> Mam nadzieję, że w ramach odejścia od ekstremizmu, nie chcesz już stosować fizycznych represji w stosunku do niezaszczepionych.
Nieeeeee, ale jakby tak ponownie otworzyć Auschwitz tym razem z szyldem IMPFƧTOFF MACHT FREI…
A więc koniec zgłaszania kandydatur. Nikt poza mną się nie zgłosił. Czas więc na ostatnią prostą kampanii i dopracowywanie planu najbliższych czterech miesięcy.
Zapytam wprost - kto chce uczestniczyć w pracach Gabinetu i jaką widzi dla siebie funkcję? Jestem chętny do współpracy z każdym z Obywateli, pozostaje tylko kwestia Waszego czasu, pomysłów i chęci do współpracy ze mną.
Ustaliłem już z prof. Faradobusem, że on zajmie się dalszą zagranicą, a Nordatę biorę póki co na siebie. Kto do nas dołączy? Kto chce razem z nami uczynić Bialenię great again?
Potwierdzam chęć objęcia funkcji w Gabinecie. Generalnie ja oferuję swoją pomoc w różnych sferach życia, tak jak to czyniłem jako prezydent. Po prostu, jak zapewne widzicie, możliwości czasowe mam nieco ograniczone i dlatego nie będzie to zaangażowanie pełne.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Jak najbardziej zgłaszam się do współpracy. Jak dotychczas mam zamiar prowadzić Siły Zbrojne oraz pomagać w administrowaniu forum... nie wykluczam innych funkcji, jeżeli takowe zechce mi powierzyć nowy Prezydent.
Dziękuję za te deklaracje. Cieszy mnie wsparcie najbardziej zaangażowanych Obywateli. Wspólnie uda nam się przeprowadzić Bialenię przez (chwilowy!) kryzys mikroświata i przygotować wejście do nowej epoki.
Rononie, co myślisz o zawartym w programie pomyśle budowy drugiej stolicy? Chciałbym oczywiście, żeby ta budowa nie ograniczyła się do pojedynczych postów. A jeśli chcemy podejść do tego poważnie, to będzie to wyzwanie logistyczne i organizacyjne. Rozważam powołanie Ministerstwa Budownictwa, oczywiście z Tobą w roli głównej, jeśli się zgodzisz.
Jeśli chodzi o funkcję przewodniczącego Zgromadzenia, zaproponuję Joahimowi pozostanie na stanowisku. Dobrze się sprawdza, nie ma potrzeby niczego zmieniać.
Aha, jeszcze mogę zaoferować się do różnych spraw administracyjnych. Przykładowo chętnie poprowadzę dalej wykaz kawalerów orderów i odznaczeń, który stworzyłem. Mogę też pomagać w przygotowaniu postanowień i innych aktów prawnych, bo nie ukrywam że zależy mi na tym, aby utrzymał się wprowadzony przeze mnie zwyczaj konsekwentnego umieszczania postanowień w Biuletynie.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
11-10-2021 05:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2021 13:13 przez Ronon Dex.)
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Rononie, co myślisz o zawartym w programie pomyśle budowy drugiej stolicy? Chciałbym oczywiście, żeby ta budowa nie ograniczyła się do pojedynczych postów. A jeśli chcemy podejść do tego poważnie, to będzie to wyzwanie logistyczne i organizacyjne. Rozważam powołanie Ministerstwa Budownictwa, oczywiście z Tobą w roli głównej, jeśli się zgodzisz. Sam pomysł nowej stolicy jest ciekawy, choć jeśli/kiedy powstanie to faktycznie uczyniłbym z niej nową stolicę RB, a Wolnograd pozostałby stolicą Rzeszy. Rzesza działa dobrze, nawet w stanie kryzysu aktywnościowego coś się w niej działo.
Budowa nowoczesnej metropolii to ciekawe wyzwanie... jednak nie do końca za sensowne uważam powołanie samego Ministerstwa Budownictwa. Po pierwsze nie ma nas aż tylu by tworzyć takie bardzo tematyczne ministerstwa, a po drugie przypomina mi to trochę kaczystowskie tworzenie ministerstw na siłę, byle tylko stołki były. Jeżeli już to pomyślałbym nad jakimś "Ministerstwem Infrastruktury", którę łączyło by więcej spraw, także np. komunikację itd.
Cytat:Aha, jeszcze mogę zaoferować się do różnych spraw administracyjnych. Przykładowo chętnie poprowadzę dalej wykaz kawalerów orderów i odznaczeń, który stworzyłem. Mogę też pomagać w przygotowaniu postanowień i innych aktów prawnych, bo nie ukrywam że zależy mi na tym, aby utrzymał się wprowadzony przeze mnie zwyczaj konsekwentnego umieszczania postanowień w Biuletynie.
Jak nie będę mógł się w czymś połapać, to na pewno zwrócę się o pomoc.
Cytat:Sam pomysł nowej stolicy jest ciekawy, choć jeśli/kiedy powstanie to faktycznie uczyniłbym z niej nową stolicyę RB, a Wolnograd pozostałby stolicą Rzeszy. Rzesza działa dobrze, nawet w stanie kryzysu aktywnościowego coś się w niej działo.
Dobry pomysł. Rzesza jest nieco konserwatywna, na jej czele stoi Lew Wolnogradu, więc nie ma sensu robić tam rewolucji.
Cytat:Budowa nowoczesnej metropolii to ciekawe wyzwanie... jednak nie do końca za sensowne uważam powołanie samego Ministerstwa Budownictwa. Po pierwsze nie ma nas aż tylu by tworzyć takie bardzo tematyczne ministerstwa, a po drugie przypomina mi to trochę kaczystowskie tworzenie ministerstw na siłę, byle tylko stołki były. Jeżeli już to pomyślałbym nad jakimś "Ministerstwem Infrastruktury", którę łączyło by więcej spraw, także np. komunikację itd.
Może być i Ministerstwo Infrastruktury. W każdym razie nie jest to sztucznie stworzony stołek, bo budowa nowej stolicy to jeden z głównych celów najbliższej kadencji (obok korekty ustrojowej).
Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Może być i Ministerstwo Infrastruktury. W każdym razie nie jest to sztucznie stworzony stołek, bo budowa nowej stolicy to jeden z głównych celów najbliższej kadencji (obok korekty ustrojowej). Jasne... tylko chodziło mi rozbijanie ministerstw na "drobne", co preferują realowi politycy w celu mnożenia stołków dla "krewnych i znajomych królika".
Budowa miasta to coś znacznie więcej niż samo budownictwo, to przecież też spore wyzwanie transportowe, to zabezpieczenie energetyczne i wiele innych "drobiazgów" - takich jak stworzenie infrastruktury drogowej, komunikacyjnej (lotnisko, kolej). Nie ma chyba sensu rozbijania tego wszystkiego na ministerstwa od "kawałka takiego działania". Lepiej stworzyć jedno, które będzie to wszystko obejmowało. Oczywiście fajnie by było mieć tylu aktywnych obywateli by stworzyć kilka ministerstw i pomiędzy nimi prowadzić wiele działań, ale jest jak jest.
Już od dawna mam sobie na nowo ściągnąć Workers and Resources, bo pojawiło się od cholery aktualizacji. Boję się jedynie, że pożre mi to ogromną ilość czasu. xD
Ametyst Faradobus
|