• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń
Ametyst Faradobus napisał(a):Jedynie mam luźne pytanie, czy dałoby się zrobić tak, aby oficerski miał rozetkę?

O coś takiego chodzi? Tak na szybko, przy porannej kawie...

[Obrazek: 3_25_02_20_6_38_43.png]

Ametyst Faradobus napisał(a):Jedyna uwaga moja jest taka, że najwyższą klasą Orderu Powstania jest Krzyż Wielki, także można pomyśleć nad zmianą tej nomenklatury na Brązowy, Srebrny i Złoty.
Można też zostawić srebrny, złoty i wielki... ten ostatni wstawi się na jakąś gwiazdę. Wybór pozostawiam Tobie.

Ametyst Faradobus napisał(a):Chodzi mianowicie o to, czy można u nas posiadać jednocześnie kilka klas jednego orderu.
Osobiście bardziej podoba mi się system, gdzie noszona jest tylko najwyższa klasa posiadanego odznaczenia... ale przyznam, że w tej materii zdaje się na twoją widzę w zakresie odznaczeń i ich systemów.
O, bardzo fajnie wyszło. Generalnie rozetka jest jakąś taką stałą częścią krzyży oficerskich i ja osobiście bardzo to lubię.

Co do orderów Powstania i Odrodzenia to właściwie nie będę upierał się przy żadnej opcji. One mają być docelowo egalitarne, republikańskie, więc może i bawienie się w krzyże wielkie z mieczami, liśćmi dębu i laurami oraz kollanami mija się z celem? Jakieś rozwiązanie podpowiada mi też Order Krzyża Grunwaldu, który miał bardzo podobny, ludowy charakter, też odwoływał się do tradycji historycznej. Tam dwie niższe klasy noszono na piersi, a najwyższą na szyi i ta najwyższa była też nieco większa. Podobnie jest w przypadku współczesnego Orderu Krzyża Niepodległości (1 klasa na szyi, 2 na piersi). Krótko mówiąc każde rozwiązanie będzie poprawne, więc to już tylko kwestia gustu. Moim zdaniem ważne jest, aby obydwa ordery były do siebie podobne pod względem wyglądu, struktury i klas, bo to zrodzi pewną konsekwentną tradycję.

Ronon Dex napisał(a):Osobiście bardziej podoba mi się system, gdzie noszona jest tylko najwyższa klasa posiadanego odznaczenia... ale przyznam, że w tej materii zdaje się na twoją widzę w zakresie odznaczeń i ich systemów.

Noszenie to jedno, posiadanie to drugie. Spróbuję to tak obrazowo: mamy człowieka, któremu nadano krzyż oficerski (noszony na piersi) jakiegoś orderu, a kilka lat później dostał też komandorię do noszenia na szyi. Idzie na imprezę, na której obowiązuje gala orderowa. Jeżeli jest w Polsce i tym orderem jest Order Odrodzenia Polski to generalnie na szyi powinien sobie zawiesić ten komandorski, a dodatkowo do piersi fraka przyczepić oficerski. Z kolei jeżeli delikwent znajduje się w Bialenii i tym orderem jest Order Odrodzenia Bialenii to według obecnego prawa i zwyczaju powinien założyć tylko komandorski, a pierś pozostawić pustą, bo w tym systemie on jakby "awansował" w hierarchii danego orderu, a nie dostał kolejną klasę.

Ja bym pozostawił furtkę do jednoczesnego posiadania kilku klas, a już po przyjęciu ustawy siadłbym i opracował wspólnie jakieś mniej lub bardziej formalne zasady noszenia orderów. Zawsze to coś do roboty.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
OK. Skoro rozetka pasuje to... jest gotowa, a sama zmiana koloru itp. to już nie problem - można takie wstawić gdzie potrzeba.

Odnośnie Orderu Powstania Marcowego i Orderu Odrodzenia Bialenia, to za utrzymaniem dotychczasowego stanu (srebrny, złoty, wielki) przemawiają względy praktyczne - bo ten pierwszy był już nadawany, a do tego nie trzeba by zmieniać baretek w systemie.

Pytanie (do fachowca) tylko o to jak powinno to wyglądać lub jak będzie lepiej... ten wielki to na szyję (jak te komandorskie) czy może na gwieździe do noszenia na piersi? Zdecyduj, a ja to wykonam.

Co do noszenia to OK. Przyznam, że noszenia kilku klas tego samego odznaczenia jednocześnie wygląda  (moim zdaniem "tak sobie")... jednak przyjmuję do wiadomości, że w pewnych okolicznościach ma to sens i jest praktykowane. W takim razie faktycznie po zakończeniu prac nad  odznaczeniami można opracować system noszenia.

A co w kwestii tych odznaczeń, które pojawiły się w pewnym okresie (nieciekawym w sumie) istnienia naszego kraju, a obecnie do systemu odznaczeń nie weszły? Może warto je przeanalizować i niektóre, po poprawkach wprowadzić przy obecnych zmianach lub wykombinować jakieś ich lepsze odpowiedniki? Zerkniesz na nie? I może podpowiedź coś w tej materii?
Cytat:Pytanie (do fachowca) tylko o to jak powinno to wyglądać lub jak będzie lepiej... ten wielki to na szyję (jak te komandorskie) czy może na gwieździe do noszenia na piersi? Zdecyduj, a ja to wykonam.

Propozycja kompromisowa inspirowana Orderem Zasługi RFN: odznaka na szyi + gwiazda.

Cytat:Co do noszenia to OK. Przyznam, że noszenia kilku klas tego samego odznaczenia jednocześnie wygląda  (moim zdaniem "tak sobie")... jednak przyjmuję do wiadomości, że w pewnych okolicznościach ma to sens i jest praktykowane. W takim razie faktycznie po zakończeniu prac nad  odznaczeniami można opracować system noszenia.

Tak, no do mundurów wygląda często tak sobie, ale już przy fraku całkiem okej. Inna sprawa, że jeżeli miałbym krzyż wielki i komandorię jednego orderu i samą komandorię innego to nosiłbym dwie różne, bo tak fajniej i ładniej. Wszystko, jak mówię, do opracowania i to będzie całkiem fajna robota.

A tak w ogóle to to nie jest aż taki problem dzisiaj, bo większość ludzi nosi przy gali orderowej głównie miniaturki (tu ładny przykład: https://static1.purepeople.com/articles/...50x0-2.jpg)

Cytat: A co w kwestii tych odznaczeń, które pojawiły się w pewnym okresie (nieciekawym w sumie) istnienia naszego kraju, a obecnie do systemu odznaczeń nie weszły? Może warto je przeanalizować i niektóre, po poprawkach wprowadzić przy obecnych zmianach lub wykombinować jakieś ich lepsze odpowiedniki? Zerkniesz na nie? I może podpowiedź coś w tej materii?

To są głównie medale, z tego co pamiętam jak pisałem artykuł. Generalnie zasada jest taka, że ordery aktualnie nienadawane nosi się za orderami aktualnie nadawanymi i tak samo z medalami: nienadawane za tymi, które aktualnie istnieją. W realu Order Sztandaru Pracy (dziś nienadawany) można zatem nosić po Orderze Krzyża Niepodległości (który nie istniał za komuny), a przed, dajmy na to, Medalem "Za zasługi dla obronności kraju". Zmarły dzisiaj marszałek Jazow nosił stosunkowo niski rosyjski Order Honoru przed wysokim, ale radzieckim Orderem Lenina, ale już Order Lenina i inne radzieckie ordery nosił przed medalami, które dostał już w Rosji.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Co do tej kombinacji z niszenien na szyi + gwiazda to świetny pomysł. Nie mamy takiej kombinacji jeszcze czyli będzie oryginalnie. Wieczorem dokonam odpowiedniej korekty graficznej.

Reszta też wieczorem, bo muszę na spokojnie poszukać tych staroci na starym forum i się nad tym zastanowić... a z telefonu niewygodnie.
Z gwiazdami to jest w ogóle ciekawa sprawa, bo najczęściej 2 klasa to jest właśnie komandoria (na szyi) + gwiazda, a w Legii Honorowej, która jest pierwowzorem większości współczesnych orderów, 2 klasa (wielki oficer) to krzyż oficerski (na piersi, taki sam jak w 4 klasie) + gwiazda, a 3 - komandoria na szyi.
Ametyst Faradobus

Fakt... ale generalnie nie musimy się tak do końca reala trzymać. Możemy swoje pomysły realizować. Stąd lekka "wariacja bialeńska" nie zaszkodzi.

W tym przypadku skoro Krzyż Wielki OPM i OOB ma być kombinacją noszenia na szyi i gwiazdy to zrobię chyba coś takiego jak w przypadku komandorskiego Polonia Restituta czyli gwiazda będzie miała tylko centralny element odznaczenia, a nie jak w przypadku robionych wcześniej naszych odznaczeń gdzie całe odznaczenie jest umieszczone na gwieździe.
Ja tak w ogóle sobie myślę, że polskie odznaczenia są nadzwyczaj udane i estetyczne.
Ametyst Faradobus

Zgadzam się... dlatego zresztą tworząc bialeńskie w paru przypadkach wzorowałem się na ich elementach (co zapewne zauważyłeś).
Krzyże Wielkie dla...

Orderu Powstania Marcowego

[Obrazek: 3_25_02_20_11_02_34.png]

Orderu Odrodzenia Bialenii

[Obrazek: 3_25_02_20_10_57_16.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości