Forum Republiki Bialeńskiej
Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Przedsiębiorstwa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=99)
+---- Dział: Bialeńskie Biuro Kartograficzne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=149)
+---- Wątek: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] (/showthread.php?tid=896)

Strony: 1 2 3

Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 30-09-2019

Postanowiłem założyć nowy temat dotyczący mapy LRM... aby nie robić zamieszania i tutaj przedyskutować potrzebne szczegóły.

Dane wziąłem z:

1. Mapy Wyspy Ardemskiej dostarczonej przez Leszka.

- W zasadzie poprawiłem tylko niektóre rzeki, bo w oryginale trochę biegły wbrew "prawom fizyki", ale tylko tyle ile było niezbędnie konieczne.

- Niestety nic nie wiadomo o tej wyspie należącej do FN, a więc na razie jej nie ruszałem - może się czegoś dowiemy.

2. Zdjęcia satelitarnego Waksmana. W zasadzie innych danych o ukształtowaniu powierzchni nie było, a jestem zdania, że należy jednak w tej materii zachować spójność na Nordacie. Skoro ktoś jakieś założenia opracował to należy je uszanować.

- Jeziora są wzięte z tegoż zdjęcia satelitarnego... połączyłem je jakimiś rzekami, których oczywiście na tym obrazie nie było, ale starałem się zachować geograficzną logikę w tym zakresie. Do tego dopasowałem nizinne tereny...

- Teren górzysty nie jest, bo na satelitarnym zdjęciu góry są poza nim, a jednocześnie widać trochę wyżyn - co ująłem na mapie, dodając nieco inwencji własnej.

- Południowa granicę oparłem na rzece... jest przeze mnie wymyślona, ale taki pomysł wydawał się logiczny i ciekawy.

3. Miasta naniosłem zgodnie z tym co dostarczył Tarsycjusz Operar - są tylko cztery... Państwo młode to się może rozwijać dopiero, ale warto może wykombinować parę pomniejszych? Pomiędzy tymi większymi, by teren był jakoś spójnie zagospodarowany. Poza tym mogą być nawet puszcze, z czasem je wykarczują i rozwiną infrastrukturę.

Trzeba jeszcze zaznaczyć jakieś drogi, lotnisko umiejscowić, może jakaś linia kolejowa? Ale to potem się wykombinuje. oczywiście wiel na tym etapie można zmienić.

Na razie mapka na takiem etapie - do wstępnego zatwierdzenia oraz dalszych uwag zainteresowanych.

[Obrazek: zl3jBoL.png]

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Tarsycjusz Operar - 30-09-2019

Dziękuję za ten wątek.
Przesyłam mapę kontynentalnej Ludowej Republiki Magnifikatu.

[Obrazek: lJrWhg0.png]

https://i.imgur.com/lJrWhg0.png

Przepraszam za słabiutką jakość naniesionych danych i ewentualnych poprawek.

Legenda:
  • Szarą i pogrubioną czcionką zostały oznaczone nazwy miast,
  • Czarną czcionką oraz różowymi plamkami zostały oznaczone wsie,
  • Niebieską grubą linią została oznaczona linia kolejowa,
  • Fioletową grubą linią zostały oznaczone najważniejsze drogi.
Nazewnictwo:
  • Zbiornik wodny obok Różanowa nazywa się Jezioro Północne,
  • Zbiornik wodny obok Czerwonki nazywa się Jezioro Wielkie,
  • Oznaczenie Czerwonki jako malutką wieś naniosłem ponieważ jest formalnie część wsi Świętopiasek, a faktycznie wsią nie jest,
  • Nazwa "Czerwonka" nosi również owy górzysty półwysep jak i najwyższy szyt tych gór.
Inne:
  • Napisał Pan, że są cztery miasta, mimo, że wcześniej napisałem, że jest ich trzy. Wziął Pan zapewne pod uwagę  Adamowo jako osobne miasto, które faktycznie jest dzielnicą stolicy. Napisałem, że port lotniczy jest w "Mariuszowie-Adamowie", aby dać sygnał, że znajduje się on w tej dzielnicy. (nic się nie stało, już poprawiłem Wink ),
  • Dowiedziawszy się, iż geografię można zmieniać, naniosłem powyższe zbiorniki wodne zgodnie z realiami II Republiki. Chciałbym przy tym powiedzieć, że port, który napisałem wcześniej, ze znajduje się w stolicy, znajduje się on tak na prawdę w Różanowie pod nazwą "Port Morski Różanowo".

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 30-09-2019

Kilka uwag do przedyskutowania...

1. Zbiorniki wodne... Nie są trochę za duże? Wychodzi na to, że są większe od tych, które widać na zdjęciu satelitarnym Waksmana. Naprawdę chciecie aż tak zmieniać geografię Nordaty? Będzie finalnie problem jak każdy zacznie po swojemu modyfikować ustalenia wcześniejsze. Nigdy nie będzie porozmienia co do jednolitego obrazu Nordaty. Te nowe zbiorniki wodne to OK... tyle, że może niekoniecznie tak wielkie?  Podobnie z likwidacją tego niewielkiego pasma górskiego w środku kraju... Problem w tym, że je widać na "satelitarnym obrazie" Nordaty.

2.Rzekę. poprawiliście tak, że biegnie w kółko... trochę bez sensu. Może jak rzeki mają się łączyć to lepiej stworzyć sztuczny kanał? Rzeka musi skądś wypływać.

3. Mariuszowo-Adamowo... Nie wzięliście pod uwagę skali mapy (podziałka jest na dole) - zaznaczając to w ten sposób wyszła ogromna aglomeracja. Teraz to i tak jest aglomeracja ciągnąca się na 60 kilometrów... Ma tak być? Mnie to oczywiście nie przeszkadza... mogę zrobić obraz wielokilometrowej aglomeracji miejskiej... jeżeli taka jest Wasza koncepcja czyli taka wielka aglomeracja i niewiele małych miejscowości wokół niej.

To tak ma szybko z telefonu... Przemyślcie to jeszcze. Postaram się na dniach pogodzić "logikę geograficzną", wcześniejsze obrazy terenu oraz Wasze życzenia. Zobaczymy jak to wyjdzie.

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 30-09-2019

Jeszcze jedno... Jest sposób na ten wielki zbiornik wodny. Może to sztuczny zalew? Powstał po zdjęciu Waksmana? Wtedy byłoby OK i nawet tam elektrownię można postawić...

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Tarsycjusz Operar - 30-09-2019

1. To jest szkic. Oczywiście możesz zmienić wielkość tych jezior, ale prosiłbym o niezmienianie ich położenia. Pas górski można przywrócić.

2. Dobry pomysł ze sztucznym kanałem.

3. Zgadza się, że kompletnie nie wziąłem pod uwagę skali. Nie miało to na celu zrobienia ogromnej aglomeracji, a jedynie zaznaczenia największą plamą umiejscowienia stolicy. Możesz śmiało zmniejszyć w końcowym efekcie. Liczę na Twoją kreatywność w razie ewentualnych udziwnień.

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Leszek Ebe-Grüner - 30-09-2019

Ja chcę tylko dodać, że Belfer leży niżej niż tam gdzie Rononie umieściłeś i nie jest miastem portowym, aczkolwiek faktycznie do morza ma niedaleko. Ale nie jest miastem portowym.

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 01-10-2019

Cytat:1. To jest szkic. Oczywiście możesz zmienić wielkość tych jezior, ale prosiłbym o niezmienianie ich położenia. Pas górski można przywrócić.

No to pytanie... czy "Jezioro Wielkie" - może być tworem sztucznym? Wtedy jego wielkość może być spora, bo uzna się, że powstało po zdjęciu satelitarnym Waksmana...

Jeziora naturalne nie mogą być większe od tych, które na zdjęciu widać, a nawet powinny by,c nieco mniejsze.

Cytat:3. Zgadza się, że kompletnie nie wziąłem pod uwagę skali. Nie miało to na celu zrobienia ogromnej aglomeracji, a jedynie zaznaczenia największą plamą umiejscowienia stolicy. Możesz śmiało zmniejszyć w końcowym efekcie.
No to teraz pytanie:

- Stolica to miasto portowe?
- Jeśli nie to rozumiem umieszczamy jednak portowe miasto jako odrębne?
- Czy można dodać kilka miejscowości, które sobie potem nazwiecie?
- Jak rozumiem przebieg dróg i kolei orientacyjny i finalnie mają przebiegać sensownie w stosunku do położenia miejscowości i ukształtowania terenu?

Cytat:Ja chcę tylko dodać, że Belfer leży niżej niż tam gdzie Rononie umieściłeś i nie jest miastem portowym, aczkolwiek faktycznie do morza ma niedaleko. Ale nie jest miastem portowym.
Przesunąłem celowo... myślałem, że na lądzie otoczonym morzami przyda się port morski.

- Czy w takim razie nanieść jakiś inny port? W pobliżu tego miasta czy może w innym miejscu?
- Czy to jedyne miasto na tej części wyspy?
- Czy może jakieś dodać i sobie potem nazwiesz?
- Może w miejscach gdzie na tej starej mapce jakieś były?

W ogóle to przygotujcie się, że będę Was w kwestii mapy "męczył" zanim skończę prace... "starzy Bialeńczycy" też to przerabiali.

Mapa musi być finalnie":

1. Dobra wizerunkowo i logiczna.
2. Zadowalać Was czyli mieszkańców LRM.
3. Być jednocześnie spójna z dotychczasową wiedzą o Nordacie i komponować z resztą Nordaty.
4. Mieć możliwość dalszej rozbudowy infrastruktury Waszego Kraju.

Ad.3 - Jak jest gdzieś pasmo gór, które zahacza o Was teren - to i na Waszej mapie musi się to znaleźć... podobnie ze zbiornikami wodnymi. Itd.

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Leszek Ebe-Grüner - 01-10-2019

Więc odpowiadam:
Mamy już miasto portowe w Walforku. Widzę że muszę znowu dać mapę...…

https://prnt.sc/p3v94a Jeśli dobrze się wpatrzysz to są jeszcze 3 inne miasta. Sory że nie robię imgura, ale boje się że znowu mapka nie będzie widoczna.

Więc jak wspominałem Walfork jest miastem portowym. Oprócz tego zanzacze że na Gminie Ardemii są 4 miasta:
-Belfer(Stolica Gminy)
-Nowerdam
-Palfork
-Walfork(Miasto Portowe)

Ponadto jak chodzi o lotniska, to szczerze nie było lotniska, znaczy nikt jeszcze nie wpadł na pomysł by takie lostnisko zbudować, więc w tym przypadku jest mi prawie obojętne gdzie te lotnisko będzie(byle nie na Nowerdamie).

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Ronon Dex - 01-10-2019

Rozumiem. Tą mapkę mam na dysku, ale wcześniej pisałeś, że użyłeś jakiejś starszej, a na mapce przeznaczonej do wykonania nowej mapy było tylko jedno miasto. Po prostu nie wiedziałem co aktualne, a co nie.

Wybaczcie... nie umiem czytać w myślach. Musicie mnie informować o Waszych ustaleniach i aktualnej sytuacji. Po to stworzyłem ten temat.

RE: Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy] - Tarsycjusz Operar - 01-10-2019

Cytat:No to pytanie... czy "Jezioro Wielkie" - może być tworem sztucznym? Wtedy jego wielkość może być spora, bo uzna się, że powstało po zdjęciu satelitarnym Waksmana...

Jeziora naturalne nie mogą być większe od tych, które na zdjęciu widać, a nawet powinny by,c nieco mniejsze.

Tak, może być tworem sztucznym i mniejsze też może być

Cytat:No to teraz pytanie:

- Stolica to miasto portowe?

Ze względu na bliskość wody względem stolicy postanawiam uznać zarówno stolicę, jak i Różanowo jako miasta, gdzie są porty.

Cytat:-Jeśli nie to rozumiem umieszczamy jednak portowe miasto jako odrębne?

j/w

Cytat:- Czy można dodać kilka miejscowości, które sobie potem nazwiecie?

Niestety nie

Cytat:- Jak rozumiem przebieg dróg i kolei orientacyjny i finalnie mają przebiegać sensownie w stosunku do położenia miejscowości i ukształtowania terenu?

Dokładnie tak

Jeśli chodzi o gminę ardemską, to lotnisko będzie w Belferze, ponieważ jest to największa miejscowość tej gminy.

W sprawach geografii gminy ardemskiej upoważniam Leszka Roskoharda do udzielania informacji.