• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Republika Saska - brakujące ogniwo?
Micropedia informuje, że po tym, gdy wyspa Ahara przestała należeć do Nowej Sclavinii (Królestwo Sclavinii Emila Potockiego), a zanim znalazła się pod władaniem Dżamahiriji, należała do "Saskiej". Chodzi zapewne o Republikę Saską, proklamowaną 27 grudnia 2011 r. Zachowała się nawet jej strona, aczkolwiek jest praktycznie pusta. Co ciekawa, akt niepodległości na stronie opublikował znany nam i powszechnie lubiany Pel Nander. 

Republika Saska ogłosiła niepodległość od Imperium Oleraji (zachowało się jego forum, na którym znajdują się wpisy Arkadiusza von Wettyna @'Ametyst Faradobus' ), które z kolei było zależne od Republiki Ludowej Siedmiogrodu ( @'Ali ibn Abi Talib' ). Jakby oznaczeni Panowie coś jeszcze pamiętali i byli chętni do podzielenia się, byłoby bardzo fajnie.

Pojawia się tu kolejne pytanie: czy Ahara i Fjara wchodziły też w skład Imperium Oleraji? Jednym z mieszkańców tej Oleraji był Bartłomiej Ajattelu, czyżby to @'Feliks Spirkin'? 

Więcej pytań niż odpowiedzi, ale jakby nie patrzeć - to też jest nasza historia, którą dotychczas pomijaliśmy. 
Pel Nander to był wtedy taki wędrowny król jojonacji, który dzielił i rządził Nordatą lokując tam coraz to nowe twory. To był wolierysta tego kontynentu.

Ja pamiętam głównie Saksonię w formie monarchicznej, bo byłem tam bodajże trzeci w kolejce do tronu. Ta republika coś mi świta, ale musiałbym nad tym przysiąść i to zrobię, bo temat jest strasznie ciekawy, także dla mnie osobiście.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie to nie ja, nie znam tego tematu niestety, więc nie pomogę.
(07-03-2022 23:18)Ametyst Faradobus napisał(a): Pel Nander to był wtedy taki wędrowny król jojonacji, który dzielił i rządził Nordatą lokując tam coraz to nowe twory.
Pamiętam te czasy. Co ciekawe, Dżamahiriję naniósł na mapę już 31 marca 2012 r.
W Wandystanie zebrano trochę jego map: https://wandystan.eu/w/NBN::mikro%C5%9Bwiat_MIB

(08-03-2022 09:27)Feliks Spirkin napisał(a): Nie to nie ja, nie znam tego tematu niestety, więc nie pomogę.
A masz może kontakt z tym Bartłomiejem Ajatellu albo kojarzysz, czy potem jeszcze działał w Mikroświecie pod innym nazwiskiem? Wyszukałem, że był on też aktywny w Santanii i Burgii, a Ty chyba też tam byłeś przez pewien czas.
Tak, coś mi chyba świta, że był ktoś taki przez jakiś czas w SiB. Z tego co pamiętam, to przestał być chyba nagle aktywny, ale to było już tak dawno, że naprawdę szczegółów nie pamiętam.
W ogóle, chciałbyś kiedyś w wolnej chwili udzielić wywiadu na temat Twoich wspomnień? Działałeś w trochę innych państwach naszego kręgu kulturowego niż ja albo Ametyst, więc jesteś unikalnym "nośnikiem informacji" o SiB, Victorii, Santanii. A pewnie z każdym rokiem będziesz pamiętał coraz mniej. Big Grin
Ja i tak dość dużo pamiętam. Tak więc Sternik zapłać wszystkim za wszelkie dobro. I jeszcze się uczyłem łaciny, jeszcze się uczyłem staroruskiego... Wy wiecie co to jest?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości