Forum Republiki Bialeńskiej
Piątek bez handlu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Dział: Emirat Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=398)
+---- Dział: Targowisko Aharskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=400)
+---- Wątek: Piątek bez handlu (/showthread.php?tid=3484)

Piątek bez handlu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 30-11-2022

[Obrazek: 1*1zkcVno90NxP11-r3uN04g.jpeg]
Wierzący! Kiedy w (piątkowy) dzień zgromadzenia usłyszycie wezwanie do modlitwy, porzućcie wszelkie interesy i pospieszcie się, aby wspominać Boga. Gdybyście tylko wiedzieli, że to jest najlepsze dla was. Po zakończeniu modlitwy rozejdźcie się po kraju i szukajcie (dla siebie) łaski Boga. Wspominajcie Go, a może osiągniecie szczęście.Bywa jednak tak, że kiedy oni dostrzegą jakiś interes lub możliwość zabawy, porzucają modlitwę i pozostawiają ciebie stojącego (w modlitwie). Powiedz im: „To, co jest u Boga, jest lepsze niż wszelka rozrywka i interesy. Bóg jest Najwspanialszym Darczyńcą”. (62,9-11)

W centrum Bengazi zebrało się kilkuset muzułmanów domagających się zakazu handlu w piątek na terenie całego Emiratu Bialenii. Swój postulat uzasadniano racjami religijnymi i cytatami z Koranu, ale także względami rodzinnymi i społecznymi - piątek powinien być dniem dla rodziny oraz na rozwój osobisty i modlitwę. Klasa pracująca, która przez cały tydzień w pocie czoła pracuje na swoje utrzymanie, powinna móc choć jeden dzień poświęcić Allahowi, rodzinie i samym sobie.

Z protestującymi niestety nie mógł spotkać się Emir Andrzej Ordyński, który uczestniczy obecnie w obradach Gabinetu Prezydenta w Wolnogradzie. Wykorzystał jednak media społecznościowe, by przekazać strajkującym muzułmanom swoje stanowisko:

"Emirat jest miejscem pokojowej koegzystencji Bialeńczyków wielu wyznań. Szanuję postulaty braci muzułmanów i chętnie spotkam się z nimi. Wierzę, że dialog doprowadzi do prawdziwego porozumienia".

RE: Piątek bez handlu - Ametyst Faradobus - 01-12-2022

Cholera, dobrze że się nie zajmuję handlem w Kompanii, bo bym musiał się nagle poprzerabiać na punkty pocztowe.

RE: Piątek bez handlu - Aleksander (Czerepach) - 01-12-2022

Fajna propozycja.

RE: Piątek bez handlu - Karol Medycejski - 01-12-2022

Miejsce dla islamu jest w meczecie. Handel w piątek nie podlega dyskusji, bo wtedy najlepiej schodzą moje paróweczki z kóz (tylko tyle zostało z mojego Mockeryshire chlip chlip).

RE: Piątek bez handlu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-12-2022

To, co jest u Boga, jest lepsze niż wszelka rozrywka i interesy. Bóg jest Najwspanialszym Darczyńcą. Jedz sobie tę golonkę po tajsku, zabawiaj się z Lindą i Melissą, ale potem nie dziw się, jak Allah zapomni o Tobie w dniu sznura sądu.

A czy Zielony Kościół przewiduje dyspensy? Można w razie czego wyznaczyć jakieś granice, gdzie można, a gdzie nie (za drobną opłatą mogę nawet pomóc, w końcu znam się na granicach i pograniczach).

RE: Piątek bez handlu - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 01-12-2022

Póki co jest to postulat radykalnej organizacji (finansowanej z Brodrii) Porządek Szariatu, a nie całego Zielonego Kościoła. Ale spokojnie, jak będziemy chcieli ciężaruwy ustalenia granic to się zgłosimy.

Za kreolskie złoto z La Palmy? No bo przecież nie przez @"Iwan Pietrow".

RE: Piątek bez handlu - Karol Medycejski - 02-12-2022

(01-12-2022 21:08)Ametyst Faradobus napisał(a): A czy Zielony Kościół przewiduje dyspensy? Można w razie czego wyznaczyć jakieś granice, gdzie można, a gdzie nie (za drobną opłatą mogę nawet pomóc, w końcu znam się na granicach i pograniczach).

Podobno Allah nie widzi tam za tym mostem Rewolucji 21 marca w Wolnogradzie. Ostatnio tam jarałem szluga i mnie nie pokarał (może też dlatego, że stałem za śmietnikiem).