• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwój Gwardii Lisendorff
Szanowny Marszałku. 
Jako dowódca Gwardii Lisendorff proponuję utworzenie Morskich Jednostek Obrony Wybrzeża Lenna. 
Byłby to dodatkowy atut i system obrony wspierających Eskadry Lenna a także półwyspu.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Pomysł ciekawy, skoro obecnie masz już wyższe uprawnienia to nie dość, że limit obie wzrósł do 5000 ton standard, to jeszcze liczebność gwardii możesz podnieść... Ja mogę do 8000 ton i zostało mi prawie 3000 etatów do limitu.

Pytanie jak to widzisz? Jakie klasy jednostek proponujesz? Korwety już mamy, są w Twojej Gwardii. Chciałbyś jakieś większe jednostki?

W zasadzie zakończona jest budowa sześciu okrętów, które były planowane dla Venomanii, którą zarządzam tymczasowo (choć Andrzej raczej szybko nie wróci). Jednak w obecnej sytuacji politycznej i w związku z działaniami Andrzeja niezbyt nam przyjaznymi mam spore wątpliwości co do tych jednostek i zbrojenia Venomanii. Sytuacja może się oczywiście z czasem wyklarować i uspokoić, ale prorokiem nie jestem.

Może przejąc te okręty na Półwysep Lisewski? Cztery pierwsze są poza Twoim limitem (ale w moim jak najbardziej), natomiast dwa ostatnie mieszczą się poniżej 500o ton standard czy mógłbyś je przejąć. Załóżmy, że pójdziemy w kierunku tej "japońszczyzny" i dobuduje się jeszcze dwa bazujące na klasie Tachikaze (mają 3850 ton standard) i powstał by taki zespół do obrony wybrzeża, mający duże możliwości również przeciwpodwodne, bo na tych 140-tkach bazują po 3 śmigłowce.

Chyba, że Twój pomysł jest inny - to jestem otwarty na propozycje.
Myślałem bardziej Rononie o wyrzutniach rakietowych umiejscowionych na lądzie.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Thomas von Lisendorff napisał(a):Myślałem bardziej Rononie o wyrzutniach rakietowych umiejscowionych na lądzie.
Rozumiem... na to też "mam pomysła". Wkrótce zademonstruję... pod dyskusję.
Super. Oczekuję z niecierpliwością.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Skoro działamy wspólnie i w porozumiemy to może "upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu"... czyli zorganizujemy obronę przeciwokrętową oraz przeciwlotniczą. Gwardia Razorna miałaby element przeciwlotniczy, a Gwardia Lisendorff przeciwokrętowy. Oparlibyśmy to na jednym podwoziu, dla unifikacji... czyli na SVH-2, który był produkowany przez Ronon Arms, ale obecnie (po wydzieleniu osobnej firmy produkującej ciężarówki i samochody terenowe) jest produkowany przez LisTruck w Pasat.

[Obrazek: lIPQVce.png]

Jest to czteroosiowy pojazd (8 x 8) o masie własnej 23 ton, ładowności 20 ton i możliwości ciągnięcia przyczep/naczep o masie 25 ton. Silnik o mocy 525 KM umożliwia osiąganie prędkości 60-65 km/h oraz dobre własności pokonywania terenu. Samochód ten występuje w kilku odmianach - jako podstawa do instalowania uzbrojenia, systemów radarowych i jako ciągnik siodłowy. Typowy zasięg pojazdu to 650 km.

Do zwalczania celów morskich zabudowano by wyrzutnie ASML-6-M8

[Obrazek: A1RmUu0.png]

Jest to mobilny system obrony przed okrętami nawodnymi za pomocą kierowanych pocisków rakietowych o masie 480 kg, wystrzeliwanych z 8-pojemnikowej wyrzutni umieszczonej obrotowo na samochodzie-wyrzutni SVH-2. Pociski osiągają prędkość marszową do 1080 km/h (0,8 Ma) i mogą atakować cele z zakresie 7 do 260 km od wyrzutni. Naprowadzanie w początkowej fazie lotu zapewnia inercyjny układ nawigacyjny, a na ostatnim odcinku do celu jest to aktywne naprowadzanie radarowe - maksymalny zasięg wykrycia celu przez radar pocisku to 50 km. Masa kumulacyjnej głowicy pocisku to 145 kg.

Drugim typem mógłby być ASML-5-M2

[Obrazek: 6YXctkE.png]

System ten służy podobnym celom jak ASML-6-M8, ale mając mniejszy zasięg wynoszący do 150 km dysponuje uskrzylonymi pociskami rakietowymi o masie startowej 2300 kg i masie głowicy bojowej ponad 450 kg. Pociski występują w dwóch wersjach - z naprowadzaniem aktywnym radarowym oraz pasywnym termicznym. Pocisk jest dwustopniowy - posiada rakietowy silnik startowy na paliwo stałe oraz marszowy silnik turboodrzutowy. Pocisk porusza się 20 m nad powierzchnią wody z prędkością około 0,8 Ma.

Do obrony przeciwlotniczej zastosowalibyśmy MSSA-3A

[Obrazek: ucPsPsZ.png]

System przystosowany jest do zwalczania celów powietrznych w zakresie pułapu od 25m do 25 000m i w zasięgu do 75km.

Te systemy nie są używane w SZ RB (używa się tam innych systemów przeciwokrętowych) - a były wytwarzane przez RA w koprodukcji z RAT tylko na eksport (poza przeciwlotniczymi). I realowe odpowiedniki (3K60, 4K51 i 5P85S/30N6E) powstały w latach 70-tych i na początku 80-tych czyli pasuje klimatem do gwardii. Systemy są Tobie znane, bo były eksportowane do Carskiej Brodrii swego czasu.
Mi odpowiada. Sam chciałem zaproponować ten system.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości