Forum Republiki Bialeńskiej
Aharia i Emirat - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Aharia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=375)
+------ Dział: Życie Aharii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=376)
+------ Wątek: Aharia i Emirat (/showthread.php?tid=3455)

Strony: 1 2 3

Aharia i Emirat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 19-11-2022

Szanowne Państwo, Kochani Moi,

Wszystko wskazuje na to, że w czasie najbliższym samorząd Aharii przestanie istnieć. Nie jest to jakaś wielka strata, biorąc pod uwagę, że łącznie nie napisaliśmy nawet 200 postów, a aktualnie w Aharii mieszka dwóch obywateli - pan Error i ja. Plany były ambitne, a wyszło jak zwykle. Tongue
Jednak koniec Aharii, zajmującej jedynie północną część wyspy Bialenii, oznacza jednocześnie początek Emiratu Bialenii, który obejmie całą wyspę, a także Aharę i Fjarę. Tematem, który chciałbym poruszyć, jest kontynuacja aharskiej kultury i aharskich instytucji w ramach narracji.

1/ Ustawa o podziale terytorialnym Bialenii (nad którą głosowanie jeszcze trwa, ale pewnie przejdzie) zakłada dwie instytucje Emiratu:
- Emira,
- Komitet Ludowy Emiratu Bialenii.
Oznacza to likwidację urzędu Ajatollaha Aharii oraz duumwiratu, całość władzy wykonawczej spoczywać będzie w rękach Emira. Jego wybór należeć będzie do Prezydenta. Komitet Ludowy służyć będzie wyrażaniu "woli ludu", która ma mieć duży wpływ na zarządzanie regionem.

2/ Ta sama ustawa postanawia, że Aharskie Siły Zbrojne przejdą pod kontrolę Dowódcy Sił Zbrojnych RB jako siły rezerwowe. Utworzenie sił porządkowy Emiratu również zależy od @'Iwan Pietrow'.  Ja nie ukrywam, że liczę na to, że uda nam się osiągnąć porozumienie i powstanie Gwardia Emiratu, podlegająca wprawdzie Siłom Zbrojnym, ale ciesząca się sporą swobodą. Zachęcam pana @'Error2246' do przedstawienia w tym wątku swoich (realistycznych) oczekiwań co do nowej formacji.

3/ W kwestii narracji, Aharia była regionem stricte arabskim i muzułmańskim, natomiast Emirat będzie bardziej zróżnicowany. Trwa wprawdzie Dawah, ale nie więcej niż 1/4 ludności całej wyspy do muzułmanie. Otwiera to nam pole do narracji opartej zarówno na islamizacji, jak i na kształtowaniu nowej, syntetycznej tożsamości wyspy. Może komuś nasuwają się jakieś pomysły na narrację?

Podsumowując, za większy obszar i demokratyzację (powstanie Komitetu Ludowego) płacimy mniejszą niezależnością w kwestii zarządzania gwardią oraz wyboru przywódcy regionu. Sądzę jednak, że Emirat będzie bardziej interesującym i aktywniejszym samorządem od Aharii, która mimo ambitnych założeń okazała się być niewypałem.

[attachment=143]

RE: Aharia i Emirat - Ametyst Faradobus - 19-11-2022

Ze swojej strony już deklarowałem, że chciałbym zaangażować się w życie Emiratu nie tylko jako Prezydent, ale później także jako zwykły obywatel. Mimo to zamiast bezpośredniego zarządzania regionem chciałbym powołać Emira i tu widzę dwie kandydatury: @"Akrypa Ali Shariati" oraz @"Andrzej Płatonowicz Ordyński". Czy któreś z Was wyraża zainteresowanie? A może Wola Ludu zechce wyłonić innego kandydata?

RE: Aharia i Emirat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 19-11-2022

Ja mógłbym zostać Emirem, jeśli Akrypa nie wyrazi takiej woli. Mam pewną wizję rozwoju samorządu, którą streścić może w terminie "Dawah", a używając kilku słów więcej: islamizacja, arabizacja, skupienie się na narracji. Muszę jednak od razu ostrzec, że nie będę produkował niepotrzebnej makulatury biurokratycznej, bo mnie to nudzi. Nie obiecuję też, że będę aktywny dosłownie codziennie, ale to chyba nie problem, bo jak będziecie z mojej aktywności niezadowoleni, to Emira można z marszu odwołać.

Cieszę się, że kwestię reformy administracyjnej chyba już powoli kończymy i będziemy mogli skupić się na tym, na czym rzeczywiście chcieliśmy - na rozwoju narracyjno-kulturalnym. Fajnie byłoby jeszcze przed świętami skończyć z reformą ustrojową i na dłuższy czas (aż znowu nam się zmieni wizja funkcjonowania Bialenii, czyli średnio dwa lata Tongue ) dać sobie spokój z prawodawstwem całe te.

RE: Aharia i Emirat - Error2246 - 19-11-2022

Niestety dużo nie powiem ale z marszałkiem na temat Aharskich Sił Samoobrony rozmawiać nie zamierzam bo marszałek to zły czlowiek

RE: Aharia i Emirat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-11-2022

Ja też się z Panem Marszałkiem dość często różnię, ale nie jest taki zły i można się dogadać. Warto porozmawiać, w ostateczności konduktor #'Ametyst Faradobus' będzie mediatorem jako pater familias. Wink

RE: Aharia i Emirat - Error2246 - 20-11-2022

Jak już towarzysz zauważył z każdym się dogaduję a marszałek jest od początku uprzedzony w stronę mojej osoby

RE: Aharia i Emirat - Ametyst Faradobus - 20-11-2022

No to moja propozycja jest taka, abyśmy wspólnie opracowali jakiś sensowny schemat działania przyszłej gwardii Emiratu. Myślę, że ta to projektowi gwarancję rąk i nóg.

RE: Aharia i Emirat - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 20-11-2022

Już rozmawiałem z Iwanem, po weekendzie coś ustalimy, bo teraz on w Królestwie Zjednoczonych Niderlandów przebywa
Ja zaproponowałem, że mogę sprawować nadzór nad Gwardią jako ewentualny Emir, dzięki czemu Iwan nie będzie miał dodatkowej roboty, a jednocześnie będzie mógł być spokojny, że ostatnie limesy nie zostaną przekroczone.

RE: Aharia i Emirat - Ametyst Faradobus - 20-11-2022

Ja po prostu oferuję swoją pomoc w opracowywaniu całej koncepcji i otoczki. Chodzi o to, aby przy zachowaniu całego luzu, który odróżni gwardię od regularnych SZ RB, nie robić niczego na łapu capu.

RE: Aharia i Emirat - Aleksander (Czerepach) - 20-11-2022

Moim zdaniem najbardziej na Emira nadawał by się Andrzej.