Ametyst Faradobus napisał(a):Zamówmy w szwalni pana Hugona Bossa.Pomijając fakt, że mundury od HB były swego czasu naprawdę ładne (pomijając tych co je nosili oczywiście), to całkowite "pudło" Towarzyszu. Wiesz co było wzorcem tych naszych mundurów SZ RB? Krój bluzy pochodzi wprost od munduru lotniczego II RP wz. 1936... bo to na jego podstawie rysowałem "matrycę" - oczywiście z niewielkimi zmianami (nie miał zaszewek na dolnych kieszeniach na ten przykład, a zaszewki na górnych były trochę szersze), aby nie był identyczny. Czapka to już "wariacja" polegająca na połączeniu kilku wzorców.
|
Tworzenie munduru SZ RB
|
|
26-12-2020 16:03
No wiem, wiem, ale kolor czarny zawsze bardzo ładny. Czarna Gwardia Ronona. Inna sprawa, że ten przedwojenny mundur lotniczy też był naprawdę udany, zwłaszcza z porównaniu z dzisiejszym wyjściowym SP, który ma jakiś zaburzony krój.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() Ametyst Faradobus napisał(a):Inna sprawa, że ten przedwojenny mundur lotniczy też był naprawdę udany, zwłaszcza z porównaniu z dzisiejszym wyjściowym SP, który ma jakiś zaburzony krój.A wiesz, że współczesny mundur wyjsciowy WP (w sumie taki sam dla WL i SP - różni je tylko barwa), w zasadzie pochodzi z przełomu lat 60-tych/70-tych i był właśnie wzorowany na przedwojennym mundurze lotniczym wz. 1936? To było całkowicie zamierzone i nikt tego nie krył... nie było, jak to piszą te współczesne "narodowe oszołomy", żadnych wzorców "sowieckich", to był nieco tylko zmieniony oficerski mundur lotniczy wz. 1936 (czapka też była rodem z wz. 1936). A lotniczy dlatego, że był "do krawata", a "lądowy" wz. 1936 był ze "stójką" - wysoka stójka, taka jak w przedwojennych mundurach w latach 70-tych była już czymś archaicznym (o niewygodzie nie wspominam), zdecydowana większość armii europejskich nosiła krawaty. Co do "zaburzonego kroju"... to wina modyfikacji i rezygnacji z pasa oraz niezbyt udanie dobranych barw - zarówno w wojskach lądowych, jak i lotnictwie. Jak zaczynałem służbę w WP to były trzy rodzaje "długich" bluz mundurowych: letnia, zimowa i służbowa. Letnie były jaśniejsze, zimowe i służbowe ciemniejsze (odróżniał je też gatunek materiału). Służbowe były skrojone tak jak te przedwojenne - z wcięciem w pasie, bo nosiło się do nich pas (wtedy nosiło się też spodnie "narciarki" i wysokie buty), a pozostałe były bez wcięcia. Problem w tym, że wraz z upadkiem PRL zrezygnowano z mundurów służbowych (tylko etatowe formacje honorowe je zachowały), zaprzestano noszenia pasa i wysokich butów... stąd we współczesnym WP zbiórki wyglądają komicznie, szczególnie z defiladą w półbutach (a już kobiety w swoich butach na obcasiku w tej sytuacji "drobią" wręcz komicznie... jak "kaczuszki"). Do tego zrezygnowano z dwóch odmian kolorystycznych i oba rodzaje wojsk mają jeden (pozostał wzór tzw. całoroczny) - o ile w miarę wybrano zimowy kolor sensownie (choć można było też nieco lepszy odcień) w wojskach lądowych (zachowano ten ciemniejszy), to odcień munduru lotniczego wzięto również z zimowego, ale w sumie od początku tego munduru oba odcienie nie były zbyt udane. Ten przedwojenny kolor był właśnie czymś trochę pomiędzy tymi dwoma i dlatego wyglądał ładnie (był "trafiony"), szczególnie że miał krój z wcięciem w pasie i dlatego był taki "proporcjanalny". To właśnie takie detale potrafią mocno zmienić ogólne wrażenie... Za to w wojskach lądowych przywrócono tą koszmarną rogatywkę i tam też to wygląda przez to słabo, choć ogólnie kolorystycznie nie jest źle. Ametyst Faradobus napisał(a):Czarna Gwardia Ronona.Tutaj akurat już nie do końca... bo obecnie zachodzą pewne zmiany, które trzeba dokończyć zresztą.
29-10-2021 22:54
Wodzu,
Skoro powstaje pełnoprawna Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii, zastanawiam się nad utworzeniem munduru "służbowego" ewentualnie "paradnego", czy byłaby możliwość przygotowania takowych, aby te różniły się od mundurów wyjściowych, codziennych i innych tego typu? Pytam, bo tak jak zaznaczyłem w wątku o formowaniu Pułku, dodałoby to elitarności, a zarazem wprowadziłoby odmienność naszego Pułku. Osobiście nie ciepię krawatów w mundurach służbowych, dlatego na siłę uciekałbym od takowych(są one słabe przy takim rodzaju wojsk, sam to odczuwam, gdy krawat mi wylezie spod płaszcza, czy z marynarki i wstyd jak ktoś zdjęcie zrobi)... Oczywiście jeżeli Marszałek wyrazi na to zgodę. Poszedłbym w wysoki kołnierze, coś na wzór tutaj poniżej żołnierzy Rosyjskich. ![]() Sznur generalski to oczywiście przesada, wystarczyłby Oficerski, a poza tym zostaje kwestia karabinka używanego przez Pułk, chociaż nie tutaj miejsce na to. Jeśli będą planowane płaszcze to najlepiej dwa wzory, normalny i na te "super niskie" temperatur w granicach -10 do -99 stopni. ![]() Te kołnierze to rzecz, która nam w Polskiej armii śni się po nocach, bo cieplutko i w szyję nie wieje. Poza tym czapki futrzane także mogłyby zostać dodane na mrozy dla naszych oddziałów.
29-10-2021 23:26
Piotr Pawłow napisał(a):Skoro powstaje pełnoprawna Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii, zastanawiam się nad utworzeniem munduru "służbowego" ewentualnie "paradnego", czy byłaby możliwość przygotowania takowych, aby te różniły się od mundurów wyjściowych, codziennych i innych tego typu? Pytam, bo tak jak zaznaczyłem w wątku o formowaniu Pułku, dodałoby to elitarności, a zarazem wprowadziłoby odmienność naszego Pułku.Ależ oczywiście... swego czasu kombinowaliśmy z Ametystem paradne mundury dla formacji Rzeszy. Zaczęl;iśmy, troche wybraliśmy kolotystyki itd. I skończyliśmy na poziomie ogólnikowym. Moim zdaniem mundury paradne to powinno być coć, co nawiązuje do realowych mundurów z poczatku XIX wieku, no z przełomu XVII i XIX wieku. W sumie to prywatnie jestem fanem mundurów w stylu Księstwa Warszawskiego, mundurów francuski (no mundury KW z tego się wywodziły) czy mundurów brytyjskich z tamtego okresu. Jestem całkowicie otwarty na stworzenie mundurów paradnych dla SZ RB w tym stylu. A tak prywatnie jak bywały dyskusje nad Twoją realową formacją, to zawsze twierdziłem, że należy Was ubrać w paradne mundury z okresu KW. Były "strojne", świetnie wyglądały na paradach i do tego są na tyle stare, że politycznie ciężko się do nich przyczepić. Można by tym było ukrócić brednie o "wzorach sowieckich", brednie bo to co nosisz jest nieco uwspółcześnioną wersją munduru II RP wzór 1936 (wykjorzystano krój munduru lotniczego, bo był z krawatem... co było zgodne z modą i to tą "z zachodu" - tzw. "stójka" była przeżytkiem), opracowaną w okolicy 1967 roku (bez sprawdzania - ale chyba dużo się nie mylę)... czego co zabawniej, wcale nie ukrywano.
29-10-2021 23:42
Takie kombinowaliśmy z Ametystem: http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._25_07.png
Można to zrobić na wyższym graficznym poziomie, wg uzgodnionego dla SZ RB projektu. Możemy otworzyć dyskusję w tej materii i zobaczymy co wykombinujemy.
30-10-2021 07:24
Pytanie, czy u nas na pewno pasuje wzorzec rosyjski, mimo wszystko specyficzny...
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: forma223661-683x1024.jpg]](https://btcgroup.ru/wp-content/uploads/2019/06/forma223661-683x1024.jpg)
![[Obrazek: foto1_700.jpg]](https://www.interfax.ru/ftproot/photos/photostory/2021/01/20/foto1_700.jpg)