Forum Republiki Bialeńskiej
Wątek mapowy dla Joahima - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Wątek mapowy dla Joahima (/showthread.php?tid=3699)

Strony: 1 2

Wątek mapowy dla Joahima - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-06-2023

Za punkt wyjścia biorąc ostatnią mapę VIK: https://kustosz.stempel.org.pl/1016/100071186876073240.png

1. W Bialenii nic się nie zmieniło.

2. Czy da się z Tobą jakoś dogadać, żebyś po listopadzie '23, czyli zamknięciu RB, nie osiedłał na Archipelagu Valhalli przez jakiś czas innych yoyo? Tak chociaż przez dwa lata.

3. Co do Brodrii, sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo trwa wojna domowa.
a) Nowa Orda ogłosiła niepodległość.
Mapa Brodrii sprzed wojny z granicami Nowej Ordy: link
Z tym, że NO przesunęła swoje granice o ok. 75 km kosztem Brodrii - brodryjscy komuniści to zaakceptowali, a car i tak jest nieaktywny, więc się nim nie przejmujmy xD. Granica przebiega przez Niżnyj Kamieńsk i Doriapol.
b) Proponowałbym nanieść na mapę też BFSRR (choćby w formie czerwonego kreskowania na zajętych obszarach Brodrii), ponieważ od wielu miesięcy prowadzi narrację aktywniej od oficjalnego rządu carskiego. 

4. Co do ziem brodryjskich po listopadzie '23 - znajdują się w takim miejscu i mają tak burzliwą historię, że chyba jakiekolwiek zastrzeganie ich byłoby bez sensu.

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Joahim-von-R - 07-06-2023

>2. Czy da się z Tobą jakoś dogadać, żebyś po listopadzie '23, czyli zamknięciu RB, nie osiedłał na Archipelagu Valhalli przez jakiś czas innych yoyo? Tak chociaż przez dwa lata.
Jasne, da się zrobić.

>a) Nowa Orda ogłosiła niepodległość.
Mapa Brodrii sprzed wojny z granicami Nowej Ordy: link
Z tym, że NO przesunęła swoje granice o ok. 75 km kosztem Brodrii - brodryjscy komuniści to zaakceptowali, a car i tak jest nieaktywny, więc się nim nie przejmujmy xD. Granica przebiega przez Niżnyj Kamieńsk i Doriapol.
Kej, jakoś to sobie przy rysowaniu wymierzę i zaznaczę.

>b) Proponowałbym nanieść na mapę też BFSRR (choćby w formie czerwonego kreskowania na zajętych obszarach Brodrii), ponieważ od wielu miesięcy prowadzi narrację aktywniej od oficjalnego rządu carskiego.
No w sumie BFSRR bym właśnie oznaczył jako kreskowanie/inny kolor, no bo jednak to wciąż Brodria tylko pod innym reżymem.

>4. Co do ziem brodryjskich po listopadzie '23 - znajdują się w takim miejscu i mają tak burzliwą historię, że chyba jakiekolwiek zastrzeganie ich byłoby bez sensu.
Właśnie, skoro o tym mowa, to skorzystam z okazji i podpytam wojujących - po listopadzie też coś w jakiejś formie będziecie się bawić? Wiem, że reżym cesarski deklarował zawinięcie interesu, ale ciekawi mnie jakie plany mają komuniści, Eesti czy Nowa Orda.

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 07-06-2023

>Właśnie, skoro o tym mowa, to skorzystam z okazji i podpytam wojujących - po listopadzie też coś w jakiejś formie będziecie się bawić? Wiem, że reżym cesarski deklarował zawinięcie interesu, ale ciekawi mnie jakie plany mają komuniści, Eesti czy Nowa Orda.

Ja myślałem (i jeszcze nie podjąłem decyzji), czy się do kogoś (np. do Unii Nordackiej) nie przyłączyć i nie kontynuować Nowej Ordy, niestety zapewne jednoosobowo, chociaż kto wie, może zachęciłbym do zabawy kogoś z osób, które ze mną by się chętnie pobawiły, ale Bialenię i Brodrię omijają szerokim łukiem z wiadomych powodów...
Wiadomo, że to już byłaby taka całkiem nieregularna zabawa od przypływu weny do przypływu weny, a nie rozbudowana mikronacja. Zobaczymy.

Po dziesięciu latach użerania się z demokracją fajnie byłoby być sobie sterem, żeglarzem i okrętem, nawet jeżeli będzie to mała łódka. Czekanie na wszystko tygodniami i bycie przegłosowywanym przez osoby wchodzące raz na miesiąc skutecznie zniechęciło mnie do demokracji w mikro. Wink

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Robert Drenin - 07-06-2023

(07-06-2023 15:56)Joahim-von-R napisał(a): >4. Co do ziem brodryjskich po listopadzie '23 - znajdują się w takim miejscu i mają tak burzliwą historię, że chyba jakiekolwiek zastrzeganie ich byłoby bez sensu.
Właśnie, skoro o tym mowa, to skorzystam z okazji i podpytam wojujących - po listopadzie też coś w jakiejś formie będziecie się bawić? Wiem, że reżym cesarski deklarował zawinięcie interesu, ale ciekawi mnie jakie plany mają komuniści, Eesti czy Nowa Orda.

Trochę żal mi zaprzestania kontynuowania historii Brodrii i jej słowiańskiej kultury, ale jeszcze zastanowię się, co będzie z BFSRR.

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 08-06-2023

W przeszłości w tej części Nordaty istniała Rosyja, a także Imperium Niedźwiedzie. Uszanowani woli Brodryjczyków, by nie używać nazwy "Brodria" nie oznacza, że nie można kontynuować klimatu wschodniosłowiańskiego, bo nie jest on własnością Brodrii.

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Robert Drenin - 08-06-2023

(08-06-2023 07:10)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): W przeszłości w tej części Nordaty istniała Rosyja, a także Imperium Niedźwiedzie. Uszanowani woli Brodryjczyków, by nie używać nazwy "Brodria" nie oznacza, że nie można kontynuować klimatu wschodniosłowiańskiego, bo nie jest on własnością Brodrii.

A to Brodryjczycy chcieliby, aby już nie stosować nazwy "Brodria"? Bo szczerze teraz tak się o tym dowiedziałem. Jednakże jeżeli chcieliby, aby nazwa "Brodria" nie była stosowana, to oczywiście po wojnie domowej BFSRR może zostać zreformowane pod kątem nazwy.

No tak, wstępnie ustaliliśmy z Iwanem, że w listopadzie '23 Brodria kończy działalność razem z Bialenią. Nie ma obywateli, nie ma aktywności, nie ma perspektyw na poprawę - nie ma sensu tego ciągnąć.
Ale gdyby Czesnorad przygarnął swoich wschodnionordackich sojuszników, to w sumie na forum UN moglibyśmy trochę pociągnąć słowiańsko-eurazjatycki klimat. Niestety lub stety, mikronacje zmieniają swoje oblicze i coraz częściej są projektami czysto narracyjnymi, angażującymi tylko pojedyncze osoby.
Natomiast polityka w starym stylu mogłaby, przynajmniej moim zdaniem, rozgrywać się na płaszczyźnie Unii, oczywiście po lekkiej reformie. W skali miesiąca na forum UN wypowiedziało się 21 osób, a więc więcej niż w Lumerii (18), gdzie polityka rozwija się całkiem nieźle. Byłoby spośród kogo wybierać Prezydenta Nordaty. Wink

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Aleksander (Czerepach) - 08-06-2023

Co do Garmanii, to po ogłoszeniu niepodległości podziałamy trochę na tym forum, jeśli administratorzy się zgodzą, a później się przeniesiemy przeniesiemy na osobne forum. Planuję wypromować Garmanię za granicą, żeby pozyskać obywateli. Jeśli ktoś z mną chciałby działać w Garmanii, to chętnie zapraszam.

Administratorzy już są i tak nieaktywni (ponad dwa miesiące nie można się doprosić, żeby wrzucili prasę na stronę, co zajęłoby im 5 minut, żal.bl), więc do połowy listopada może towarzysz robić na tym forum co chce. Wink

RE: Wątek mapowy dla Joahima - Albert Fryderyk de Espada - 08-06-2023

(08-06-2023 11:53)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): robić na tym forum co chce. Wink

"Robić co chce" powiadacie...