• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formowanie Żandarmerii Rzeszy
Ametyst Faradobu napisał(a):Może na forum umieszczę ogólny opis batalionów, z informacjami na temat odcinka za który odpowiada itp., bez bardzo szczegółowego omawiania struktury - po prostu dam odnośnik na stronę.
I tak chyba będzie najlepiej...
Wrzuciłem na stronę batalion wsparcia... nad logistycznym muszę trochę pokombinować, tak aby był przydatny zarówno w sytuacjach zagrożeń, jak i w przypadku klęsk żywiołowych i katastrof.
To ja zacząłem sukcesywne tworzenie jednostek na forum z krótkim opisem zakresu działalności i przeznaczenia. Potem możemy postarać się o mapki z zaznaczonym terenem dla poszczególnych batalionów granicznych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja znowu mam pomysł by jak wrócę z wyjazdu (pod koniec miesiąca) zrobić jeden zbiorczy rozbudowany batalion graniczny dla Półwyspu Lisewskiego (z połączenia tych mniejszych o w Razornie i Lisendorff) oraz w ogóle potraktować Żandarmerię na Półwyspie jako całość "regionalną". No, ale mam trochę czasu by to przemyśleć i wykombinować.

W tej chwili kombinuję w temacie zapowiadanej kompanii specjalnej (AT i działania specjalne) na lotnisku w Razornie... jak się spodoba to może podobne powstaną np. w Wolnogradzie itd.
Jak już skończymy formować jednostki centralne na głównej wyspie będzie można zacząć myśleć o Anatolii. Tam chyba przyda się kilka bardziej mobilnych i operatywnych jednostek do używania w różnych częściach wyspy, pewnie głównie w celach ratunkowych. Tu chyba ważne będą śmigłowce. Może brygada złożona z kilku batalionów stacjonująca w bazie pod Arthurbergiem plus mniejsza jednostka gdzieś po drugiej stronie Anatolii?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Śmigłowce - tak, ponadto jednostki szybkie oraz "cięższe" garnizony w ważnych miastach i lennach. Andrzej powinien powołać batalion w Venomanii, ja osobiście zrobię wszystko by Sateda stała się Wolnym Miastem (z oddziałem ŻR), coś powinno być w Mechanicach (bo Venomania i Mechanice to dwa dobre położenia... północ i południe).
Jeśli chodzi o Mechanicę to mogę, jak najbardziej, coś powołać. Moje bojówki strzegą co prawda granic lenna i okolic, ale przyda się też oddział do interwencji na większym obszarze. Może dla odmiany szwadron kawalerii?
Ametyst Faradobus

Konnej? Chyba przeżytek... poza jakimiś pododdziałami reprezentacyjnymi. 

Natomiast formacje takie jak:
- kawaleria powietrzna,
- mobilna, lekka formacja naziemna nawiązująca do istoty kawalerii czyli lekkiej, szybko przemieszczającej się formacji, która może podjąć działania z marszu w "zapalnym rejonie" do czasu przybycia cięższych i lepiej wyposażonych formacji... 

Jak najbardziej.

Mam nawet pomysł na coś takiego (wyszedł mi jako produkt uboczny przy kombinowaniu kompanii specjalnej), ale przedstawię go w przyszłym tygodniu, jak wrócę z wyjazdu... bo z telefonu się nie da.
Ech, ale czy zawsze musimy być aż tacy nowocześni i na poważnie? No chyba, że oddam na potrzeby Żandarmerii część moich gwardzistów, a sam sobie sformuję szwadron do bieżącego patrolowania terenu lenna.
Ametyst Faradobus

No, ale sam przecież optowałeś za nowoczesnością w SZ RB, nieco starszą w stosunku do SZ RB Gwardią Rzeszy oraz nieco jeszcze niższym poziomem gwardii lennych. Czyli kawaleria konna pasuje lepiej do Twojej gwardii, a zmotoryzowana kawaleria do GRZ. Uważam, że jakąś spójność warto zachować...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości