Forum Republiki Bialeńskiej
Sakramentarz - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Organizacje społeczne (partie, stowarzyszenia, związki zawodowe i wyznaniowe) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=37)
+---- Dział: Bialeński Autokefaliczny Kościół Prawosławny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=409)
+---- Wątek: Sakramentarz (/showthread.php?tid=3593)

Sakramentarz - Aleksander (Czerepach) - 20-01-2023

Sakramentarz Bialeńskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego

Cytat:Chirotonia diakona

Mistrz Ceremonii:Do ołtarza w Soborze św. Bazylego Wielkiego w Wolnogradzie zbliża się krótka procesja, którą prowadzą krucyferariusz z drewnianym krzyżem, oraz niosący świece akolici, dalej kroczą biskup N, zaś na samym końcu podąża diakon nominat N. Gdy procesja dochodzi przed ołtarz, biskup klęka przed Metropolitą siedzącym na tronie i donośnym głosem mówi:

Biskup: Wielce Błogosławiony Metropolito, Bialeński Autokefaliczny Kościół Prawosławny prosi Cię, abyś udzielił święceń diakonowi nominatowi N.

Metropolita: Czy jest on godzien do przyjęcia święceń diakonatu?

Biskup: Tak, jest on godzien.

Metropolita: Wobec tych zapewnień, zadamy Ci bracie pytania. Czy chcesz z całego serca przyjąć godność diakona?

Diakon nominat: Chcę.

Metropolita: Czy chcesz działać na rzecz Bialeńskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego?

Diakon nominat: Chcę.

Metropolita: Czy Nam i naszym Następcom wierność przyrzekasz?

Diakon nominat: Przyrzekam.

Mistrz Ceremonii: Metropolita wręcza nominatowi ikonę. Chór wykonuje pieśń.

Metropolita: Niech ta ikona przypomina Ci, że jesteś diakonem.

Mistrz Ceremonii:: Metropolita kładzie nominatowi ręce na głowie i mówi:

Metropolita: Mianuję Cię, bracie N diakonem Bialeńskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego. Pokój z Tobą!

Diakon nominat: I z duchem Twoim.

Mistrz Ceremonii: Metropolita znów zasiada na tronie i mówi donośnie:

Metropolita: Axios!

Mistrz Ceremonii: Biskupi powstają z miejsc i wołają:

Biskup: Axios! Axios! Axios!

Biskup: Axios! Axios!

Mistrz Ceremonii : Nowy diakon kłania się Metropolicie i rozpoczyna się liturgia.

RE: Sakramentarz - Karol Medycejski - 20-01-2023

Amen!

RE: Sakramentarz - Ametyst Faradobus - 21-01-2023

Аминъ!

RE: Sakramentarz - Aleksander (Czerepach) - 27-01-2023

Cytat:Chirotonia prezbitera

Mistrz Ceremonii:Do ołtarza w Soborze św. Bazylego Wielkiego w Wolnogradzie zbliża się krótka procesja, którą prowadzą krucyferariusz z drewnianym krzyżem, oraz niosący świece akolici, dalej kroczą biskup N, zaś na samym końcu podąża prezbiter nominat N. Gdy procesja dochodzi przed ołtarz, biskup klęka przed Metropolitą siedzącym na tronie i donośnym głosem mówi:

Biskup: Wielce Błogosławiony Metropolito, Bialeński Autokefaliczny Kościół Prawosławny prosi Cię, abyś udzielił temuż diakonowi świeceń prezbiteratu.

Metropolita: Czy jest on godzien?

Biskup: Tak, jest on godzien.

Metropolita: Wobec tych zapewnień zadam Ci Bracie następujące pytania. Czy chcesz dobrowolnie przyjąć godność prezbitera?

Prezbiter nominat: Chcę.

Metropolita: Czy chcesz wytrwać w czystości do końca swojego żywota?

Prezbiter nominat: Chcę.

Metropolita: Czy chcesz działać dla dobra Świętego Kościoła?

Prezbiter nominat: Chcę,

Metropolita: Złóż zatem przysięgę wierności.

Mistrz Ceremonii: Prezbiter nominat klęka przed Metropolitą i następnie recytuje tekst przysięgi:

Prezbiter Nominat: Ja, Brat N, przysięgam uroczyście przed Bogiem że zachowam czystość i będę dobrze postępował w swoim życiu, przysięgam również wierność Metropolicie oraz mojemu biskupowi. A jeślibym złamał tą przysięgę to niech będę świadom, że spadnie na mnie surowa kara anatemy.

Metropolita: Wobec tej przysięgi, wynoszę Cię do godności prezbitera Bialeńskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego. Pokój z Tobą!

Prezbiter nominat: I z duchem Twoim.

Mistrz Ceremonii: Metropolita powstaje z tronu i zwracając się ku wiernym woła donośnie:

Biskup: Axios! Axios!

Mistrz Ceremonii:Wszyscy wierni powtarzają za Metropolitą. Nowy prezbiter otrzymuje od Metropolity ikonę, którą z szacunkiem całuje. Rozpoczyna się liturgia.

RE: Sakramentarz - Aleksander (Czerepach) - 07-02-2023

Cytat:Chirotonia biskupia

Mistrz Ceremonii : Do ołtarza w Soborze św. Bazylego Wielkiego w Wolnogradzie zbliża się krótka procesja prowadzona przez turyfera i krucyferariusza, dzierżącego w rękach drewniany krzyż. Dalej idzie biskup prowadzący kandydata na biskupa. Gdy procesja dochodzi do ołtarza biskup klęka przed Metropolitą i odnośnie mówi:

Biskup: Wielce Błogosławiony Metropolito, Święty Kościół prosi Cię, abyś tego brata kapłana N wyniósł do godności biskupa.

Metropolita: Czy brat jest godny do przyjęcia tego zaszczytu?

Biskup: Tak, jest on godny.

Metropolita: Wobec tych zapewnień zadamy Ci Bracie pytania. Czy chcesz dobrowolnie przyjąć godność Biskupa?

Biskup nominat: Chcę.

Metropolita: Czy chcesz nosić to jarzmo do końca swego żywota?

Metropolita: Czy chcesz służyć w miejscu, w którym zostaniesz posłany?

Mistrz Ceremonii: Metropolita podchodzi do biskupa nominata, trzymając w ręku ikonę, po czym mówi:

Metropolita : Przysięgnij więc na Tą ikonę.

Mistrz Ceremonii: Biskup nominat kładzie prawą rękę na ikonie, trzymaną przez Metropolitę, zaś lewą kładzie na sercu i recytuje słowa przysięgi:

Biskup nominat: Ja, brat N uroczyście przysięgam dochować wierności Metropolicie, oraz spełniać posługę tam gdzie zostanę posłany. Gdybym ośmielił się przeciw tej przysiędze wystąpić jestem świadom że zostanę obłożony anatemą. Tak mi dopomóż Bóg.

Mistrz Ceremonii: Po wyrecytowaniu przysięgi Metropolita kładzie ręce na głowie nowego biskupa, odmawiając modlitwę:

Metropolita: Przenajświętsza Trójco, zmiłuj się nad nami! Panie - oczyść grzechy nasze; Władco - przebacz nieprawości nasze; Święty - nawiedź nas i uzdrów słabości nasze, poprzez Święte Imię Twoje. Sława Otcu, i Synu, i Swiatomu Duchu, i nynie i prisno, i wo wieki wiekow.

Mistrz Ceremonii: Po odmówieniu modlitwy Metropolita staje przed ikonostasem, wołając donośnie:

Biskup: Axios! Axios! Axios!

Mistrz Ceremonii : Wszyscy wierni powtarzają za Metropolitą. Nowy biskup otrzymuje z rąk Metropolity ikonę, po czym rozpoczyna się liturgia.