• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy
A w takim razie jakie elementy będą decydowały o sile nowej stolicy? Zakładam, że powinny tam istnieć jakieś ośrodki naukowe (może przeniesiemy jakieś wydziały UB?), jakiś przemysł i usługi. Do tego transport (lotnisko? port?).
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Cytat:Czy taka lokalizacja nowej stolicy nie jest zbyt "peryferyjna"?
Może lepszą lokalizacją byłoby jej umieszczenie nad rzeką Ankarą, np. w okolicy tego rozlewiska skąd wypływa rzeka Bełtawa? Gdzieś na stylu kwadratów J8 i J9...
W tym przypadku mam dobrą komunikację z różnymi rejonami kraju. Umieszczenie stolicy we wschodniej części Anatolii powoduje, że odległość do północnych rejonów Wyspy Bialeńskiej przekroczy 2500 km. Umieszczenie w proponowanej przeze mnie okolicy to maksymalnie 1200-1300 km do każdego punktu w kraju
Hmmm, może faktycznie moja propozycja lokalizacji jest skierowana zbytnio w stronę peryferii. Ale jednym z celów przeniesienia stolicy jest właśnie przyspieszenie rozwoju Anatolii, skupienie uwagi na największej z naszych wysp.
Twoja propozycja jest, moim zdaniem, zbyt blisko Portu Arthurberg. 
Co powiesz na lokalizację w kwadracie I13, nad rzeką Derwichą? Jest bliżej środka państwa niż moja pierwsza propozycja, ale bardziej na zaniedbanych dotąd terenach niż propozycja Twoja.
Tylko, że tam znowu masz lenna i wcale pusto nie jest. Nie wiem dlaczego chcesz budować stolicę na "zaniedbanym terenie", takie miasta to raczej powinny leżeć na terenach zagospodarowanych.
Stolicą miasto to będzie w bliżej nieokreślonej przyszłości, na pewno w czasie tej kadencji się nie wyrobimy. Chodzi właśnie o to, by te tereny zagospodarować.

Natomiast nie chcę się upierać. Chętnie poznam opinie innych Bialeńczyków. Jak nie będziemy mogli ustalić wspólnego stanowiska, to zrobi się ankietę na Forum Obywatelskim.
To znaczy wiecie, ja tu zgłaszam różne uwagi i tak dalej, ale samego pomysłu nie uważam za zły. Wręcz przeciwnie - budowa czegoś nowego jest, niestety, zawsze ciekawsza i bardziej inspirująca niż rozwijanie czegoś, co już stoi.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Stolicą miasto to będzie w bliżej nieokreślonej przyszłości, na pewno w czasie tej kadencji się nie wyrobimy. Chodzi właśnie o to, by te tereny zagospodarować.
Tylko, że Anatolia ma własnie taki urok, że rozwija się w sumie dość naturalnie czyli na wybrzeżach. Centrum lądu jest mało zurbanizowane i moim zdaniem tak powinno pozostać... to pole do zupełnie innej narracji, nie zaszkodzi zostawic trochę miejsc "nieskażonych" urbanizacją, przemysłem itp.

Trochę jak rozwój USA... urbanizacja na wybrzeżach, a w centrum tereny o małym zaludnieniu, innej specyfice, z niezniszczoną za bardzo przyrodą (przynajmniej na Anatolii tak mogłoby być).

W każdym razie optuję za lokalizacją na stylku kwadratów J8 i J9... zawsze możemy to przegłosować.
Anatolia chyba nawet w założeniu miała mieć taki amerykański, w rozumieniu Turnerowskim, klimat. Kraj, którego istotą rozwoju jest kolonizowanie tak zwanych free lands.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Kraj, którego istotą rozwoju jest kolonizowanie tak zwanych free lands.
Dlatego nie urbanizujmy pewnych terenów... zostawmy je dla "kolonizacji", która będzie wyglądać współcześnie jak np. Wyoming, Nebraska czy Montana. Iinny klimat niż zurbanizowane tereny zachodniego czy południowego wybrzeża Anatolii. Anatolia jest na tyle duża byśmy mogli mieć różne klimaty... zarówno stolicę  z monumentalnymi budowlami, południowe wybrzeże z przemysłem np. stoczniowym, ale też centrum czy wschód w klimacie przyrodniczym czy rolniczym (np. wielkie hodowle bydła), w stylu wielkich farm czy ranch. Zostawny też miejsce na to co kombinował Janek Sapiecha (nieastety zjadła go ambicja - nie dostanę samodzielnego regionu i władzy to... nie i już) czyli taki klimat "burski". Nie niszczmy Anatoli stawianiem wielkich miast tam gdzie nie są nam potrzebne, bo dzika przyroda i niewielkie zaludnienie też ma swój urok.
W waszych argumentach jest pewna słuszność, ale moją wizję (zbliżenie do Nordaty, animowanie nowego regionu) dalej uważam za sensowną. Proponuję, żebyśmy dali sobie dwa dni na przemyślenie, może wymyślimy jakąś kompromisową lokalizację. Zapiszę sobie mapę Anatolii na pulpit i będę w wolnych chwilach szukał idealnej lokalizacji. Wink
No wiecie, zawsze jest coś pomiędzy - Perth, czyli metropolia pośrodku buszu.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: