• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przebudowa stolicy
[Obrazek: 1200px-Formerly_Piero_della_Francesca_-_...bino_2.jpg]

W Domu Lewskim, siedzibie między innymi władz Wolnego Miasta Stołecznego "Wolnograd", a także w kwaterze głównej bialeńskiego oddziału Kompanii Faradobusów od kilku tygodni trwa radosne zamieszanie. Dziesiątki architektów uwijają się przy mapach, stołach kreślarskich i komputerach tworząc coraz to nowe plany budowy dróg, plany budowy dróg, podkreślmy to jeszcze raz - plany budowy dróg. Ostatni raz gmach ten widział podobne zjawisko ostatniej wiosny, gdy w całej Rzeszy masowo realizowano projekty budowy ulic i ulic. Tym razem jednak powód jest dużo większy, a szczegóły wyjaśnił dziennikarzom sam Głowa Państwa i Rzeszy w trakcie spontanicznej konferencji prasowej.

Szanowne Państwo, Kochani moi!

Witam Was niezapowiedzianie w ten piękny poranek. Wybaczcie, że przyszło mi przyjmować Was pośród takiego oto zamieszania, ale będziecie musieli mi to wybaczyć. Ma ono bowiem pewien bardzo konkretny powód stanowiący jednocześnie przyczynę naszego spotkania.

Jak widzicie w Wolnogradzie szykują się dosyć spore zmiany, przynajmniej jeśli idzie o pewną część centrum miasta. Tak się bowiem składa, że już niebawem dobiegnie końca trzecia moja kadencja konduktorska z rzędu, prawdopodobnie też ostatnia. Mimo, że cały okres prawie rocznego urzędowania oceniam, z całą dla siebie surowością, nie najgorzej to jednak dręczą mnie wyrzuty sumienia. Nie ma co ukrywać, że ostatnie miesiące nie były zarówno dla Bialenii, jak i dla Kolosalnego związku najszczęśliwsze i na pewno jest w tym część mojej winy. Grzechy te wymagają wynagrodzenia. Jednocześnie opuszczając Pałac Prezydencki będę to robił z takim uczuciem, że coś jednak udało się zrobić i że niemała w tym zasługa mądrej decyzji ludu, dzięki którego łaskawości udało mi się łączyć urzędy głowy państwa i zwierzchnika Rzeszy.

Wydaje mi się, a powiedział mi to sam Patron kiedy spałem, że najlepszym pomysłem i swego rodzaju pamiątką po tym szczególnym dla mnie okresie będzie przekazanie czegoś dla mieszkańców stolicy naszej Republiki i dla wszystkich ludzi do niej przybywających. Jednocześnie nie ma co ukrywać, że okres mojej prezydentury przyczynił się do prosperity rodzinnego przedsiębiorstwa jakim jest Kompania Faradobusów. Ogólnie mówiąc bialenów mi nie brakuje zatem czuję się w obowiązku wyłożyć ich część dla dobra ogółu.

Mam zatem przyjemność ogłosić, że wspólnymi staraniami Administracji Lwa Wolnogradu oraz miasta stołecznego, a także Kompanii Faradobusów będącej głównym sponsorem i wykonawcą całego przedsięwzięcia już wkrótce w centrum metropolii powstanie kompleks budowli użyteczności publicznej. W jego skład wejdzie plac nazwany roboczo Forum C[onduc]a[t]orum lub Forum Ametysta, który stanowił będzie miejsce spotkań mieszkańców, a także kompleks usługowo-handlowy - Hale Targowe Faradobusa. Powstanie również nowe miejsce masowych rozrywek kulturalnych i sportowych - Amfiteatr Faradobusów. Własnym sumptem odnowię także system kanalizacji w zaniedbanej dotąd części śródmieścia budując nowoczesną oczyszczalnię o nazwie Maksymalna Kloaka Konduktorska. Cały zespół będzie utrzymany w klasycznym stylu, który niegdyś był w Bialenii popularny za czasów Pryncypatu Lahażydii. Dokładne plany przedstawię na dniach, ale otwarcia możecie spodziewać się już w okolicach drugiego października, co ładnie złoży się z realowym jubileuszem mojego dwajściapięćlecia działalności różnego typu.

Czy są jakieś pytania?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To żart? Nie za dużo tego kultu jednostki?
Jaki kult jednostki? To czysty biznes dla dobra ludu i uczciwa autopromocja.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Nie ma w tym nic uczciwego. Ta cała Kompania to zwykła maszynka do robienia pieniędzy, która za nic sobie ma uczciwą pracę zwykłego człowieka. To KORPORACJA, która wyzyskuje ludzi i wyciska z nich wszelką radość z życia. A tfu z takimi inwestycjami. I tak każdy wie, że nie kładziecie glazury na krzyżyki.
Przestań nas pan szkalować. Tacy jak pan tylko manipulujom, przekręcajom, obracajom i kłamiom.
Ametyst Faradobus

Ja rozumia, ja rozumia, ale niech pan powie temu ciulowi, że ta brama źle zamontowoł. Rozdupiła się ta brama, bo z tych rolek powypadywała. Ja ni wim co ja mom z panem zrobić. Ja pana żywcem zakopia.

https://youtu.be/rk6xwO8anwc
Po kilku dni trwania w niecierpliwości pora na konkrety dotyczące nowej inwestycji, która odmieni oblicze ziemi wolnogradzkiej - tej ziemi. Przede wszystkim nie doprecyzowałem kwestii lokacji. Nowy kwartał powstanie na zachodnich obrzeżach centrum miasta, w odległości 15 minut jazdy metrem od Placu Zielonego. A propos metra to specjalnie w tym celu zostanie zbudowana jego nowa linia, a przy samym kompleksie powstaną dwie nowe stacje. Miejsce, w którym już za miesiąc będzie kwitło życie do tej pory nie miało szczęścia do inwestorów. Co rusz powstawały tu z tanich materiałów osiedla apartamentowców i inne bialeńskie obozy mieszkaniowe, które sprzedawane były jako luksusowe, a w których tak naprawdę nie dało się mieszkać. Szybko upadały kolejne galerie handlowe i galerie sztuki, a skomplikowane kwestie własności oraz względy ekologiczne nie pozwalały na rozwój przemysłu.

[Obrazek: Obraz.png]

Zmiana okazała się możliwa dopiero dzięki połączeniu kilku czynników: śmiałego planu inwestycyjnego Kompanii Faradobusów oraz współpracy z władzami państwa, Rzeszy oraz administracją miasta. Za sprawą zaprzyjaźnionych członków Rady Republiki udało się sprawnie dokonać wywłaszczenia wykupu gruntów od dotychczasowych właścicieli. Na dniach dokona się wielkie wyburzenie zrujnowanych w większości nieruchomości, a po dokonaniu pomiarów przedstawię dokładny projekt przyszłego kompleksu.
Ametyst Faradobus

Wielka akcja wyburzeniowa ruszyła z hukiem: dziś rano przy uroczystych dźwiękach tradycyjnej syreny runął pierwszy z kominów nieczynnej od lat fabryki włókien syntetycznych, którą jakiś czas temu nieudolnie usiłowano przekształcić w galerię handlową:

To właśnie w tym miejscu stanie już niebawem wspaniały Amfiteatr Faradobusów czyli arena przeznaczona do tego, aby odbywały się na niej walki ochotników. Jest to sport niezwykle popularny w Hirschbergii i Weerlandzie, zaś wolnogradzka inwestycja stanowi dobrą okazję do tego, aby rozpropagować go w Bialenii, choć zapewne w nieco łagodniejszej formie niż na Orientyce. Arena pomieści docelowo ponad sto tysięcy widzów, którzy będą mieli możliwość oglądania bitew prowadzonych przez oddziały złożone nawet z tysiąca śmiałków. Możliwe będzie też organizowanie prawdziwych bitew morskich, a wszystko to dzięki podziemnej sieci hydraulicznej. Amfiteatr stanie się miejscem integracji oraz rozrywki dla całych rodzin.

[Obrazek: 99410424746737729_t.png]
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości