś Aharia.

Osobna kwestia to status tych regionalnych sił rezerwowych w ramach SZ RB. Może po prostu je do nich wprost włączyć jako takie nieco bardziej śmieszkowo-memiczne elementy, ale bez osobnych stopni, mundurów itp?

a właśnie dziś miałem się zabrać za tworzenie pagonów i mundurów dla Aharii specjalnie się na laptopie logowałem

no to po włączeniu ASS do SZ RB zostanę dowódcą rezerwy

w sumie jak już jestem głównym dowódcą armii w której nie ma stopni itd. to po złączeniu w wspólne siły rezerwowe zostaję marszałkiem polnym co się z tym wiąże dowodzę całą rezerwą bez ingerencji głównego marszałka

A co do zrobienia z nich elementu humorystycznego to zgadzam się w pełni oczywiście w razie potrzeby będzie odwrotnie

RE: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Error2246 - 10-11-2022

Dziś stworze znak rozpoznawczy sił rezerwowych

RE: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Ametyst Faradobus - 10-11-2022

(09-11-2022 19:36)Error2246 napisał(a): a właśnie dziś miałem się zabrać za tworzenie pagonów i mundurów dla Aharii specjalnie się na laptopie logowałem

Zachęcam przy czym mówię - nie wiem, czy nie lepiej pracować już nad symboliką przyszłej gwardii Emiratu Bialeńskiego? Bo może się okazać, że ASS niebawem przestaną funkcjonować pod obecną nazwą.

(09-11-2022 19:36)Error2246 napisał(a): no to po włączeniu ASS do SZ RB zostanę dowódcą rezerwy

Szlachetna ambicja, ale to jest do dogadania z Towarzyszem Marszałkiem.

(09-11-2022 19:36)Error2246 napisał(a): w sumie jak już jestem głównym dowódcą armii w której nie ma stopni itd. to po złączeniu w wspólne siły rezerwowe zostaję marszałkiem polnym co się z tym wiąże dowodzę całą rezerwą bez ingerencji głównego marszałka

https://youtu.be/34qYnfxKOCo?t=98

(09-11-2022 19:36)Error2246 napisał(a): A co do zrobienia z nich elementu humorystycznego to zgadzam się w pełni oczywiście w razie potrzeby będzie odwrotnie

No bo wiesz, ta nasza regularna armia jest dzięki Rononowi bardzo profesjonalna, działa na konkretnym sprzęcie, a od żołnierzy raczej wymaga się konkretnej wiedzy. Nie wszyscy jednak interesują się wojskiem w aż takim stopniu, ktoś inny potrzebuje wojska, aby pośmieszkować, tworzyć różne floty korsarskie. Wydaje mi się, że te wojska rezerwowe będą dobrym polem.

RE: Zgromadzenie dowódców służb mundurowych - Iwan Pietrow - 10-11-2022

> no to po włączeniu ASS do SZ RB zostanę dowódcą rezerwy

A kto powiedział, że tak się stanie? Na razie to macie stopień kaprala i biorąc pod uwagę Wasze zachowanie nic nie zapowiada się na to, że zostaniecie awansowani. Więcej pokory żołnierzu!

> Może po prostu je do nich wprost włączyć jako takie nieco bardziej śmieszkowo-memiczne elementy, ale bez osobnych stopni, mundurów itp?

Nad tym się trzeba zastanowić, ale ja nie jestem zwolennikiem robienia bajzlu. Osobiście uważam, że bawienie się we włączanie tych jednostek (często różnych sprzętem i wyszkoleniem) do składu SZ RB to zły pomysł. Moja propozycja jest taka - rozpuszczamy jednostki gwardii i inne lokalne, a w zamian za to urozmaicamy dywizje SZ RB stacjonujące na danym obszarze o lokalną symbolikę.