• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak nie pisać prac naukowych?
No i na tym się skończyły mikronacje. Nie na dyskusjach o wpływie Teutońskiego Maja na miesiączkowanie kukułów inkaskich w Górach Kocich, a na apologetyce chrześcijańskiej oraz dyskusjach o Żydach, komunistach, a kto wie, czy przypadkiem i masonach.

Zanik miał świętą rację, że ludzie przychodzą do mikronacji aby „zapoczątkować v-życie (…) oparte na świecie realnym”. I tak będziemy dalej się apologetykować, rozstrząsać gdzie wyewoluowali v-ludzie i jak wygląda pollinoida, oburzać się na to, jak to śmą komuś po jego kosmosie latać bo ich program kosmiczny jest tak bardzo nieprofesjonalny™. A jak będziesz się wychylał, to cię nawet nie odstrzelimy. Zanudzimy cię na śmierć.

> oburzać się na to, jak to śmą komuś po jego kosmosie latać bo ich program kosmiczny jest tak bardzo nieprofesjonalny™.

Inna sprawa, że zajrzałam na forum Suderlandu, i tym razem tow. Dugosz akurat bardzo trafnie nam masakruje naszego »"księdza" Dmowskiego«. Polecam. He raises very good points.
ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):... a kto wie, czy przypadkiem i masonach.
Zapominasz o cyklistach...  Big Grin

ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):...ludzie przychodzą do mikronacji aby „zapoczątkować v-życie (…) oparte na świecie realnym”.
Zgadza się v-świat to w sumie taka fantastyka... i jak ona może mieć różniste odmiany od "twardej" science-fiction czy political-fiction do fantasy i to tej całkowicie bajkowej. Co kto lubi... pytanie tylko, jak sobie gustując w różnistych gatunkach "nie włazić na odciski" i jakoś współegzystować?

ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):oburzać się na to, jak to śmą komuś po jego kosmosie latać bo ich program kosmiczny jest tak bardzo nieprofesjonalny™
Jak dla mnie to skoro v-świat to taka fantastyka - to programy kosmiczne pasują jak najbardziej. A podejście do nich... no cóż... może być podobne jak we wspomnianym gatunku literackim - czyli być zarówno science-fiction z gatunku "near future", jak i być rodem z bajek filmowych typu Gwiezdne Wojny czy Star Trek (i podobnych). Że też jeszcze nikt "Gwiezdnych wrót" nie zastosował... aż dziwne.

ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):Zanudzimy cię na śmierć.
Widzisz... problem leży w tym, że każdy gustuje w innych odmianach "fiction". Jedni lubią te nie gubiące "science" czy "alternatywne rzeczywistości", a inni totalne fantasy. Obawiam się, że dla gustujących w bardzo odmiennych gatunkach te przeciwne będą albo nudne, albo głupie. No, ale w sumie mikroświat daje różne możliwości... w fikcji każdy powinien umieć znaleźć coś dla siebie, pytanie czy potrafi to odnaleźć, a nie potrafi to niekoniecznie pozostaje mu narzekanie na coś, w czym gustują inni.
> Że też jeszcze nikt "Gwiezdnych wrót" nie zastosował...

Gwiezdnych wrót mówicie…?

(co prawda obrazek gdzieś się zapodział, ale ten „tajemniczy obiekt w kształcie pierścienia” to właśnie miało być to)

> Jedni lubią te nie gubiące "science" czy "alternatywne rzeczywistości", a inni totalne fantasy.

A inni nawet nie „fiction”, tylko całkowite przenoszenie wszystkiego z reala.
Bo mikroświat narodził się z reala i od niego się nie oderwie. W końcu jest naśladowaniem życia, tylko w warunkach wirtualnych. Pewnie źle rozumuję, ale dla mnie to miejsce na leczenie kompleksów. Przynajmniej w jakimś tam zakresie.
ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):A inni nawet nie „fiction”, tylko całkowite przenoszenie wszystkiego z reala.
Ale to też przecież znany gatunek... political-fiction czy alternatywne rzeczywistości (te bliskie realowi, ale inne, często "prostujące błędy historii") - i też mają swoich zwolenników czy miłośników.

Fakt, że Ty nie gustujesz w takim "gatunku" mikroświata - bynajmniej nie oznacza, że jest on zły czy gorszy od tego czego się spodziewasz lub od tego co akurat Ty lubisz. Po prostu nie pasuje Tobie i akurat Tobie... najwyraźniej innym pasuje.
>Bo mikroświat narodził się z reala i od niego się nie oderwie. W końcu jest naśladowaniem życia, tylko w warunkach wirtualnych. Pewnie źle rozumuję, ale dla mnie to miejsce na leczenie kompleksów. Przynajmniej w jakimś tam zakresie.

Nie oderwie się całkowicie, ale może rozwijać się w indywidualnym kierunku. Tylko od nas zależy na ile będziemy się na realu, a na ile tworzyć coś swojego. Nie wiem, czy miejsce leczenia kompleksów, czy może po prostu odskocznia od rzeczywistości, coś jak dobra książka albo gra komputerowa (ale lepsze Wink ).
Dla mnie to fajna gra (w Sarmację lepsza, ale mam za słabego kompa), w której mogę potrollować Swarzewskiego. A, i mogę też napisać, że mam 30 centymetrów. Czyli z tymi kompleksami to by się w sumie zgadzało.

No wiesz co, Karolu...
Komentujcie dreamlandzką dyskusję. Wink Wyszła od tej nieszczęsnej apologetyki, ale przy dobrych wiatrach pójdzie w stronę filozofii nauki, co będzie dla uczestników i czytelników rozwijające, a istotne również dla mikrozofii.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości