08-05-2020 19:58
Panowie, ogarnijmy w ten weekend debatę dot. Jahołdajewszczyzny, trzeba to wszystko zebrać do kupy i wypracować jakiś ciekawy kanon.
|
Popowo
|
|
08-05-2020 19:58
Panowie, ogarnijmy w ten weekend debatę dot. Jahołdajewszczyzny, trzeba to wszystko zebrać do kupy i wypracować jakiś ciekawy kanon.
08-05-2020 20:02
Tutaj jest jakaś wzmianka o ich wierzeniach. Gdzieś też była informacja, że nie są związani z żadną instytucjonalną religią, ale nie mogę jej znaleźć
08-05-2020 20:05
Z Jahołdą jest taki problem, że jej klimat zawsze skakał od sasa do lasa. Był on zawsze zależny od tego czym się z Hewretem podjaraliśmy w danym okresie...podobnie jest z Zielonym Kościołem.
08-05-2020 20:05
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
08-05-2020 20:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2020 20:14 przez Akrypa Ali Shariati.)
Powiem, że mi prywatnie zależy, żeby DB było mocno w 99% Zielony Kościół. Bardzo dużo wysiłku w niego włożyłam i chciałabym to choćby w ramach nagrody. Tym bardziej, że nie ma sensu walczyć tutaj o religię gdy cała Rzesza stoi pusta. Mamy wiarę samego Ametysta, którą wyznaje jedna osoba a Ronon jest aby spełnić stare wymogi ustawowe jak pamiętam. Do samego klimatu jahołdy, religia z klimatem rewolucyjnego islamu pasuje idealnie. Południe zawsze było bardziej związane z chrześcijaństwem i myślę, że tam zawsze będzie to ciekawsze plus wydawało mi się, że ten kościół jest związane z swoim narodem Osteryjskim.
Religie w DB widziałabym właśnie jako różnorodność w ramach ZK, każdy rejon może być różny pod tym względem ale żeby łączyła jedna instytucja która się do tego świetnie nadaje. ![]() Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
08-05-2020 20:19
Ja osobiście jestem zwolennikiem, aby każdy miał wolną rękę. Masz wenę i pomysł? To rób co chcesz. W takich czasach, jakie mamy teraz, nie powinno się zbytnio wybrzydzać. Oczywiście nie sposób nie przyznać Ci racji, iż znakiem rozpoznawczym DB jest koloryt i w pewnym sensie przerysowanie niektórych rzeczy. Zresztą czas pokaże, jak to będzie wyglądać. Póki co nabierzmy dystansu i podejdźmy do tego na luzie, bo wielce ambitne plany zawsze kończyły się fiaskiem.
08-05-2020 20:20
>wydawało mi się, że ten kościół jest związane z swoim narodem.
Słusznie, ale może czas to zmienić? Jakoś do klimatu Bałdaraszu szyizm mi nie pasuje, w tamtej okolicy mogły by właśnie istnieć rodzime kulty - przypuszczam, że było by to coś w rodzaju Tengryzmu (swoją drogą przedchrześcijańskie kulty Osteryjczyków również były do niego zbliżone). Natomiast Kaszgar widziałbym bardziej w klimacie państw środkowoazjatyckich, tych wszystkich Cośtamstanów, i tam te 99% ZK rzeczywiście miało by sens
08-05-2020 20:30
Nie widzę problemu z lokalną mieszaniną Tengryzmu z ZK, oto się właśnie rozchodzi w DB by był jeden kościół ale pod różnymi formami. W Złotej Górze jak pisałam jest bardzo katolicko itd. ZK to ogólnie synkretyzm religijny z narracją rewolucyjną. Jeśli by ktoś nie był w ZK nie chciałby być w DB która jest miejscem gdzie jest fanatyczna władza religijna ZK.
![]() Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
08-05-2020 20:34
OK, ale Popowo zachowuję ja!
W Jahołdzie nawet swego czasu był biskup. Możemy zrobić spektakularną akcję misyjną, znaczny sukces chrześcijan (ale bez nawrócenia większości) i w końcu spektakularny upadek [tak, czerpię tutaj z dziejów nestorianizmu wśród Mongołów].
14-05-2020 20:03
Nikt się nie spodziewał osteryjskiej inkwizycji w Jahołdzie!
|