Forum Republiki Bialeńskiej
Plan na lato - budowa Farwardin - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Ogólnokrajowe Komitety Ludowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=413)
+---- Dział: Ludowy Komitet Regionów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=414)
+---- Wątek: Plan na lato - budowa Farwardin (/showthread.php?tid=3669)

Strony: 1 2 3

Plan na lato - budowa Farwardin - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-03-2023

Drogie Koleżeństwo Komitetujące,

Wraz ze Świętami Marcowymi rozpoczęła się wiosna. Temperatura w niektórych regionach kraju zaczyna gwałtownie wzrastać, co wpływa na znaczącą zmianę trybu i tempa życia. W ślad ze zwycięstwem dnia nad nocą zmienia się także sytuacja polityczna w kraju. Aktywność wyraźnie spadła, a elity kraju coraz większą część dnia poświęcają na sjestę. Biorąc pod uwagę sytuację w analogicznych okresach w poprzednich latach (starczy przeanalizować wykresiki, które byłem popełniłem), w najbliższym czasie nie należy spodziewać się znacznego ożywienia politycznego, naukowego, ani społecznego.

W tej sytuacji dobrym planem wydaje się być wznowienie budowy nowej stolicy w Farwardin. Będzie to okazja do aktywizacji społecznej na różnych polach - i to zarówno dla ambitnej aktywności narracjotwórczej, jak i dla mniej wymagającej i prostszej zabawy.  Konsultacje na temat budowy stolicy już kiedyś prowadziliśmy, ale nie musimy jakoś szczególnie przejmować się tym, co wtedy ustaliliśmy.

Przede wszystkim - chciałbym, żebyśmy tej budowy nadmiernie nie przegadali, jak wiele innych początkowo atrakcyjnych inicjatyw z ostatnich lat, które po pewnym czasie stały się niestrawne, bo żeby cokolwiek napisać trzeba było przejrzeć (i zapamiętać) 20 stron dyskusji...

Jeżeli taka będzie wola Ludowego Komitetu Regionów, ja mogę osobiście stanąć na czele budowy i ją koordynować, liczę jednak na aktywny udział i współpracę. Sprawmy, by rozpoczęta wiosna i nadchodzące lato nie były czasem jałowym, lecz okresem innej formy zabawy.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Ametyst Faradobus - 25-03-2023

Bardzo dobry pomysł. Ja bym tu dołożył element drobnej rywalizacji pomiędzy zwolennikami budowy nowej stolicy, a starymi dziadami z Wolnogradu, którzy są temu przeciwni.

A tak w ogóle to dalej wyrażam chęć zostania Arkadagiem, gdyby nie było lepszych kandydatów. Inna sprawa, że ja to się nadaję właśnie na dziada wolnogradzkiego.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-03-2023

Jak chcesz, to możemy się zamienić, żeby nie było konfiktu interesów xD. Ty wróciłbyś do Wolnogradu (Bengazi?), a ja bym sobie postawił namiot w miejscu, gdzie kiedyś będzie Farwardin i nadzorował budowę. Trochę popracuję, trochę pobuduję, a tam gdzie to kretowisko będzie stała Volkshalle.

Ja to w ogóle już kiedyś postulowałem, aby Wolnograd był fabularnie terytorium stołecznym, poza jurysdykcją Emiratu.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-03-2023

Pytanie brzmi tylko, ile różnych funkcji możemy pozajmować we dwóch. Tongue

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Karol Medycejski - 25-03-2023

Cytat:Przede wszystkim - chciałbym, żebyśmy tej budowy nadmiernie nie przegadali, jak wiele innych początkowo atrakcyjnych inicjatyw z ostatnich lat, które po pewnym czasie stały się niestrawne, bo żeby cokolwiek napisać trzeba było przejrzeć (i zapamiętać) 20 stron dyskusji...

Ależ dlaczego? "Budowa domu" to dziś krzyk mikronacyjnej mody. Towarzysze, wzywam was! Niech każdy włączy się w dzieło budowy! Niech każdy wyrobi 200% leockiej normy! Jedna cegła - jeden post!

Wiadomo, że będziemy budowali dom po domu z dokładnością co do kafelka.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Karol Medycejski - 25-03-2023

Trzeba koniecznie pamiętać, żeby zbudować cyrk do rajdów wyścigów wielbłądzich.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 26-03-2023

Trochę poukładać cegły też możemy w ramach zbliżenia grupy trzymającej władzę do ludu pracującego miast i wsi.

(25-03-2023 22:04)Karol Medycejski napisał(a): Trzeba koniecznie pamiętać, żeby zbudować cyrk do rajdów wyścigów wielbłądzich.
To, ale nieironicznie. Wyścigi wielbłądzie powinny być naszym sportem narodowym. To by się nawet dało w miarę atrakcyjnie zorganizować i wypromować zagranicą.

RE: Plan na lato - budowa Farwardin - Ametyst Faradobus - 26-03-2023

No i wreszcie by były jakieś sensowne rajdy. Zresztą rząd powinien, w mojej opinii, zmusić Bialeński Związek Sportowy do promowania wyłącznie sportów narodowych - w zgodzie z duchem Zielonej Książki, gdzie o sporcie napisano wiele mądrych rzeczy.