• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luźna rozmowa o gospodarce
Minęły dwa miesiące. Jakieś nowe pomysły? Rozmawiałem ostatnio z osobą, która chętnie przeniosłaby się do Bialenii, gdybyśmy mieli gospodarkę. Do udziału w moim alternatywnym BialCoinowy banku nikt się nie zgłosił, więc chyba musimy to ustalić odgórnie. Towarzysze, podejmijmy wspólną pracę w tym kierunku. To dzieło w konkretny sposób ubogaci Bialenię, stworzy zupełnie nową płaszczyznę życia.
Koniec czekania, czas wziąć sprawy we własne spracowane ręce. Kto dołączy do Ludowego Komitetu Gospodarki?
Chciałbym zaoferować swoją pomoc. Proletariuszom w naszej ojczyźnie należy się coś więcej niż zwykły barter. Mam nadzieję że nie zabrzmiało to zbyt konsumpcyjnie, ale jak Prezydent radzi wziąć sprawy w swoje ręce to znaczy że czas jest po temu najwyższy.
Zgłaszam się. Podtrzymuję również zarys niektórych propozycji, który przedstawiłem wcześniej w tym wątku, zamierzam ponadto przedstawić kolejne.
Świetnie, a więc zapisuję Was do komitetu. Czekam na kolejne zgłoszenia, a w międzyczasie zastanawiam się nad formą prac. Komitet dostanie oczywiście własny dział, ja zajmę się kierowaniem obradami.
Zastanawiam się nad zaproszeniem ekspertów z zagranicy, np. Arisa Kostasa.
Jaki obecny lub dawny system gospodarczy cenicie? Z kogo chcecie brać przykład?
Gospodarka fajna rzecz... ale pamiętajcie o naszych doświadczeniach... "gospodarka księgowych" dość szybko zabija u większości chęć do działania.
> Zastanawiam się nad zaproszeniem ekspertów z zagranicy, np. Arisa Kostasa.

Jestem za. Mógłby np. wygłosić wykład pt. „Jak fałszować dane gospodarcze, a potem wsypać współwinnego by samemu uniknąć odpowiedzialności”. Myślę że wiele osób by chętnie posłuchało.
Przestępstwa gospodarcze nie są najgorszym, co może spotkać wirtualną gospodarką. Gorszy może być na przykład... jej brak. Jeśli komuś chce się coś fałszować, to jest to oznaka, że kogokolwiek ta gospodarka w ogóle rusza. Chciałbym, żeby bialeńska gospodarka zachęcała kogoś do JAKICHKOLWIEK działań.
A dla mikronacji jako całości przekręty gospodarcze nie są żadnym zagrożeniem. Cenzusu majątkowego w wyborach nie ma.
Chociaż obecny Książę Sarmacji wyleciał za coś takiego, jeśli dobrze pamiętam.
> Jeśli komuś chce się coś fałszować, to jest to oznaka, że kogokolwiek ta gospodarka w ogóle rusza.

Czy w takim razie Bialenia zacznie przyjmować uchodźców aby rozruszali w ten sposób gospodarkę? Discuss.
Mam fajną stronę dla banku w mikronacjach, czy można uznać za oficjalny bank Bialenii: Narodowy Bank Bialeński, Ja będę nim zarządzał: strona cyclos.org

np. Voxland (mój kraj) comunication.cyclos.org/voxland

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości