• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma "u Pietrka"
Cytat:KARCZMA "U PIETRKA"

[Obrazek: jozef-chelmonski_przed-karczma_2006_tile.jpg]

Witaj podróżniku, zapraszam Cię do miejsca, gdzie możesz spożyć spokojnie posiłek i odpocząć.

Karczma "u Pietrka" powstała na przedmieściach Lennego Miasta Żwardoń, aby swymi smakami i luksusowymi wdziękami koić podróżnych. Miejsce to dla Cara-Seniora jest miejscem szczególnym, ponieważ to w tutaj przybył w momencie swojej abdykacji i długo rozmyślał nad swoim nieudanym okresem władzy, to właśnie tutaj powstał słynny w całej Vistokii Żur Pietrowski z jajkiem. Zajadał się nim Car-Senior podczas swoich przemyśleń.  W karczmie można zjeść wiele regionalnych dań, głównie pochodzących z Batawii, Brodrii oraz Dehreiny. W tym miejscu też toczy się życie mieszkańców obrzeży Żwardonia. 

[Obrazek: FlYScNM.png]
A można tu coś dostać do picia? Tongue
A mości Prezydencie wszystko, chociaż sam najbardziej polecam brodryjską nalewkę z borówki. Wink 
Wieczorek muzyczny, w Karczmie.
Kniaź późną nocą zmorzony pracą nad Pułkiem oraz innymi ważnymi dla niego zadaniami postanowił zakończyć swój dzień w karczmie. Codziennie od godziny 23 do 2 nad ranem w karczmie odbywa się tak zwany "Wieczorek Muzyczny", podczas którego mieszkańcy Żwardonia piją różne napoje wyskokowe i śpiewają muzykę ludową i nie tylko, gdzie przebywali zanim trafili tu, do Vistokii.

Dzisiaj na pierwszy ogień poszła pieśń poznana, przez jednego z Kupców, który miał okazję przebywać w Empoli.

Empoli? To gdzieś w Rotrii? Wink Co w ogóle dzieje się w Państwie Kościelnym? Dawno nic o nim nie słyszałem. Szaniawski jeszcze się pojawia? Tongue
Dlaczego oni śpiewają w jakiejś łotryjskiej gwarze?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Toć pisałem Mości Panowie, że pieśń ta jest w języku rotryjskim, przypłynęła tutaj prosto z Empoli, które jest, lub było moją domeną. W sumie nie wiem co się z nim stało.
Z okazji narodowego Święta Niepodległości Bialenii, najebani mieszkańcy Kniaziostwa Vistokii zgromadzeni w Karczmie "u Pietrka" postanowili wspólnie odśpiewać międzynarodówkę, która według tutejszych uznawana jest za jeden z symboli wielonarodowości tego kraju. Co prawda gryzie się z tutejsza mentalnością ale nie mnie to oceniać. Wieczór pomimo przygotowań wszystkich Syndykatów do okresu zimowego, zarówno tych rolnych, jak i tych zajmujących się odzieżą przebywał w miłej atmosferze, a wszyscy zgromadzeni pili i bawili się jak na narodowe święto wypada. 

Dzisiejszym wieczorem w karczmie zabrzmiała bardzo stara piosenka, której Batawowie nauczyli się od Zakonu Odyna. Niegdyś ten Zakon posiadał swoje ziemie na kolonii należącej do niepodległej Uhrainy.

Ładna piosenka, chyba najlepsza z jakichkolwiek widziałem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości