Akrypa Ali Shariati napisał(a):A to nie jest dość jasno sformuowane, że prawo głosu ma tylko ten kto był obywatelem w danym momencie (ogłoszenia wyborów czy rozpoczęcia elekcji)?
Nie jest - Ordynacja Wyborcza stwierdza, że: "
Czynne prawo wyborcze (prawo wybierania) posiada każdy Obywatel Republiki Bialeńskiej." i nakazuje Prezydentowi ogłoszenie listy kandydatów spełniających warunki czynnego i biernego prawa wyborczego. Ale kandydatów, a nie ogłoszenie listy osób uprawnionych do głosowania na kandydatów. Tym samym nie ma delegacji ustawowej by taką listę ogłosić, a więc dokonany przeze mnie spis wyborców (w chwili podania listy kandydatów) ma charakter tylko informacyjny.
Oczywiście można w przyszłości to zmienić, ale jak na razie sytuacja powoduje, że dla uniknięcia problemów, niejasności i ewentualnych zarzutów o "manipulacje głosowaniem" należy się powstrzymać zarówno od przyznawania, jak i odbierania obywatelstwa w czasie trwania wyborów. Dlatego też przed wyborami przejrzałem dane logowania się obywateli i wydałem postanowienie o utracie jednego obywatelstwa - po to aby nie robić tego przypadkiem w czasie trwania głosowania.