• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traktat z Suderlandem
Pod gmachem Parlamentu Republiki Bialeńskiej w Wolnogradzie w spontaniczny sposób zebrała się grupka protestujących, wznoszących ku górze hasła przeciwko wypowiedzeniu traktatu dotyczącego stosunków dyplomatycznych z Republiką Suderlandu, nad czym parlamentarzyści toczą aktualnie debatę. Grupka stopniowo powiększa się, zdają się do niej dołączać także przypadkowi przechodnie podzielający opinię demonstrantów.

Drodzy obywatele, byliśmy ostatnio świadkami skandalicznych wręcz słów prezydenta Suderlandu pod adresem Bialenii. Z całą pewnością powinny paść słowa przeprosin dla bialeńskiego narodu za tę godzącą w dobre imię niepodległej Bialenii wypowiedź. Czy jednak nie posuwamy się o krok za daleko w następujących pod wpływem chwili czynach, strzelając tak samym sobie w kolano? Czy powinniśmy zaprzepaszczać ten przeszły czas współpracy i nadzieje na przyszłość z nią związane z powodu jednej wypowiedzi jednego przedstawiciela narodu suderlandzkiego, choćby i prezydenta? Działanie w ten sposób odbywa się z niebywałą szkodą dla Bialenii. Krąg państw, z którymi możemy mieć potencjalnie dobre relacje ciągle zacieśnia się i niedługo może ograniczyć się do samego tylko nordackiego kręgu kulturowego. To nie jest działanie, które przyniesie korzyść dla naszego kraju! Sarmaci zacierają ręce! Tam jest prawdziwy, narodowy wróg, nie w Suderlandzie!

Jednocześnie na twarzach protestujących zauważyć można było promienne uśmiechy spowodowane tym, iż nareszcie było przeciwko czemu protestować, a w parlamencie działo się coś kontrowersyjnego.
Niech sobie Szanowny Pan poczyta, co o nas piszą na forum Suderlandu, choćby dziś. Szansa na współpracę została zaprzepaszczona na długi czas, Suderlandczycy popierają wypowiedź swojego prezydenta i nie chcą zrozumieć czego dotyczy nasze oburzenie i za co domagamy się przeprosin.
Decyzja należy oczywiście do Parlamentu, Thomas już zapowiedział, że będzie przeciw. Ja szat rozdzierać nie będę, jeśli projekt uchwały nie zostanie przyjęty, ale nie oszukujmy się, współpracy i tak nie będzie. Pomimo moich szczerych chęci.
Jeszcze w kwestii dzisiejszych wypowiedzi na forum Suderlandu, żadnych planów stworzenia wspólnego państwa z kimkolwiek nie ma i, dopóki coś tu znaczę, nie będzie. Próbowaliśmy, nie udało się, kolejnej próby nie będzie, bo ryzyko jest zbyt duże. Jesteśmy otwarci na współpracę z każdym, kto tego chce i przestrzega podstawowych zasad. W tej chwili skupiamy się na FN, bo JE Lubomirski-Dostojewski miał dobry pomysł na targi wojskowe, które być może dadzą początek czemuś więcej. W czasach "kryzysu" (ulubione słowo niektórych) inicjatywa jest na wagę złota, a złote rady są niczym, skoro połowa z nas siedzi tu od 10 lat i zjadła zęby na mikronacjach.
Parlament większością głosów wypowiedział Traktat z Suderlandem.
Uważam to za bardzo duży błąd. To była jedyna mikronacja z którą na obecne czasy mogliśmy współpracować.
Czy Bialenia woli mieć za partnera taką Sewerbię?

Nie takiej Bialenii chciałem gdy rozpoczynalismy odbudowę naszego kraju.
Nasza polityka zagraniczna to obecnie jedne wielkie bagno. Nie posiadamy żadnej aktywnej Ambasady, a co więcej, żadna ambasada nie prosperuje u nas. Można pomyśleć że i nikt Nas już nie nie bierze poważnie.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Od samego początku byłeś posłem, byłeś wiceprezydentem, jesteś szefem największej partii, a ponadto byłeś również ambasadorem w Suderlandzie (na którego były skargi, ale już pomińmy). Dlatego na Twoim miejscu wstrzymałbym się z całościową krytyką naszej polityki zagranicznej.
Nie ma aktywnej ambasady, a kto miałby ją prowadzić? Ja jako prezydent nie mogę, a inni wolą zajmować się innymi dziedzinami i nijak nie jestem w stanie ich zmusić. Propozycję kierowałem, ale każdy sam decyduje, czym chce się zajmować w Bialenii.
A dlaczego Suderland miałby być jedynym państwem z którym możemy współpracować? I dlaczego jako ambasador, jeszcze przed spięciem dyplomatycznym, do tej współpracy nie doprowadziłeś?
A sprawa jest prosta. Nie ma pomysłów na wymierną współpracę, a jak się jakieś pojawiają, to nie są realizowane ze względu na brak czasu/chęci. Ja kilkakrotnie różne propozycje przedstawiałem w kilku państwach, i nawet jeśli druga strona była zainteresowana, to niewiele z tego wynikało. Mam nadzieję, że chociaż współpraca wojskowa z FN wypali.
Jeśli masz jakieś pomysły, droga wolna, wszyscy chcemy aktywnej polityki zagranicznej. Niezbyt wiem do kogo kierujesz te zarzuty, ja robię co mogę, kilka innych osób też jest mocno zaangażowanych. W dyplomacji może wielkich efektów nie widać (ale wskaż mi w jakiej mikronacji widać), natomiast w maju i czerwcu byliśmy wiceliderami aktywności. Jakiej Bialenii chciałeś, jeśli nie takiej?
Ale to wygląda tak jak byśmy stawiali taką Sewerbię wyżej od Suderlandu, kraju dość aktywnego i rozwiniętego.
Wyjeżdżam na urlop, muszę odpocząć.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Cytat:Też odniosłem wrażenie, że jak na artykuł o Bialenii trochę za dużo tu Federacji... W każdym razie wracając do Bialenii. Bialenia jest suwerennym państwem i ma prawo realizować własną politykę zagraniczną. Trzeba to uszanować.

To w sumie najnowszy post jaki znalazłam bo wyszukaniu w Suderlandzie Bialenia więc jeśli Prezydent widział jakieś bardziej "soczyste" to niech podlinkuje tutaj. :3
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości