• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oświadczenie ws. odebrania obywatelstw
Wolnograd, 8 maja 2021 roku
O Ś W I A D C Z E N I E
Prezydenta Republiki Biaeńskiej

w sprawie odebrania obywatelstw

W dniu dzisiejszym, w zgodzie z postanowieniami Ustawy o obywatelstwie Republiki Bialeńskiej, podjąłem decyzję o odebraniu obywatelstwa grupie osób, które nie pojawiały się na Forum Republiki Bialeńskiej przez ponad trzydzieści dni. Nie jest to pierwsza tego typu sytuacja, ale z uwagi na fakt, że grupa ta jest stosunkowo duża i że sprawa dotyczy także obywateli zasłużonych, piastujących do niedawna wysokie funkcje publiczne (w tym byłych Prezydentów Republiki Bialeńskiej) uznałem, że opinii publicznej należy się kilka słów wyjaśnienia.

Nieaktywność osób, które w dniu dzisiejszym utracą obywatelstwo, ma właściwie jedną poważną konsekwencję w postaci niemożności uzyskania kworum w Zgromadzeniu Narodowym, co blokuje możliwość m.in. dokonania zmian w Konstytucji. Co do zasady nie jestem zwolennikiem odbierania obywatelstwa - rozumianego chociażby jako symboliczna więź pomiędzy człowiekiem i Republiką - nie tylko zasłużonym Bialeńczykom, ale w ogóle mieszkańcom naszego państwa. Od początku moją wolą było wypracowanie kompromisu, do czego w mojej opinii doszło. Dzisiejszy akt jest jego elementem.

Ograniczenie liczby obywateli, którego nie należy bynajmniej traktować jako czystki, służy jednemu celowi: uzyskaniu kworum, które umożliwi zmiany prawne korzystne z punktu widzenia samych zainteresowanych. Planowane nowelizacje Konstytucji oraz Ustawy o obywatelstwie, które uzyskały poparcie większości aktywnych członków Zgromadzenia Narodowego, pozwolą na błyskawiczne ich przywrócenie do grona obywateli na prawach "Obywateli Nieaktywnych", a w przypadku wznowienia aktywności - na szybkie odzyskanie pełni praw politycznych. Stosowne postanowienia wydam bezzwłocznie po wejściu w życie wspomnianych zmian.

Mam zatem nadzieję, że moja dzisiejsza decyzja nie zostanie przyjęta na zasadzie pretensji, a w duchu zrozumienia aktualnej, trudnej sytuacji.

[Obrazek: thumb_85_17_06_19_6_28_41.png]

[Obrazek: 3_28_03_20_9_15_10.png]

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wolnograd, 20 maja 2021 roku
O Ś W I A D C Z E N I E
Prezydenta Republiki Biaeńskiej

w sprawie przywrócenia obywatelstw

W dniu dzisiejszym za sugestią Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej, kierownika Kancelarii ds. Wewnętrznych, korzystając z uprawnień nadanych mi przez nową Ustawę o obywatelstwie RB przywróciłem kilka osób do grona obywateli naszego państwa. W ten sposób obywatelstwo odzyskali: Akrypa Ali Shariati, Andrzej Swarzewski, Jan Sapieha, Thomas von Lisendorff oraz Maciej Kamiński. Jest to akt o znaczeniu w sporej mierze symbolicznym, więc jeśli chodzi o wybór osób kierowałem się subiektywnym kryterium zasług - uwzględniłem Bohaterów Bialenii oraz osoby piastujące w przeszłości wysokie funkcje państwowe, które przez długi okres uczestniczyły w życiu naszej społeczności. Mam jednocześnie świadomość, że owo kryterium może zostać przez niektórych potraktowane jako niesprawiedliwość - jeżeli zatem ktoś kto obywatelstwo utracił chciałby je uzyskać niech wie, że z radością to uczynię na jego wniosek. W przypadku Aleksandry I. Dostojewskiej von Vincis, Mieszka Herdela oraz Piotra Pawłowa może mieć on nawet formę prywatnej wiadomości.

Osoby, które dziś odzyskały obywatelstwo zaliczone zostały do grona Obywateli Nieaktywnych. Wyjątek uczyniłem dla Andrzeja Swarzewskiego, który w ostatnim okresie czasu wielokrotnie wypowiadał się na Forum Republiki Bialeńskiej i w związku z tym uzyskał status Obywatela Aktywnego.

[Obrazek: thumb_85_17_06_19_6_28_41.png]

[Obrazek: 3_28_03_20_9_15_10.png]

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości