![]() |
|
Pucz Garmański - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: BRODRIA (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=304) +--- Dział: BRODRIA W OGNIU (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=403) +--- Wątek: Pucz Garmański (/showthread.php?tid=3696) |
Pucz Garmański - Aleksander (Czerepach) - 03-06-2023 Pucz Garmański
Po zakończeniu działalności Bialeńskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego Aleksander Czerepach zaszył się w Brodrii, gdzie w Iwanogrodzie zdobywszy zwolenników zaczął organizowanie Garmańskiej Armii Narodowej , której został Naczelnym Dowódcą. Jako cel obrał sobie podporządkowanie ziem Brodrii prócz Nowej Ordy i Nan Di, i stworzenie nowego państwa - Federacji Garmanii. Aby zachęcić do wstąpienia w szeregi GAN, postanowił o utworzeniu punktów rekrutacyjnych, do których mogą się zgłaszać chętni. Zwolennicy Czerepacha przejęli radio, gdzie nadawali swoje manifesty. Po południu krótkie przemówienie na falach radia wygłosił Aleksander Czerepach: Cytat:Drodzy mieszkańcy Brodrii, RE: Pucz Garmański - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-06-2023 Jak powstała Garmańska Armia Narodowa? Kto w niej służy? Czy dobrze zgaduję, że Garmanowie to jakiś naród? RE: Pucz Garmański - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 03-06-2023 > Kto w niej służy? Wacław Trzeptowski i Józef Lukier (oboje klony Grutina), a kto. RE: Pucz Garmański - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-06-2023 A myślałem, że Wandriej Aasow (mój klon) i Kronisław Baminski (klon Macieja Kamińskiego). RE: Pucz Garmański - Aleksander (Czerepach) - 03-06-2023 (03-06-2023 17:09)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jak powstała Garmańska Armia Narodowa? Kto w niej służy? Czy dobrze zgaduję, że Garmanowie to jakiś naród? Garmańska Armia Narodowa została powołana przez mnie i kilku moich zwolenników, zaś służy w niej wiele ludzi, którym nie podoba się marazm w Brodrii. Zaś Garmanowie to naród, założony przez mnie i niektórych Brodryjczyków, nie zgadzających się z obecną sytuacją. RE: Pucz Garmański - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-06-2023 To oznacza, że pojawia się nowa strona w brodryjskiej wojnie domowej. Ciekawe, jak na to zareaguje car i komuniści. RE: Pucz Garmański - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 03-06-2023 > Zaś Garmanowie to naród, założony przez mnie i niektórych Brodryjczyków, nie zgadzających się z obecną sytuacją. „Naród nie zgadzających się” to ciekawa definicja narodu, tow. Czerepach. To trochę tak jakby np. Żydzi nie zgadzający się z syjonizmem nagle uznali, że oni nie są Żydzi tylko dunno, Chuzarowie czy coś takiego. RE: Pucz Garmański - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 04-06-2023 Kręte są ścieżki etnogenezy. Czy geneza narodu wandejskiego nie jest taka, że stworzyli go Sarmaci sprzeciwiający się kefaszyzmowi? RE: Pucz Garmański - Aleksander (Czerepach) - 04-06-2023 Od rana Garmańska Armia Narodowa toczyła ciężkie walki pod Ałbasami, jednak udało się jej rozgromić wojska carskie i przejąć miasto. Naczelny Dowódca postanowił o utworzeniu 1. Dywizji Piechoty, która wraz z pozostałymi wojskami rozpoczęła marsz na Trojanowsk i Anemur. GAN rozpoczęła też oblężenie tych dwóch miast.
![]() RE: Pucz Garmański - ʿĀlija zawdżat Akrypa - 04-06-2023 > Czy geneza narodu wandejskiego nie jest taka, że stworzyli go Sarmaci sprzeciwiający się kefaszyzmowi? Nie do końca. Jeszcze kiedy ja zapisywałam się do Wandystanu, na formularzu rejestracyjnym stało wyraźnie: „kazdy Wandyjczyk jest Sarmata!” [sic] i poczucie sarmackości było powszechne – co było jednym z powodów, dlaczego pierwsze zjednoczenie z S****cją przeszło bez większych kontrowersji. Naród wandejski jako całkiem osobny od sarmackiego się wykształcił, bym powiedziała, dopiero po drugiej niepodległości, ale to się stało już tradycyjnie, na podstawie poczucia stanowienia jednej, odrębnej społeczności. |