• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje społeczne ws. budowy Stolicy
Obywatelki i Obywatele,

W swoim programie wyborczym zapowiedziałem budowę nowej stolicy - Farwardin. Jest to nazwa perskiego miesiąca rozpoczynającego się 21 marca, czyli w Święto Powstania Marcowego. Chciałbym, by miasto to umiejscowione zostało na Anatolii. W okresie przejściowym Wolnograd wciąż pełniłby funkcję stolicy, a nawet później pozostanie on stolicą Rzeszy Bialeńskiej.
Budowa stolicy jest jednym z głównych zadań Ministerstwa Infrastruktury, na czele którego stoi Ronon Dex. Obok Ministerstwa działać będzie Narodowy Komitet Budowy Stolicy do którego włączyć się może każdy chętny.

Zanim przejdziemy do budowy, musimy wspólnie ustalić główne cele. Przede wszystkim, miasto powinno przyjąć formę monumentalną i nowoczesną zarazem. Proponuję wstępnie, by miasto umieścić u zbiegu rzeki Białej i rzeki Grutinki (I 16). W centrum miasta znaleźć się musi ogromny Plac (Kaniewskiego?), a przy nim Pałac Prezydencki, Senat (tj. siedziba Rady Republiki), budynek Zgromadzenia Narodowego, budynki ministerstw i ambasad, giełda, hotel pięciogwiazdkowy, meczet, katedra, "Pentagon", Komenda Główna. Krótko mówiąc, całe centrum państwa w jednym miejscu. 
Chciałbym także, żebyśmy zbudowali Osiedle Dziesięciolecia Powstania Marcowego, a w nim największe bloki mieszkalne w całej Bialenii. 
W planach uwzględnić trzeba dzielnicę biznesową, a także osiedle pałaców bialeńskich "oligarchów".

Zachęcam do dzielenia się swoimi pomysłami i przemyśleniami. 15 listopada chciałbym już wbić pierwszą łopatę.
Wasza Ekscelencjo Prezydencie,
od zawsze marzy mi się budowa monstrum na wzór tego tutaj. Jeżeli będzie możliwość wykorzystania mnie do budowy tego miasta, to oczywiście ograniczonymi siłami dołożę swoją łopatę do budowy. 

[Obrazek: 1000x-1.png]
[Obrazek: FlYScNM.png]
Welthauptstadt FarwardinBig Grin
Große Halle w sumie pasuje na siedzibę Zgromadzenia Narodowego...
W sumie cała Bialenia jest rzeszopodobną Libią także jakby dorzucić trochę piasków pustyni? Tongue
Paradoksalnie pustyni mamy dość mało, tylko w północnej Bialenii trochę. Farwardin proponuję umieścić na terenach wyżynnych. Byłoby stąd stosunkowo niedaleko do Nordaty kontynentalnej, z którą mamy (lub mamy mieć) połączenie kolejowe przez Muratykę.
Tak jak stolica w Petersburgu symbolizowała otwarcie na Bałtyk, tak stolica w Farwardin będzie symbolizowała zbliżenie do Nordaty.
Czemu nie? Przecież to pokaże tylko to, do czego dążysz od wielu lat Andrzeju. Dla mnie najważniejsze to kawałek ziemi pod "Bar z Żurem "U Pietrka"". Ograniczony czas, to i ograniczone zasoby pracy włożone w mikroświat. Wink 
Będziesz mógł otworzyć go nawet na Placu Kaniewskiego w nowej stolicy. Big Grin
A tak poza tym, na pewno przysługuje Ci w Bialenii lenno, więc jakbyś chciał, to możesz je stworzyć w dowolnym miejscu i tam w wolnym czasie coś robić.
Wiem i takowe posiadam. Co prawda nie zaglądałem tam długo. Wink

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=2079

> Tak jak stolica w Petersburgu symbolizowała otwarcie na Bałtyk, tak stolica w Farwardin będzie symbolizowała zbliżenie do Nordaty.

Domagam się zaprzestania budowy w takim razie.
OK boomer.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości