• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Organizacja szkolnictwa w mieście
Po naradzeniu się z kolegami-oligarchami Lew Wolnogradu profesor Ametyst Faradobus przystąpił do wielkiego społecznego eksperymentu, którego celem ma być uformowanie nowego, stołecznego człowieka. Drogą do tego celu ma być uporządkowanie miejskiego systemu edukacji i podporządkowanie go władzom municypalnym. Głowa Rzeszy rozpoczął w tym celu cykl spotkań z przedstawicielami różnych środowisk: o szkołach średnich rozmawia z akademikami i intelektualistami, a o zawodowych ze światowej sławy fachowcami i złotymi rączkami. W międzyczasie odpowiedział też na pytania dziennikarzy.

- Dochodzą dzisiaj do mnie skargi, postulaty apelują starsi ludzie, że młodzież zaczepia, napada. A ja się nie dziwię się, że młodzież starszych ludzi zaczepia, napadają i tak dalej, bo młodzież nie ma pracy, nie ma. Bo szkoły tu w Wolnogradzie są rozwalane, a nie budowane.

(...)

- Chcę zlikwidować dla młodzieży alkohol, papierosy i narkotyki. Chcę otworzyć zakłady pracy. Chcę wybudować drogi, żeby w Wolnogradzie nie było wypadków. Chcę, żeby tiry jeździły poza miastem, bo niszczą drogi. Chcę usprawnić kolej. Chcę i wiem, jak zlikwidować przemyt z Łotrii i Nordaty. Chcę usprawnić naukę, żeby w szkołach nie było bandytyzmu i pijaństwa. Chcę żeby młodzież była jak młodzież. Całą milicję i Żandarmerię Rzeszy wyprowadzę na ulice. Jak młodzież będzie rozrabiać, to będzie odwożona do specjalnego domu, który stworzę. Ci bardziej pijani będą trafiać do wytrzeźwiałki. Rodzice ich odbiorą dopiero, jak przyjdą do mnie i ze mną porozmawiają. Będziemy też sprawdzać domy tych dzieci, bo w domach też jest za duże pijaństwo czasami...

[Obrazek: 15732181017213.jpg]

Prof. Faradobus tłumaczy, jak otworzy młodzieży głowy i naleje do nich oleju
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Szanowne Państwo, Kochani moi,

w wyniku licznych rozmów i konsultacji zdecydowałem o utworzeniu pierwszych placówek oświatowych na terenie Wolnogradu. Wszem i wobec ogłaszam, że w najbliższym czasie zostaną zorganizowane:

Gimnazja

Stołeczne Gimnazjum Humanistyczne nr 1
Stołeczne Gimnazjum Humanistyczne nr 2
Stołeczne Gimnazjum Ścisłe nr 1
Stołeczne Gimnazjum Ścisłe nr 2
Stołeczne Gimnazjum Ogólnokształcące nr 1
Stołeczne Gimnazjum Specjalne z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi oraz Dodatkowym Nauczaniem Języka Staro-cerkiewno-podlaskiego
Stołeczne Gimnazjum "Szkoła Nierobów"
Stołeczne Gimnazjum Ogólnokształcące "Szkoła Liderów"

Branżowe Centra Edukacji Zawodowej

Branżowe Centrum Edukacji Hydraulicznej
Branżowe Centrum Edukacji Gastronomicznej
Branżowe Centrum Edukacji Zawodowej nr 1
Branżowe Centrum Edukacji Zawodowej nr 2
Branżowe Centrum Edukacji Zawodowej nr 13
Branżowe Centrum Edukacji Budowlanej
Branżowe Centrum Edukacji Technicznej
Branżowe Centrum Edukacji Artystycznej
Branżowe Centrum Edukacji Kierowców-Mechaników
Branżowe Centrum Edukacji Prawdziwych Mężczyzn
Branżowe Centrum Edukacji Elektrycznej
Branżowe Centrum Edukacji Majstrów

Szkoły Miejskie

Szkoła Miejska nr 1
Szkoła Miejska nr 2
Szkoła Miejska nr 3
Szkoła Miejska nr 4
Szkoła Miejska nr 5
Szkoła Miejska nr 6
Szkoła Miejska nr 7
Szkoła Miejska nr 8
Szkoła Miejska nr 9
Szkoła Miejska nr 10
Szkoła Miejska nr 21
Szkoła Miejska nr 37
Integracyjna Szkoła Miejska
Elitarna Szkoła Miejska

Jeżeli ktoś z Was miałby jeszcze jakieś zabawne i wesołe pomysły to zapraszam do udziału w tym wielkim dziele alfabetyzacji stolicy.

[Obrazek: 3.jpg]
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Dzień Nauczyciela (a sam jestem wielkim nauczycielem i autorytetem moralnym, więc składam sobie życzenia) przypomniał mi o konieczności skontrolowania rozwoju systemu szkolnictwa w stolicy. Otwartych zostało dotąd 6 z 8 planowanych Gimnazjów, 9 z 12 zawodówek i 10 z 14 szkół miejskich. Dziś osobiście uczestniczyłem w uroczystości przekazania do użytku nowej siedziby Stołecznego Gimnazjum "Szkoła Nierobów".

[Obrazek: A-Szko%C5%82a_Muzyczna.jpg]

Ultranowoczesna siedziba "Szkoły Nierobów"

[Obrazek: 85_14_10_20_12_09_50.png]

Kierownik szkoły Rolnisław Białek (przy mikrofonie) dziękuję Lwu Wolnogradu (po prawej) za ojcowską troskę
Ametyst Faradobus

Wolnogradzki system szkolnictwa działa już na pełnych obrotach. Władze miejskie zainwestowały w związku z tym w produkcję filmu przybliżającego zainteresowanym kulisy pracy nauczycieli:

Ametyst Faradobus

Dzisiej z okazji tygodnia promocji zatrudnienia i wyrównywania szans we wszystkich bialeńskich szkołach Rząd kazał puścić specjalny film motywacyjny. Przedstawia on historię Krzysztofa - modelowego obywatela bialeńskiego, którego prześladowały sarmackie służby, ale który przezwyciężył te przeciwności, zlikwidował bandyctwo, jest przykładem sukcesu, bialeńskiego snu. Synie, idź ta jak on szedł. Idź jego śladami. On idzie nadal i bedzie iść. Naprawdę młodzieży, uwierzcie w niego, uwierzcie w to, że sukces jest możliwy!

W ramach przedelekcyjnych wizyt gospodarskich Prezydent Republiki, a zarazem Lew Wolnogradu odwiedził niezapowiedzianie szereg placówek oświatowych na terenie miasta stołecznego. Zbliżające się wakacje stanowią doskonały moment na otwarcie nowych zakładów edukacyjnych. Dziś rano głowa państwa wziął udział w inauguracji działalności Szkoły Miejskiej numer 37 w wolnogradzkich Flegmanach. Otrzymała ona imię Powstańców Marcowych. Z tej okazji ze wszystkich części kraju na spotkanie z młodymi przybyli weterani narodowego zrywu.

[Obrazek: Obraz.png]

Oficjalna część uroczystości spotkała się z zainteresowaniem licznie zgromadzonego audytorium. Lider Nacji w swoim przemówieniu przypomniał najmłodszym wolnogradczykom dzieje walki o niezależność Narodu Bialeńskiego.

Następnie Profesor Faradobus osobiście odwiedził wszystkie oddawane do użytku klasy przypominając, że dzieje się to za sprawą jego rządu i aby pamiętać o tym przy urnie elekcyjnej.

- Niebawem przyjedzie do Bialenii taki mój kolega z Rotrii. Nie przestraszcie się go, bo chodzi w takiej dziwnej sukience, ale on bardzo lubi dzieci, więc przyprowadzę go tu do Was. - dodał Prezydent Republiki żegnając się z uczniami klasy 1B.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości