01-01-2020 19:11
Mniej więcej. Co o tym sądzicie?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
|
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
|
|
01-01-2020 19:11
Mniej więcej. Co o tym sądzicie?
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
Projekt sztandaru dla jednostek Gwardii Rzeszy... jak Lew znajdzie chwilę to poproszę o uwagi itd.
![]() Awers ![]() Rewers
![]() Rewers - wersja alternatywna
06-01-2020 20:17
Myślę, że jest super. Szczególnie ten ptaszor na kiju.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
Tylko, która wersja rewersu?
No ewentualnie opcja podobna do sztandarów SZ RB czyli podkład rewersu zgodnie z rodzajem wojsk (tutaj lądowe brązowy - bo zielony słabo się komponuje, lotnicze - błękitny i morskie granatowy): ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle na awersie sztandarów, na zielonych polach można dopuścić umieszczanie niewielkich symboli graficznych - godeł jednostki lub/i herbów "regionalnych", miast itd. Zgodnie z tradycją sztandarową z reala... Np. sztadar oddziału Żandarmerii Rzeszy z Razorna miałaby niewielki herb Razorna oraz znak Żandarmerii Rzeszy. Zresztą w przypadku oddziałów ŻR w lennie to zamiast numeru można umieścić herb lenna, jeżeli nie będzie stosowana numeracja. Przy okazji warto byłoby stworzyć herby Anatolii i Polesia... i nie tylko... także ważniejszych miast w Rzeszy.
07-01-2020 10:27
Może docelowo zmieńmy te kolory na nieco łagodniejsze. Co do herbów to jest dobry pomysł z tym zastrzeżeniem, że trudno jest wprowadzić herb regionu historycznego (np. Polesia), który nie jest samodzielną jednostką administracyjną. Może lepiej wykorzystywać herby najbliższych miast albo inne symbole?
![]()
07-01-2020 17:49
Nie ma sprawy... zmiana koloru to Pan Pikuś. Podaj tylko jakie mają być, to powyżej to był szybki przykład.
07-01-2020 18:49
Może jakaś ładna odmiana czerwieni, błękit i czarny? W ogóle póki co nie bawiłbym się w osobne barwy dla rodzajów wojsk co raczej dla elementu centralnego, Żandarmerii i wyróżnionych takim sztandarem kontyngentów.
![]()
07-01-2020 22:46
Czerwień dla Żandarmerii... pasuje, błękit to jednostki lotnicze, a czerń może być dla jednostek morskich, choć może lepiej granat przechodzący w czerń? Brąz lub ciemna zieleń dla sił lądowych.
07-01-2020 22:52
Można i tak. Napiszę, jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy.
![]()
14-02-2020 13:25
Chyba warto by wrócić do pomysłu nadania sztandarów jednostkom Gwardii. Mamy już ich trochę, więc można uznać, że osiągnęły zdolność mobilizacyjną. W obecnej sytuacji ja byłbym zwolennikiem ograniczenia się do dwóch kolorów: jeden dla jednostek liniowych, a drugi dla Żandarmerii.
Przy okazji ze spraw graficznych to myślę, że moglibyśmy pomyśleć nad wizualizacją orderu i odznaczeń, aby można było wręczać odznaczonym ładne dyplomy. Mam pomysł, aby jako bazę wykorzystać te grafiki: https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...h_(thumbs) prof. dr net. mgr gen. bryg.
![]() |