• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co dalej z Anatolią Brodryjską?
To będzie najrozsądniejsze rozwiązanie (zwłaszcza, że za jakiś czas wena na budowę Anatolii może Ci wrócić, wiem to z własnego doświadczenia).

A jeśli chciałbyś coś stworzyć np w klimatach amerykańskich to masz okolice Malboro, gdzie się to fajnie wpisze w realia kulturowe.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Oczywiście i naturalnie jestem chętna.
Cytat:Z czego to wynika?

Cytat:Lenno to ziemia udzielona w dzierżonię konkretnemu lennikowi z tytułu posiadania odpowiedniej ilości folwarków (i tytułu).

Ianie, polecam zajrzęć do tekstu jednolitego ustawy o tytułach (art. 6 ust. 2) i kodeksu cywilnego (art. 16a).

Lenna nie należą do lenników, tzn. nie są ich własnością. Przysługują one na prawie użytkowania lennego, które polega na używaniu nieruchomości i pobieraniu z niej pożytków (podobnie jak w realu). Ponadto, prawo wyraźnie dozwala lennikom na "oddanie lenna osobie trzeciej w całości lub w odpowiednim zakresie wyznaczonym każdorazowo liczbą folwarków tworzących lenno do: używania i pobierania pożytków przez osobę trzecią (prawo wydzierżawienia lenna), używania przez osobę trzecią (prawo wynajęcia lenna) lub do władania nim pod innym tytułem prawnym przez osobę trzecią w zgodzie z przepisami regulującymi zobowiązania w Republice Bialeńskiej". 

Można też zatem, oczywiście, chociażby ustanowić zarządcę. Niemniej, prawo użytkowania lennego z samej swej natury nie podlega sukcesji.

Dzięki! Przepraszam za pytania. Z lenistwa nie chciało mi się wertować bialeńskiego ustawodawstwa.
Mało komu by się chciało.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Dlatego jestem ja - ci, którym się nie chce płacą mi, żeby mi się chciało (tak właściwie to nie).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości