• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Marcówka] Kwartał Jubileuszowy
[Obrazek: 4QnLB3r.png]
K W A R T A Ł    J U B I L E U S Z O W Y
D Z I E L N I C Y   M A R C O W E J   W O L N E G O   M I A S T A   S T O Ł.  W O L N O G R A D    

W owym czasie Konduktor Profesor Ametyst Faradobus przemówił dla Narodu Bialeńskiego: Spójrzcie na Wolne Miasto Stołeczne „Wolnograd” i Kwartał Jubileuszowy, którego Patron i Wieczny Wezyr Republiki zażyczył sobie ode mnie, aby po wsze czasy było pomnikiem jako znak wielkości wszystkich kadencji mojego konduktorowania. Ponieważ był to właśnie Patron i Wieczny Wezyr Republiki, który uczynił mnie głową państwa, miasta i Rzeszy. Nie był to nikt spośród lenników, który by mnie tu posadził. Nie był to też nikt spośród ludzi całego kraju, który by mnie tu przyprowadził mówiąc: „nie byłoby złą rzeczą, gdyby Konduktor postawił tutaj nowoczesne centrum reprezentacyjno-usługowe”. Nie! Był to bowiem Patron i Wieczny Wezyr Republiki, który nakazał osobiście we śnie wybudować ten komfortowy i świetnie skomunikowany rejon miasta stołecznego dla Jego. Zobaczcie – to właśnie Konduktor Profesor odkrył, że miejsce to nie należy ani do żadnej osoby fizycznej lub prawnej, ani też do żadnego podmiotu zagranicznego, ani do żadnego spośród oligarchów, którzy są w Bialenii. I że nie było żadnego prawa dla nikogo, kto by mógł być posiadaczem całego tego kompleksu nieruchomości, w którym są nieużytki.

Wybuduję nowoczesny i komfortowy Kwartał Jubileuszowy dla Pułkownika, Patrona i Wiecznego Wezyra Republiki, w tym miejscu. Nie będę budował tego kwartału ani na Polesiu, ani w Oceanii, ani na Pomorzu, ani na Anatolii ani tym bardziej w Dżamahiriji. Nie będę budował go ani na południe stąd, ani na północ stąd, ani na zachód stąd ani też na wschód od tego miejsca. Nie będę przekraczał granic administracyjnych Wolnego Miasta Stołecznego „Wolnograd” ani na północ, ani na południe, aby tam stworzyć to wspaniałe centrum usług, handlu i rozrywki dla całej rodziny. Nie chcę też budować go na wschód od stolicy Bialenii. Nie! Będę bowiem budował Kwartał Jubileuszowy w zachodniej części centrum Wolnogradu – tam gdzie z woli Patrona i Wiecznego Wezyra Republiki znajdują się nieużytki, aby można było tam składać ofiary dla Jego: to jest to.

Bowiem nawet gdyby moja główna sekretarka powiedziała dla mnie: „Grzybie, oto jest bardziej stosowne i lepiej skomunikowane miejsce, aby w nim utworzyć centra usługowo-handlowe oraz tereny rekreacyjne”, ja dla jej nie usłucham. Ani nawet gdyby ktoś z mojego Gabinetu albo ktokolwiek z lenników Rzeszy Bialeńskiej powiedział: „Spójrz, oto jest lepsze miejsce, aby poprowadzić tędy linię metra w Wolnogradzie” to ja również bym dla nich nie usłuchał. I niechaj tak będzie! W dół rzeki albo ku południowi, albo ku zachodowi albo ku wschodowi ja nie powiem: „chcę opuścić Kwartał Jubileuszowy, który powstał dla uczczenia roku mojego konduktorowania”.

[Obrazek: 85_09_10_21_4_30_29.jpeg]

12 października, u progu nowej ery politycznej w Republice Bialeńskiej, ustępujący Konduktor, a zarazem niezmienny Lew Wolnogradu Profesor Ametyst Faradobus za pomocą uroczystego parasola dokonał oficjalnego otwarcia stołecznego Kwartału Jubileuszowego. Najnowsza część centrum głównego miasta Bialenii powstała na nieużytkach znajdujących się w jego zachodniej części dzięki połączonym staraniom władz Republiki, Rzeszy oraz Kompanii Faradobusów stanowiąc monumentalne świadectwo rocznych rządów Faradobusa. Założenie urbanistyczne zajmuje łączną powierzchnię 21 370 hektarów i pełni rozmaite funkcje: usługowe, rekreacyjne, wystawiennicze oraz reprezentacyjne.

[Obrazek: 85_09_10_21_4_32_08.jpeg]

Na terenie Kwartału Jubileuszowego powstało wiele obiektów, które robią na przybyszach spore wrażenie stanowiąc pomnik złotej ery konduktoratu Ametysta Faradobusa. Górujący nad okolicą Amfiteatr Faradobusów to pierwsza w Bialenii arena walk – mieści sto tysięcy widzów i jest przystosowana do tego, aby odbywała się tam rywalizacja w różnych dyscyplinach, zgodnie z duchem Patrona wyłożonym na kartach Zielonej Książki. Położone nieopodal Forum Conducatorum, zwane również w skrócie Forum Caorum, to idealny punkt spotkań i odpoczynku – w pobliżu zlokalizowano kilka skwerów i duży park zwany parkiem Jubileuszowym. Przy Forum znajdują się też Hale Targowe Faradobusa, czyli wszechstronny punkt handlowy zawierający w sobie bazar, luksusowe i masowe sklepy wszystkich branż, a także centra biznesowe.

[Obrazek: 99410424746737729_t.png]

Ceremonia inauguracji Kwartału Jubileuszowego w Amfiteatrze Faradobusów: moment uwolnienia 2137 ptaków

Kwartał Jubileuszowy służy nie tylko odwiedzającym go ludziom, ale całemu miastu. Wybudowana na jego obrzeżach Maksymalna Kloaka Konduktorska jest najnowocześniejszą w kraju oczyszczalnią ścieków zawierającą w sobie system, dzięki któremu w większej części miasta stołecznego woda zaczęła być zdatna do picia.

[Obrazek: 85_09_10_21_4_31_20.jpeg]

Kwartał Jubileuszowy jest nie tylko pomnikiem, ale przede wszystkim dynamicznie rozwijającą się dzielnicą. Dzięki staraniom branży deweolopierskiej oraz władz stolicy powstają tu kolejne domy mieszkalne oraz nowe gmachy użyteczności publicznej. Opustoszały dotychczas rejon miasta powoli przekształca się w tętniącą życiem przestrzeń – miejsce spotkań, pracy i odpoczynku wolnogradczyków oraz gości z kraju i zagranicy.

[Obrazek: 85_11_10_21_8_06_18.jpeg]

Niedaleko bramy prowadzącej na teren kompleksu spontanicznie wybudowany został pomnik założyciela, czyli profesora Ametysta Faradobusa. Na cokole umieszczono tablicę o następującej treści:

Niech żyje Konduktor, potężny Prezydent, który objawia się jako prawo i sprawiedliwość: on od dwóch kobiet – Ten, który jest prawem i sprawiedliwością, a obydwu krajom zapewnia pokój. Profesor historii o bogatej wiedzy i dużym dorobku naukowym – niestrudzony dziejopis, mistrz słowa i badacz zwyciężający polemistów. Król Hirschbergii i Weerlandu, Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika – Przewodniczącego Jedynej Legalnej Partii, Senior-Protektor Stepów Wewnętrznych oraz Żuław Rzeżuszych. Lew Wolnogradu, czyli Głowa Rzeszy Bialeńskiej. Dawca aktywności. Mocarny Generał, wyniesiony w ozdobnych piórach najwyższy zwierzchnik Sił Zbrojnych i Gwardii Rzeszy oraz uczeń i ulubieniec Patrona i Wiecznego Wezyra Republiki. Wielki Odnowiciel Dżamahiriji Bialeńskiej. Fundator insygniów konduktorskich Republiki Bialeńskiej, nosiciel znaków władzy w Zjednoczonym Socjalistycznym Królestwie Hirschbergii i Weerlandu. Właściciel Kompanii Faradobusów – wyłącznego dostawcy towarów kolonialnych, a także głównego usługodawcy w branżach lotniczej i morskiej. Pięknie jest być sułtanem w Socjalistycznym Sułtanacie Faradobaju, a także jedynym synem i prawnym dziedzicem Generała Wojciecha Jaruzelskiego w Kniaźstwie Jaruzelimy. On jest pokojem Pułkownika, niezapomnianym gospodarzem Wolnego Miasta Stołecznego „Wolnograd” po nieskończoność żyjący po wsze czasy – ukochanym przez Patrona i Wiecznego Wezyra liderem Republiki.

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Czy w ramach kultu jednostki zarządzisz, by pisać tytuł "KONDUKTOR" majuskułą?
Wtedy to już nie ja będę konduktorem. No chyba, że to się skończy jak z Papieżem dla Polaków, wtedy można.

Inna sprawa, że jeśli już to wystarczyłoby boltować. Chyba tak robią w Korei, może Iwan mnie poprawi jako specjalista.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: thumb_85_13_06_19_1_13_26.png]
Dom Tez
w Wolnogradzie

Na terenie Kwartału Jubileuszowego dzięki staraniom Ametysta Faradobusa, Protektora Budzimiryzmu w Hirschbergii i Weerlandzie oraz poza ich granicami, stanął budzimirystyczny dom tez. Jest to czwarty tego typu obiekt w Republice Bialeńskiej, a zarazem największy. Od kilku dni pełni funkcję centrum kilkutysięcznej wspólnoty budzimirystycznej w stolicy kraju oraz Rzeszy, w skład której wchodzą głównie przedstawiciele mniejszości pochodzenia hirschberskiego i weerlandzkiego, ale także grupa rodowitych Bialeńczyków. Dom otwarty jest na przedstawicieli wszystkich spośród Wielkich Tez Antagonistycznych, a także niektórych tez pobocznych.

[Obrazek: 85_27_10_21_6_45_54.jpeg]

Nad bramą główną umieszczono figurę Wielkiego Mistrza Budzimira I

Modernistyczny gmach zlokalizowano na sztucznym wzgórzu, dzięki czemu wizualnie góruje nad całą dzielnicą. Pięć skrzydeł mieszczących biblioteki oraz sale dyskusji otacza dziedziniec, który pełni funkcje rekreacyjne oraz integracyjne. Pod względem architektonicznym budynek stanowi połączenie wpływów hirschbersko-weerlandzkich oraz lokalnych tradycji bialeńskich. Charakterystyczna wieża służy do emitowania programów edukacyjnych, dzięki czemu liczba budzimirystów w tej części miasta z pewnością będzie dynamicznie wzrastać. Dodatkowe udogodnienia, takie jak parking, ogród i księgarnia, ułatwiają korzystanie z dobrodziejstw domu i chłonięcie mądrości płynących z tez. Miejscowe zbiory powoli stają się największym tego typu zbiorem nie tylko w Bialenii, ale i w ogóle poza granicami ZSKHiW.

[Obrazek: Obraz.png]

Funkcję Wielkiego Tezownika miejscowa wspólnota jednogłośnie powierzyła prof. Ametystowi Faradobusowi - założycielowi domu. Na co dzień jego obowiązki pełnić będzie natomiast tezownik dr inż. Wortullah Hujawej - bialeński budzimirysta wykształcony w Hirschbergii. Swoich tezowników posiadają także zwolennicy tez weerlandzkiej oraz trzeciej.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości