• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nabór do służby dyplomatycznej
[Obrazek: bialenia-ikona.png]
R E P U B L I K A   B I A L E Ń S K A
Ministerstwo Spraw Zagranicznych

Obywatelki i Obywatele Bialenii,

cieszę się, że po złożeniu funkcji konduktora mogę ponownie objąć resort spraw zagranicznych. Już wczoraj przy okazji expose Obywatela Prezydenta Profesora Ordyńskiego miałem pozwoliłem sobie skrótowo omówić swoje plany i jeśli o to chodzi to nie będę się tutaj powtarzał. Chciałbym natomiast rozwinąć wątek bardzo istotny - mianowicie zachęcić Was do udziału w pracach ministerstwa. Możecie to uczynić zasadniczo na dwa sposoby.

Byłoby rzeczą bardzo dobrą obsadzenie przynajmniej części wakujących placówek dyplomatycznych. Taka sytuacja wzmocniłaby prestiż naszego państwa, a także pozwoliła na pobudzenie współpracy z naszymi partnerami. Gorąco zachęcam do zapoznania się z listą nieobsadzonych ambasad i zgłaszanie mi drogą prywatną chęci do objęcia stanowisk ambasadorskich. Ze swojej strony postaram się wspierać naszych dyplomatów chociażby w taki sposób, by dostawali oni gotowe materiały przeznaczone do publikacji na forach zagranicznych.

Drugą opcją, do której również zachęcam, jest zgłoszenie się do pracy w charakterze sekretarza stanu w MSZ. Osoby takie będą kimś w rodzaju "lotnych ambasadorów" naszej Republiki: na co dzień uczestniczyć będą w kierowaniu resortem, a ja będę korzystał z ich doświadczenia i rad. Jeśli zaś zaistnieje potrzeba to będą mogły być wykorzystane jako reprezentanci Bialenii w różnego rodzaju misjach - oczywiście w zgodzie z kompetencjami. Wspólna lista ambasadorów oraz sekretarzy stanu będzie publicznie dostępna w siedzibie Ministerstwa.

Raz jeszcze zapraszam do współpracy zarówno młodszych, jak i tych bardziej obytych Bialeńczyków. Tak jak wspomniałem - tych, którzy wykażą się zaangażowaniem będę stale przedstawiał do nagród państwowych.

[Obrazek: 85_17_10_21_8_32_12.png]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak jak się spodziewałem odzew jest nijaki, więc pozwolę sobie odgrzać wątek i podzielić się pewnym pomysłem. W tych czasach znalezienie kandydata na ambasadora pozostaje rzeczą trudną. Są jednak ludzie, którzy dzielą swoje życie mikronacyjne pomiędzy dwa albo więcej państw i tak sobie myślę, że można by ich jakoś wykorzystać. W realu istnieje instytucja konsula honorowego, czyli osoby która co do zasady jest obywatelem państwa przyjmującego i nieodpłatnie - trochę dla prestiżu - świadczy pomoc obywatelom drugiej strony. Może więc zamiast upierać się przy poszukiwaniach ambasadorów wśród naszych obywateli warto by pójść w tę stronę? Konsul honorowy RB mógłby sprawować tymczasowo pieczę nad bialeńską placówką, ale bez prawa do reprezentowania kraju. Informowałby o bieżących wydarzeniach i stanowiłby łącznik pomiędzy władzami dwóch państw. W zamian mógłby rzecz jasna liczyć na pewne profity w Bialenii.

Poza tym konsulaty honorowe mogłoby być otwierane także w państwach, z którymi nie mamy podpisanych umów, a z którymi się obustronnie uznajemy, jak na przykład Rotria albo Sarmacja.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Konduktorze Ambasadorów, chciałbym poprosić o przydzielenie mi placówki zagranicznej. Zastanawiałem się, którą chce wybrać ale pozostawiam tą kwestie wam. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Wysłałem na PW kilka opcji.
Ametyst Faradobus

Podoba mi się koncepcja konsulów generalnych. Masz już jakieś konkretne propozycje personalne?
Ametyst, o Muratyce zapomniałeś Sad
Mr Faradobus, you forgot Muratica.
Cytat: Podoba mi się koncepcja konsulów generalnych. Masz już jakieś konkretne propozycje personalne?

Nie generalnych a honorowych. Generalne co do zasady prowadzi państwo wysyłające za swoje pieniądze, a na ich czele stoją obywatele państwa wysyłającego. Konsul honorowy jest najczęściej obywatelem państwa przyjmującego. Nie chcę tu rzucać nazwiskami, bo takie sprawy ustala się najpierw z samymi zainteresowanymi, ale jak najbardziej mam. Poza tym będziemy otwarci na wszystkich chętnych - także z krajów, w których ambasad nie mamy.

Cytat:Ametyst, o Muratyce zapomniałeś [Obrazek: sad.png]

Tu jest kwestia techniczna - w wykazie ambasad nie figurujecie, bo po prostu nigdy nie zdążyliśmy u Was otworzyć ambasady i tu jest to faktycznie moje zaniedbanie. Trzeba to nadrobić. Za aprobatą Prezydenta otworzę w Muratyce placówkę Bialenii - możemy to nawet zrobić przy okazji szczytu (będę tylko prosił o plik z Waszym herbem/godłem). Jeżeli wśród nas znajdzie się kandydat na ambasadora to super, ale jeśli nie to będziemy gotowi mianować kogoś spośród Waszych obywateli takim właśnie konsulem honorowym i czasowo powierzyć mu klucze do poselstwa (oczywiście z konkretną gratyfikacją).
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości