• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kościół św. Seweryna w Wolnogradzie
Kościół św. Seweryna w Wolnogradzie

[Obrazek: 99633905753129406_t.jpg]

Kościół św. Seweryna jest najstarszym kościołem w Wolnogradzie, znajduje się na Rynku imienia Xięcia Mikołaja i należy do Kościoła Rotryjskiego. Kościół jest jednym z popularnych zabytków w Wolnogradzie, przyciąga wielu turystów, którzy przychodzą tu się pomodlić. 

[Obrazek: 99633905753129407_t.jpg]
Wnętrze Kościoła św. Seweryna 

Kościół św. Seweryna powstał w roku 1340 i został zbudowany przez architekta Wojciecha Knurowicza, ołtarz główny wykonał Barnaba Kowalski, a witraże stworzył Stanisław Menicki. Kościół ten był miejscem ślubów oraz koronacji Królów Bialenii. W latach 1877 - 1897 był gruntownie przebudowany. Kościół został zniszczony w roku 1947 i popadał w ruinę. Dopiero w latach 1969 - 1975 Kościół św. Seweryna został odbudowany.
Dlaczego w 1947 roku zniszczono kościół?
W 1947 roku w Wolnogradzie roiło się od chuliganów, którzy palili budynki, również kościoły. Na szczęście kościół szybko odbudowano, a chuliganów złapano.
Całe szczęście, że ich złapano. Mam nadzieję, że zostali poddani solidnej resocjalizacji. Tongue
Zabawne, bo to w realu w moim rodzinnym mieście. Prowadzano mnie tam na rekolekcje i strasznie marzłem. Tak hartowała się stal.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Widzisz, a dziś mówią do ciebie panie prof. dr net. kard. gen. bryg. rez. Warto było marznąć.

Jak awansuję o jedną gwiazdkę to będę jak Flaszka-Głódź z tą różnicą, że on nigdy nie został kardynałem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości