(12-07-2023 20:59)OlaChojnacka napisał(a): Proporcji, które były dobre przez lata.
Do czasu gdy przyszedł KIK i namieszał... stosując zasadę, że oni przyjmą swoją miarę dla innych kontynentów - totalnie nie oglądając się na ustalenia i mapy wielu mikronacji.
(12-07-2023 20:59)OlaChojnacka napisał(a): Tu nie chodzi o to, że hurr durr muj kraj jest za mały łeeeeee, bo to nie tylko on.
No, ale on jest jaki był... przecież generalnie przyjęliście i zaakceptowaliście te wymiary narzucone przez KIK. W zasadzie to nie tyle przyjęliście, bo już je mieliście. KIK był z Waszego kontynentu i przyjął wymiary, jakie tam uznawano. Problemem było tylko to, że jednocześnie i w sposób całkowicie nieuzasadniony usiłował narzucić je innym kontynentom, które miały swoje opracowane wielkości i mapy...
KIK to całkowicie zignorował... a na próbę zwrócenia im uwagi na błędy odpowiadał, że "każdy ma swoje kilometry". Absurd tworzący wg nich kraje rodem z "podróży Guliwera" (bo jak jednostki miar są inne to i wielkości obiektów itp.).
(12-07-2023 20:59)OlaChojnacka napisał(a): A w sprawie Dreamlandu można było ewentualnie wszystko, co nie jest na kontynencie wirtuazjatyckim zmniejszyć i tyle.
No ale dlaczego zmniejszać/zwiększać to co zostało poza tym kontynentem już wcześniej ustalone i opisane przez wielu mikronautów zamieszkujące te ziemie? Trzeba to po pierwsze uszanować, a po drugie doprowadzić do zgodności wymiarowej wszystkich elementów.
Przecież gdyby tak zrobić to wtedy wiele map narodowych i kontynentalnych nie zgadzało by się z mapą ogólną mikroświata. To są mapy powstałe często przed 10 laty i dotychczas powielane w kolejnych wydaniach czy mapkach poszczególnych krajów. A tak są zgodne...
Cały problem wynikł z faktu, że proporcje na mapach Pel Nandera były inne (w zasadzie takie jaki uznajesz za właściwe), a te mapy niestety nie miały opisanej podziałki. Tylko, że wtedy liczyło się to na zasadzie proporcji do obwodu globu... przynajmniej tak robiono w wielu miejscach chcąc ustalić wielkości i z tym w sumie był zgodny twórca map - Pel Nander. Prowadziliśmy swego czasu w tej materii sporo rozmów i konsultacji, ale to było przed laty.
KIK to całkowicie olał i wprowadził wielkości "pod siebie" (czyli nasz kraj/kraje mają mapę z takimi wielkościami, to innych też "przeskalujemy"), mając gdzieś mapy innych krajów. Ich arogancja (równik i południk zero też sobie przesunęli... bo tak i już) doprowadziła do sytuacji, którą mamy obecnie.
Szanowna Koleżanko - ja podczas robienia tej mapy usiłowałem być zgodny z tym co wynikało z map i ustaleń na wszystkich kontynentach. Czyli odwrotnie jak KIK - najpierw zebrałem dane z różnych miejsc i krajów, a potem spróbowałem to wszystko zmieścić na jednej mapie z logiczną wielkością globu oraz zachowaniem rozmiarów poszczególnych mikronacji tak aby wszystko było zgodne ze sobą.
Siłą rzeczy proporcje uległy zmianie - bo jak to zrobić inaczej?
Gdyby zachować proporcje to nie zgadzały by się wymiary, a gdy zgadzają się wymiary to musiały zmienić się proporcje. Niestety trzeciego wyjścia nie ma...
Na chwilę wróćmy do tego zdania:
(12-07-2023 20:59)OlaChojnacka napisał(a): Tu nie chodzi o to, że hurr durr muj kraj jest za mały łeeeeee, bo to nie tylko on.
Czy naprawdę jest za mały? Czy możesz mi podrzucić mapę z opisaną podziałką by to zweryfikować? Mapa nie jest czymś wiecznym, to tylko plik graficzny, który można modyfikować w razie otrzymania kolejnych danych. I bynajmniej od tego nie uciekam. Dostanę dane (mapy, opisy wymiarowe) to sprawdzę i postaram się poprawić. Wielokrotnie już o tym pisałem i o ile pamiętam też (nie pamiętam gdzie, bo konsultacje były w kilku miejscach) z Tobą.
Co do "nie tylko on"...
Nordata, Orientyka i Vaarland oraz przyległości są zgodne wymiarowo z ustaleniami na tych kontynentach. Na niejednym forum i z niejedną osobą prowadziłem konsultacje, otrzymywałem ich mapy, a oni weryfikowali to czy moje ustalenia są prawidłowe - co do ich ziem. Tutaj zgodność jest na pewno. Trochę czasu to zajęło, ale wszystko zostało zweryfikowane i potwierdzone.
Na pewno zgodność jest z wymiarami Deramlandu bo przekazano mi ich mapy - i nie te KIK, choć oni akurat byli zgodni z KIK, a raczej odwrotnie bo KIK robił wymiary na bazie rozmiarów przyjętych wcześniej na kontynentach Wirtuazji i Moreniki.
OK.
To co się nie zgadza rozmiarem?
Patrząc na Twój podpis to domyślam, że chodzi o
Tuolelenkkę? Nic prostszego... proszę przekaż mi jakąś mapę tej wyspy z podziałką lub po prostu podaj jakiś wymiar, który umożliwi odpowiednie wyskalowanie wyspy. Wystarczy prosty, typu... długość z południa na północ, lub ze wschodu na zachód to X kilometrów i sprawa zostanie rozwiązana.
Jeżeli nie zgadza się coś innego... czyżby
Sarmacja? To poproszę w podobny sposób mapa z podziałką lub informacja opisowa w kilometrach. Choć o ile wiem Sarmacja zgadzała się z wymiarami Dreamlandu i skalowaniem KIK, ale może się mylę. Za niemylnego się nigdy nie uznawałem, a więc nie wykluczam.
Proszę więc o dane i dokonam korekty.
Co zabawniejsze na pewno zgadza się Hasseland bo ich mapę lata temu sam robiłem (gdy byli jeszcze odrębnym krajem) i wymiary były uzgodnione.