05-12-2022 17:03
I to jest Bialenia jakiej chcieliśmy, Bialenia 85 postów, Bialenia potęga Mirkoświata.
|
O ostatniej inbie słów kilka
|
|
05-12-2022 17:03
I to jest Bialenia jakiej chcieliśmy, Bialenia 85 postów, Bialenia potęga Mirkoświata.
05-12-2022 17:22
Jeszcze gdybyś się częściej udzielał u nas to bylibyśmy w ogóle kontent.
05-12-2022 18:13
Swoją drogą pokazuje to, że dobrze będzie mieć od takich spraw Komitet Ludowy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
05-12-2022 20:43
Wywołany do tablicy, odpowiem w wątku, który wydaje mi się zawierac wszystko to co opisać chciałem.
Po kolei, by wyjaśnić o czym w ogóle mowa. Od samego początku prowadzonych przeze mnie rajdów, odkąd w ogóle cała idea została stworzona cel był jeden. Zrobić wydarzenie międzynarodowe, proste, ale dające pewne spektrum rywalizacji i dobrej zabawy. Oczywiście nie dogodzi się nikomu, ale napomknę tylko, że pewnie nie byłoby mnie na forum Bialenii, w kontekście informowania o rajdach, gdyby takiego zainteresowania nie było wcześniej. Obecny Pan Prezydent Faradobus i Pan Medycejski sami zgłosili zespół. O ile dobrze pamiętam, to wystartował tylko ten pierwszy, ale poniekąd jest to potwierdzeniem, że byli zabawą w minimalnym stopniu zainteresowani. Postuje, jak łatwo się domyśleć, nie po to by sobie nabijać postów, tylko po to by reklamować swój produkt. Jesli ktoś ma odmienne zdanie to już jego problem. Rozumiem jednak to, że komuś może się to niepodobać. Wyraz tego Pan Pietrow przedstawił podczas wcześniejszego rajdu. Z racji, że pełnił funkcję prezydenta Republiki Bialeńskiej ograniczyłem wpisy. Jego była taka wola, jako głowy państwa, ale zdaje się, że sam "naród" zaznaczył, że nie ma nic przeciwko jeśli pojawi się informacja, o kolejnym rajdzie. Wystarczy prześledzić wątki z poprzednich wydarzeń - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3376 - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3325 Pozwoliłem sobie zatem poinformować, że Rajd Leocji nadchodzi. I tutaj reakcja z Waszej strony, Drodzy Bialeńczycy była taka, jakby to nazwać, "piekląco bardziej zachęcająca"? http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3462 Może nie zrozumiałem drwiny, żartu czy jakkolwiek to nazwiemy, ale skoro poniekąd wyraziliście ochotę na grafiki, to i na rezultaty z tego rajdu również. Dla mnie, z racji podejścia do tej zabawy, która pamiętajmy daje radość niemałej części mikroświata, chciałem być na tyle skrupulatny i przekazywac wyniki wszedzie tak, gdzie zaczynałem odliczanie. Uwieżcie mi, że kiedyś pojawiały się nawet i głosy tego typu: "dlaczego u nas nie ma"... No, ale do sedna, bo nie chodzi o tłumaczenie się z próby dawania innym formy zabawy, a o odpowiedź dlaczego te posty w ogóle się pojawiały w Bialenii Nie uśmiecha mi się kolejny raz obrywać za coś co ma przynosić tzw. fun, więc serdecznie dziękuję za wyrażenie swojego zdania o mnie i moich pomysłach.
Heinz-Werner Grüner
05-12-2022 20:51
Szanowny Panie,
Bardzo dziękuję za przedstawienie swojego spojrzenia. Jak już pisałem, nie jest to nic osobistego. Po prostu niektórzy Bialeńczycy postanowili wyrazić swoje zdanie, do czego mają pełne prawo. Iwan trochę prześmieszkował, no ale cóż, bywa. Niepotrzebnie została zrobiona z tego sprawa międzynarodowa. Mi się grafiki naprawdę podobają i nie ma w tym cienia ironii. Zainteresowania samym rajdem raczej nie podzielam (ani nie podzielają go inni Bialeńczycy, a przynajmniej podzielający dotychczas się nie ujawnili), ale mi on w żadnym stopniu nie przeszkadza - każdy może się bawić, jak chce. Także naprawdę proszę się nie obrażać, ani nie zrażać. Jeśli w przypadku następnego rajdu nie będzie to problem, to myślę, że nikt nie będzie się czepiał, jeśli poza zaproszeniami pojawi się tylko tabela końcowa. Z wyrazami najszczerszego szacunku,
05-12-2022 21:21
Ja doskonale rozumiem Pańskie podejście do sprawy i szanuje bardzo za caly wkłąd w mikronacje., dlatego lekko "zakłuło" jak zdałem sobie sprawę, że jestem obiektem "drwin". Nawet jeśli one były niejasne, to przyzna sam Szanowny, że takowe były. A wystarczyło napisać raz, a jasno: chcemy/nie chcemy i już.
Ja nie zamierzam się na nikogo obrażać, to nie ma najmniejszego sensu. Raczej spodziewałem się innych reakcji, ale mniejsza o to. Nie ma sensu rozpisywać się i drążyć temat. Tymczasem zapraszam Bialeńczyków do poznania mnie z bardziej merytorycznych treści.
Heinz-Werner Grüner
05-12-2022 21:28
(05-12-2022 21:21)Heinz-Werner Grüner napisał(a): Ja doskonale rozumiem Pańskie podejście do sprawy i szanuje bardzo za caly wkłąd w mikronacje., dlatego lekko "zakłuło" jak zdałem sobie sprawę, że jestem obiektem "drwin". Nawet jeśli one były niejasne, to przyzna sam Szanowny, że takowe były. A wystarczyło napisać raz, a jasno: chcemy/nie chcemy i już.Rzecz w tym, że Bialenia nie jest monolitem, tylko Iwanowi te posty jakoś bardziej przeszkadzały. Inni po prostu by te klasyfikacje zignorowali i nie byłoby całego tematu. My, Bialeńczycy w ogóle jesteśmy nieco ironiczni (czasami też złośliwi), wobec siebie nawzajem też, więc proszę nie brać tych "drwin" do siebie, bo one o niczym nie świadczą. (05-12-2022 21:21)Heinz-Werner Grüner napisał(a): Tymczasem zapraszam Bialeńczyków do poznania mnie z bardziej merytorycznych treści.Dziękuję, będę częściej zaglądał na forum Edelweissu. Ja z kolei zachęcam do poznania Bialenii z treści innych niż wyzłośliwianie się Iwana - wbrew pozorom one są tylko małą częścią naszej działalności, a niestety one najczęściej trafiają zagranicę, bo opinia publiczna woli "inby" od narracji lub dyskusji składających się z długich postów. Ale zgadzam się, że nie ma sensu drążyć tematu. Mam nadzieję, że Bialenia nie będzie się Panu źle kojarzyła ze względu na ten incydent.
05-12-2022 21:49
Dla mnie Bialenia to przede wszystkim Herr Faradobus i właśnie Pańska osoba. Z tym mi się kojarzy "zielona" kraina bieli.
Do niedawna jeszcze Ronon, ale wiemy jak jest.Przy okazji, bo właśnie zamierzam nieco "pobudzić" fabularnie gospodarkę, chciałbym zapytać czy możliwe jest postawienie jednego sklepu rybnego "Makrella" w Stadt Edelweiss(nie wiem, czy to poprzez licencję czy "osobiście"? Ja wiem, że to pytanie do prof. dr net. mgr gen. bryg., ale może zauważy...
Heinz-Werner Grüner
06-12-2022 09:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-12-2022 09:33 przez Ametyst Faradobus.)
Herr Grüner,
ja mam nadzieję, że opinii części bialeńskiego społeczeństwa nie przekłada Pan na moją sympatię względem Pana, która się nie zmniejsza, także przez wzgląd na tę "merytoryczną stronę", którą poznałem. Właściwie mogę podpisać się pod słowami Ministra Ordyńskiego podkreślając raz jeszcze dwie rzeczy: 1. w Bialenii każda rzecz może się komuś podobać, a komuś innemu na odwrót i ten drugi ma prawo użyć dosadnych albo złośliwych słów, ma prawo złożyć donos na Trójkę, a ja nie mam z kolei prawa mu tego zabraniać (bo swego czasu mi się zdarzyło, że jako od prezydenta oczekiwano ode mnie konkretnych kroków wobec konkretnych obywateli, a jednak prezydent to nie przedszkolanka, zaś obywatele to nie grupa Krasnali); 2. nawet jeśli dosadną opinię wyraża członek rządu albo wysokiej rangi wojskowy to nadal nie stanowi ona głosu naszej kameralnej mikronacji w sensie oficjalnym. Co do rajdów to podzielę się moją perspektywą osobistą. Na początku bardzo mnie one intrygowały, choć mój jedyny start uświadomił mi, że się nie wciągnę. Miały jednak podstawową zaletę - stanowiły okazję do zapoznania się z różnymi mikronacjami. Z czasem jednak stawały się w mojej głowie coraz bardziej czymś, co przelatuje, co oznacza zalew kolejnych postów ze statystykami, których w gruncie rzeczy od pewnego momentu nikt nie czyta (inna sprawa, że długo nikt nie mówił tego wprost). Novum stało się codziennością. I tu właśnie rodzi się to oburzenie części bialeńskiego społeczeństwa do formuły: my na pewnym etapie rozwoju głęboko zniechęciliśmy się do masowych nabijaczek postów (nawet jak napisze się na naszym forum dwa posty pod rząd to się z nich automatycznie robi jeden). Nawet doszukiwałbym się tu efektów wyleczenia się z tak zwanego "kompleksu Sarmacji", który tu swego czasu panował. Popełniliśmy jednak względem Pana jeden błąd: nie powiedzieliśmy zgodnie albo "a wrzucaj Pan" albo "lepiej daj Pan spokój". To pierwsze mogło nawet paść z moich ust, ale najwyraźniej bez zaplecza w postaci obywateli. Tu jesteśmy Panu winni przeprosiny, bo przecież działa Pan w dobrej wierze. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło: w ramach naszych reform ustrojowych wpadliśmy na pomysł utworzenia Komitetu Ludowego, który będzie głównym odpowiedzialnym ciałem za tego typu sprawy, jak na przykład rajdy czy narracje. Nie widzę więc w tym momencie lepszego rozwiązania niż poczekanie, aż ów Komitet powstanie i wszyscy chętni będą się tam mogli wypowiedzieć na temat tego, czy chcą rajdów i innych takich zabaw, czy jednak nie. I to będzie autentyczny głos społeczności, jaką jest Bialenia. prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() |