• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurów - Wieś Narodzenia Się Generała
[Obrazek: 3_09_12_21_9_05_18.png]
Kurów

Kurów jest jedną z czterech miejscowości położonych w dobrach jaruzelimskich. Jest to bardzo mała wioska, wszyscy są tu ze sobą spokrewnieni, więc pierwsze co zrobiłem to rozdałem miejscowym antykoncepcję i postarałem się o paru osadników z Mechanic i zbliżonego kulturowo do Polesia weelandzkiego Neomezytu. Poza tym bowiem niemal wszyscy mieszkańcy Kurowa to Poleszucy, wśród których umiejętność czytania i pisania budzi niemal takie same wrażenie, jak doktorat nauk. Wioska leży nad rzeką Czarną i liczy obecnie sześćdziesięciu tutejszych i dwustu osadników sprowadzonych ostatnio przez gospodarza lenna.

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRvAI7ZDNeBLa0SfhzV_-a...TtRRtBSQ&s]

Replika domu narodzin gen. W. Jaruzelskiego

Jest to najbardziej odizolowana od świata wieś w tych okolicach: mieszkańcy nie chodzą nawet do meczetu oddając się miejscowym wierzeniom uparcie twierdząc, że są zgodne z najczystszą nauką Zielonego Kościoła (tak naprawdę opierają się na gazetkach jakieś dziwnej sekty, które jakimś cudem tu dotarły). Poza miejscem kultu znajduje się tu bimbrownia oraz replika domu, w którym przyszedł na świat Szlachcic Podlaski, Odnowiciel Polski, Wielki Erudyta Generał Wojciech Jaruzelski. Dom ten, zamieniony w izbę pamięci, stanowi cel patriotycznych pielgrzymek, dzięki czemu Kurów nabiera powoli również turystycznego charakteru.  

Rozmowy z przeciętnymi mieszkańcami Kurowa

[Obrazek: polesie-ukraina-wies.jpg] [Obrazek: 047211a79c13493ee90dcba1fa5fac42908236ef.jpeg]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
[Obrazek: Dom_Babki_Zielarki.JPG] [Obrazek: fb22591b352e95907a7e6906a026a62734134a2f.jpg]

Jak przystało na typowe poleskie zadupiewo w Kurowie znajduje się chata szeptuchy. Leży ona, jak każe tradycja i praktyka, na północnym skraju wsi. Tutejsza uzdrowicielka nazywa się Baba Jaga Ołena i jest znaną specjalistką leczącą wszystko, łącznie z kołtunami. Tym sposobem właściwie oszczędzam na służbie zdrowia, a miejscowy cmentarz jest pełen dawnych, wdzięcznych klientów. Opłata nie jest wymagana, ale Ołena przyjmuje dobrowolne datki, z których aż połowę oddaje z własnej woli mi, abym miał za co rozwijać te ziemie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Wielkie dzieło ogólnonarodowej alfabetyzacji każe mi nieść kaganek oświaty także na Polesie. Chcę sprawić, aby nawet dzieci z największych zadupiew mogły nauczyć się pisać, a może nawet i czytać. W tym celu rozpoczynam w Jaruzelimie akcję tworzenia wiejskich szkół ludowych, w których nauka trwać będzie trzy lata i będzie obowiązkowa dla dzieci mieszkańców Wotcziny. Uczniowie mają w ten sposób nabyć podstawowe umiejętności. Najlepsi z nich uzyskają możliwość kontynuowania nauki w Poleskiej Szkole Średniej imienia Generała Wojciecha Jaruzelskiego, która powstanie w Jaruzelimie.

[Obrazek: 85_31_08_20_10_48_52.png]

Na siedzibę szkoły ludowej w Kurowie przeznaczono jedną z opuszczonych chat. Nauka ruszy wkrótce - po remoncie i znalezieniu kogoś dostatecznie inteligientnego, aby mógł nauczać. Tymczasem nakazałem przeprowadzić akcję, która ma na celu oderwanie dzieci od pasania krów i innych wiejskich zajęć, aby mogły ona uczęszczać do szkoły.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości