![]() |
|
Nazwy geograficzne - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: BRODRIA (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=304) +--- Dział: Plac Wolności (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=307) +--- Wątek: Nazwy geograficzne (/showthread.php?tid=3643) Strony:
1
2
|
Nazwy geograficzne - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 24-02-2023 Ronon niegdyś popełnił był mapę Brodrii. Niestety nie ma na niej nazw geograficznych. Może zamiast kolejny raz grzebać w zasadach ustrojowych, ogarnęlibyśmy tę sprawę? Wprawdzie Ronon może nie być zainteresowany współpracą i naniesieniem nazw na mapę, ale może jakiś inny zdolny kartograf, np. kulega Ribertrop zechce pomóc? W ostateczności zrobimy to sami. Nazewnictwo jest bardzo przydatne przy robieniu narracji. Ja nie raz mając jakiś luźny pomysł otwierałem mapę Bialenii i zastanawiałem się, gdzie dane wydarzenie mogłoby się przydarzyć. W Brodrii jest gorzej, np. przed chwilą przyszło mi na myśl, żeby napisać o ekspedycji wysokogórskiej zorganizowanej dla uczczenia 9. rocznicy - ale nie wiem, jak się góry nazywają. Co Wy na to? RE: Nazwy geograficzne - Hewret z Gerwenu - 24-02-2023 Z pewnością na środku Brodrii musi być Cyberia RE: Nazwy geograficzne - Joahim-von-R - 25-02-2023 >zdolny kartograf, np. kulega Ribertrop Nazywanie mnie zdolnym kartografem to jednak przesada, akurat moje mapy mają poziom które pierwszy lepszy zdołałby osiągnąć XD Natomiast ta, mogę pomóc jak będę wiedział co gdzie jak. Kurde, ta lista rzeczy do zrobienia w Mirko trochę długa mi się robi XD RE: Nazwy geograficzne - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-02-2023 No i wspaniale, więc możemy wymyślać nazwy. Ja proponuję: - w zachodniej połówce państwa używać nazw wschodniosłowiańskich, - we wschodniej połówce pomieszać nazwy mongolsko-brzmiące z nazwami ku czci Brodryjczyków i przyjaciół zagranicznych, którzy od 2014 r. zrobiły coś istotnego dla państwa, - nie zrzynać z reala, starczy, że część nazw miast jest zerżnięta. RE: Nazwy geograficzne - Ametyst Faradobus - 25-02-2023 (25-02-2023 09:08)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): - nie zrzynać z reala, starczy, że część nazw miast jest zerżnięta. To jest tragedia jakaś jak dla mnie. RE: Nazwy geograficzne - Iwan Pietrow - 26-02-2023 A o jakich np. nazwach geograficznych tu mowa? RE: Nazwy geograficzne - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26-02-2023 Pasma górskie, szczyty, rzeki, jeziora, itp. RE: Nazwy geograficzne - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 26-02-2023 > ale nie wiem, jak się góry nazywają Ale to powinno być w Brodrii łatwe. Skoro państwo założył Grutin, należy też użyć metody grutinowskiej. Kilka propozycji: — Faukaz — Bałtaj — Gural Tak samo rzeki: — Dołga — Rob — Wirtysz — Penisej — Gon — Mena etc. etc. RE: Nazwy geograficzne - Iwan Pietrow - 26-02-2023 Hehe, penis, beka. RE: Nazwy geograficzne - Baltazar Dostojewski - 26-02-2023 Proponuje nazwac wszytsko imiem obecnego cara co sie bedziemy meczyc wymyslajac nowe nazwy . |