• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt Ustawy o Systemie Szkolnictwa Wyższego
Ustawa Parlamentu Republiki Bialeńskiej
o systemie szkolnictwa wyższego
Wolnograd, dnia 4 kwietnia 2019 r.

Szkolnictwo wyższe w Republice Bialeńskiej stanowi wspólne dobro całego narodu; kieruje się zasadami zawartymi w Konstytucji Republiki Bialeńskiej, a także uniwersalnymi zasadami etyki. Kształcenie służy rozwijaniu wiedzy i umiejętności studentów, a także uczy odpowiedzialności, miłości ojczyzny, poszanowania dla bialeńskiego dziedzictwa cywilizacyjnego oraz dokonań Powstania Marcowego. Uczelnia winna zapewnić każdemu studentowi warunki niezbędne do jego rozwoju, przygotować go do wypełniania obowiązków zawodowych i obywatelskich w oparciu o zasady demokracji, sprawiedliwości społecznej i tolerancji.

Artykuł 1.

1. System szkolnictwa wyższego obejmuje Uniwersytet Bialeński jako jedyną, państwową jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność naukowo-dydaktyczną i posiadającą osobowość prawną.
2. Rektor za zgodą Parlamentu może nadać Zrzeszeniu prawo do tworzenia w ramach Uniwersytetu Bialeńskiego jednostek edukacyjnych.
3. Uniwersytet Bialeński jest uprawniony do nadawania tytułów naukowych. Nadawane są one przez Rektora w drodze zarządzenia.
4. Naukę na Uniwersytecie Bialeńskim może rozpocząć każdy w oparciu o zasady określone przez Uniwersytet.
5. Nauka na Uniwersytecie Bialeńskim jest bezpłatna.

Artykuł 2.

1. Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego powoływany jest przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej spośród pracowników naukowych Uniwersytetu na kadencję wynoszącą 3 miesiące z zastrzeżeniem art. 6 ust. 3.
2. Upoważnia się Prezydenta Republiki Bialeńskiej do odwołania Rektora przed końcem trwania kadencji na zasadach określonych przez Statut.
3. Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego jest uprawniony do nadawania Uniwersytetowi aktów prawa wewnętrznego w drodze zarządzeń.

Artykuł 3.

1. Parlament Republiki Bialeńskiej jest organem Uniwersytetu uprawnionym do podejmowania uchwał oraz mającym wyłączne prawo dokonywania zmian w Statucie Uniwersytetu i jego uchwalania.
2. Wysokość wynagrodzeń pracowników uczelni ustala Rektor za zgodą Parlamentu wyrażoną na podstawie przepisów wewnętrznego prawa uniwersyteckiego.
3. Upoważnia się Rektora Uniwersytetu Bialeńskiego do nagradzania wybitnych studentów nagrodami pieniężnymi. Wysokość nagrody musi zostać zaakceptowana przez Parlament.

Artykuł 4.

1. Tytułami naukowymi są magister net., doktor net. i profesor net., przy czym w dziedzinach technicznych tytuł uzupełnia się o słowo inżynier, medycznych — medycyny, a w dziedzinach artystycznych o słowo sztuki.
2. Tytuły naukowe przyznaje Uniwersytet Bialeński w oparciu o ustalone przez siebie zasady.

Artykuł 5.

Prezydent Republiki Bialeńskiej oraz Parlament Republiki Bialeńskiej sprawują kontrolę nad Uniwersytetem Bialeńskim.

Artykuł 6.

1. Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.
2. Traci moc ustawa o systemie szkolnictwa wyższego z dnia 28 grudnia 2018 r.

Drodzy posłowie!
Mam nadzieje, że jako członek Gabinetu Prezydenta RB mam prawo składać projekt ustawy lecz jeśli takich kompetencji nie mam prosiłabym o nie usuwanie tego projektu i przyjęcie go jako projektu jakiegoś posła lub Prezydenta jeśli się łaskawie na to zgodzą.
A teraz do rzeczy. Prezydent RB mianował mnie Ministrem do Spraw Kodyfikacji Prawa Republiki Bialeńskiej (oficjalnie wersja krótsza) i wywiązując się z tego zadania wprowadziłam już kilka ustaw które obowiązują do Biuletynu. Ta Ustawa jednak wymaga według Ministerstwa zmian większych niż estetyczne.
Link do starej ustawy:
http://prawo.sarmacja.org/akt,10611.html
Po pierwsze, mój projekt usuwa to co w Artykule 6 nie ma już potrzeby by się znajdowało a mogło by nawet szkodzić, wydaje się, że nawet ustawa nie powinna mieć takich szczegółów które bardziej przystoją oddzielnemu rozporządzeniu.
Po drugie, dodałem w Artykule 1 dwa podpunkty (2 i 5). Piąty wynika z Konstytucji i praw obywateli RB a drugi wydaje mi się ułatwiać na przyszłość zrzeszeniom budowę w ramach systemu szkolnictwa RB własnych i wspomagać tym samym edukacje w RB, jest to na wypadek gdyby zaistniała próba tworzenia szkół przez Zrzeszenia i trzeba by zmieniać prawo by wszystko było w nim zgodzie. Jeśli natomiast te zmiany się nie podobają Izbie proszę przyjąć Projekt z poprawkami.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wysoka Izbo,
Wydaje mi się, że możesz składać projekty, Konstytucja rzecze "Prawo do inicjatywy ustawodawczej przysługuje każdemu z Posłów, Prezydentowi Republiki Bialeńskiej, Gabinetowi Prezydenta Republiki Bialeńskiej oraz grupie co najmniej 3 obywateli", a Gabinet to Ty, bo jesteś jedyną Minister. Wink

Rozpoczynamy trzydniową debatę nad projektem.
Przypominam, że pozostała jeszcze tylko doba debaty. Zapraszam Posłów do dyskusji.
Jak dla mnie ustawa może być.
Wysoka Izbo, rozpoczynamy głosowanie, które potrwa 2 doby lub do oddania głosów przez wszystkich parlamentarzystów.
ZA
Głos ZA.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
ZA.
Projekt został przyjęty jednogłośnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości