• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bastion Mikronacji - zaproszenie
Dobry wieczór,

chciałbym serdecznie Was zaprosić do współtworzenia projektu Bastion Mikronacji (jest to nazwa robocza)
Projekt w pewien sposób wzorowany jest na Bastion Union, jednak nie jest to odzwierciedlenie 1:1.
Gorąco ufam, że jesteśmy w stanie stworzyć projekt który będzie posiadał wiele zalet, a jednocześnie będzie wolny od wad poprzednich prób tworzonych przez polskie mikronacje, zarówno tych które trwają, jak i tych które już upadły.

Szczegóły jak widzę projekt: https://orientyka.ct8.pl/forum/viewtopic.php?t=236

Oczywiście jest to napisane dosyć ogólnie, na gorąco.
Jednak jestem gotowy odpowiedzieć na wszelkie uwagi, pytania, a także jestem otwarty na dyskusję co do funkcjonowania projektu, mam nadzieję że naszego wspólnego.
Dobry wieczór!

Cieszę się, że pomyślał Pan o Bialenii. Od czasu do czasu obserwuję forum Wschodu Orientyki i całkiem fajnie czyta się Wasze rozmowy (jechanie po Khandzie zawsze spoko xD). Natomiast mam jedno podstawowe pytanie: dlaczego Bastion Mikronacji ma skończyć inaczej niż Unia Niepodległych Państw albo anglojęzyczny Bastion Union? Mi się te projekty kojarzą z nudą, wiecznym marazmem i bezpłciowością. Czy macie jakiś pomysł na to, jak uniknąć czarnego scenariusza?
Powiem uczciwie - nie jestem w stanie dać 100% gwarancji że projekt wypali.

Jednak uważam, że warto spróbować, bo przy mądrym poprowadzeniu ma to szanse na funkcjonowanie przez lata.

W porównaniu do np. UNP - na pewno byłby przyjaźniejszy system forum, nie byłoby również tak silnego powiązania "politycznego" państw.
Byłaby też znacznie większa otwartość na dialog.
Ja mam podobne rozkminy co Andrzej. Wschód Orientyki mi się o tyle podoba, że jest wspólny punkt zaczepienia w postaci geografii. Jednoczenie się od sasa do lasa może być groźne właśnie z uwagi na nijakość.

Jeżeli mam być szczery to średnio widzę w tym Bialenię, bo i my mamy swój własny projekt integracyjny. Niemniej będziemy obserwować i chętnie przygarniemy wszelkie nowości. No i rzecz jasna u nas też może się wiele zmienić...
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Pomysł ciekawy i oby wypalił, ale bez Bialenii, jak przytomnie zresztą zauważyli moi przedmówcy. Po prostu byśmy sobie wzajemnie przeszkadzali. Obecnie mamy inna wizję i plan do zrealizowania, klimatycznie pasujemy do siebie jak pięść do nosa, a poza tym Bialenia to mikronacja post-sarmacka, więc wiąże się nią ryzyko drenażu obywateli z mniejszych/młodszych organizmów, co już nie raz zresztą następowało.

No ale ja się tam nie znam, bo jedyny bastion, w jakim byłem, to był dawny Bastion Fanów Star Wars. Miałem wtedy 12 lat i pisałem na forum, że klony to nie ludzie.

Dobra inicjatywa.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

(16-10-2022 23:12)Karol Medycejski napisał(a): Bialenia to mikronacja post-sarmacka
[Obrazek: unknown.png]
Ja myślę nawet, że Bialenia mogłaby - o ile byłaby taka wola też z drugiej strony - utrzymywać specjalne relacje z Bastion Union, założyć tam aktywną, zbiorczą ambasadę. Moglibyśmy podjąć się organizacji wspólnych inicjatyw międzynarodowych. Ale na więcej raczej się w najbliższym czasie nie zdecydujemy.
I to jest dobra myśl. Można by nawet wymyślić jakąś imprezę cykliczną, która odbywałaby się naprzemiennie u Was i u nas.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Odpowiem zbiorczo, przepraszam za zwłokę.

Co do tego że jest to projekt powiązany geografią - nie zgodzę się, mamy też np Sclavinię, która jest daleko geograficznie od Orientyki Wink
Ale może to np pomysł dla ZSKHiW aby dołączyć? (I tu pytanie do Ametysta)

Dziękuję za wszelkie konstruktywne uwagi, przyjmuję je do wiadomości.

Co do utrzymywania specjalnej relacji i założenia wspólnej, zbiorczej ambasady - jak najbardziej, zapraszam!

Co do organizacji wspólnych imprez międzynarodowych, czy naprzemiennej imprezy cyklicznej jestem jak najbardziej za.

Faktycznie na ten moment mogą to być odpowiednie ramy współpracy.
A w przyszłości się zobaczy, może dojrzejemy do decyzji o wejściu w skład Bastion Union, widząc jak dobrze rozwijają się Wasze państwa. Ja nie wykluczam takiej możliwości, bo generalnie jestem zwolennikiem integracji, po prostu to nie jest dobry moment na ten krok dla Bialenii - mamy za dużo rozpoczętych, a niedokończonych reform.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości