• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plan na najbliższe dwa tygodnie
Szanowni Suderlandczycy

Nie ukrywam, że chciałbym wskrzesić nasze państwo jeszcze w pierwszej połowie lipca. Najtrudniejsze egzaminy i eseje mam już za sobą więc mogę skupić się na odbudowie naszej wirtualnej ojczyzny.

Proszę więc, aby w przeciągu 2 tygodni została opracowana jakaś koncepcja forum. Ja zajmę się ustrojem i doktryną, na której zbudujemy Nowe Państwo Suderlandzkie. Regularnie, co 2-3 dni będą pojawiały się jakieś artykuły poruszające ten temat.

Spotkamy się w Obozie Wielkiego Suderlandu!
Mam pewien pomysł co do wizji przyszłego Suderlandu, odmienny niż pański, i niedługo zaprezentuję go na forum. Może jakaś nowa idea wykiełkuje.

Natomiast nurtuje mnie pytanie, czy aby nie za szybko się tym zajmujemy? Dzisiaj dopiero kończy się rok szkolny. Czy na pewno początek wakacji to optymalna pora na działania zmartwychwstańcze? I jak będzie z kadrą?
Czekam na pańską propozycję ws. wizji, aczkolwiek mnie zastanawia skąd Pan wie, że będzie inna Big Grin Nowe Państwo Suderlandzkie raczej nie wskazuje na jakiś konkretny ustrój (a jedynie jest ciekawą nazwą). Osobiście myślałem o czymś na wzór rzymskiego pryncypatu z drobnymi własnymi modyfikacjami.

W sprawie odbudowy - odkładając ją, kadra się nie zwiększy, a jedynie zmneisjzy. Patrząc na sezon wakacyjny - we wrześniu ktoś powie, że ma szkołę i nie ma czasu. Zwlekanie zadziała na naszą niekorzyść.

Za zamknięcie (a w zasadzie - zawieszenie) naszego państwa wziąłem na siebie pełną odpowiedzialność - wynikło to z tego, że organy państwowe i tak przestały działać, a więc nie było szans na naprawę ustroju. Dzięki temu odświeżymy kadre - nie będą przewijali się nieaktywni, a przy okazji zaoraliśmy niestety nie działający ustrój. Mogliśmy co prawda trzymać państwo i forum w taki, a nie inny sposób, lecz nie rozruszalibyśmy się pewnie. A ja jako głowa państwa, postanowiłem że zamiast marnować czas na trzymanie trupa lepiej będzie jak poświęcę się niczym starożytny filozof nad tworzeniem koncepcji państwa idealnego, klasyfikacji ustrojów i ustroju mieszanego zapobiegającego upadkowi, ponieważ znane nam ustroje prowadzą do upadku w taki lub inny sposób Big Grin
A może chcielibyście tę debatę przeprowadzić w ramach kolejnego "Colloquium Bialenicum"? Moglibyśmy nawet nazwać je mianem "Colloquium Bialenicum Suderlandicumque". Wink
Gregory Mykko napisał(a):I jak będzie z kadrą?
Jeśli w planie macie w przyszłości jakieś militarne kontakty z RB, to mogę pomóc w organizacji wojska... wszak moi najemnicy, mogą z czasem zostać doradcami wojskowymi.
Fabularna kadra wojskowa w Suderlandzie będzie oparta na weteranach wojen na wyspie i na Nordacie. Mamy 1 000 000 żołnierzy pod bronią. Uwzględniając straty wynikłe z takiej wojny oraz odesłanie niektórych do cywila to myślę, że i tak uda się zorganizować jakąś 150-300 tysięczną zawodową armię weteranów.
Taka armia to duże wyzwanie organizacyjne... Ja SZ RB, które początkowo liczyły nieco ponad 100 tys. ludzi i w toku rozwoju kraju doszły właśnie do ok. 300 tys. organizowałem 2 lata, a zmiany i modernizacje trwają do dzisiaj.

Podziwiam rozmach początkowy... i ogrom pracy przed Wami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości